Portrett av Anne-Marie Ørbeck

Bergen Filharmoniske Orkester på Festspillene

Portrett av Anne-Marie Ørbeck

Håkonshallen

Komponisten som nesten ble glemt.

Årets festspillkomponist er Anne-Marie Ørbeck, som døde i Bergen i 1996. Minneordet i Bergens Tidende fylte kun en liten spalte, og det var heller ikke mye heder å spore andre steder. Likevel gikk hennes kunstneriske virke over mange tiår, først som internasjonal pianist og senere som komponist, og hun var den første norske kvinnen som skrev en symfoni.

Programmet for denne konserten består utelukkende av Ørbecks verk og viser ulike sider av hennes symfoniske musikk. I Håkonshallen fremføres miniatyrsuiten Melodi og sangene Så rodde dei fjordan og Vill-Guri, Pastorale og Allegro for fløyte og strykeorkester og til slutt Concertino for piano og orkester. Sistnevnte var Ørbecks debut som orkesterkomponist, og hun var selv solist da verket ble urfremført i Berlin i 1938.

Bergen Filharmoniske Orkester er et av få orkestre som har løftet frem Ørbecks musikk med ujevne mellomrom. Med seg har de et ungt norsk solistlag som består av sopran Annika Synnøve Beinnes, fløytist Ingrid Søfteland Neset og pianist Kei Solvang, og dirigenten er finske Anna-Maria Helsing, som blant annet er første gjestedirigent i BBC Concert Orchestra. Verkene blir introdusert av kulturjournalist Marion Hestholm.

Foto: Fra Anne-Marie Ørbecks samlinger

Informasjon
​Verk av Anne-Marie Ørbeck fremføres også på Avslutningskonserten og av Grieg-konkurranse-vinneren Fuko Ishii.