– En suksess som har overgått alle våre forventninger!

Bfung Med Kjell Seim

– Vi er skikkelig stolte over Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester, sier direktør Bernt Bauge, og legger til – orkesteret har overgått alle våre forventninger siden det ble etablert i det store jubileumsåret 2015. Vi kan ikke forestille oss Musikkselskapet Harmonien uten dem. – BFUng byr på kvalitet og spennende prosjekter i et åpent og trygt miljø, sier to av orkesterets musikere.

15. april spiller orkesteret i Oslo Konserthus med Richard Wagner på programmet.

130 unge musikere fra hele landet møtes til orkestersamlinger gjennom hele året.
Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) har på kort tid etablert seg som en sentral satsning på talentutvikling innen klassisk musikk og ensemblespill i Norge. Orkesteret har, med sine 130 unge musikere, full symfonisk besetning. BFUng er i kontinuerlig drift gjennom hele året. Musikerne er mellom 15 og 25 år og kommer fra hele landet. Mange av dem blir profesjonelle musikere.

BFUng har helgesamlinger i Grieghallen i Bergen. Hoveddirigent er Kjell Seim, en av Norges viktigste inspiratorer for unge orkestermusikere. I tillegg til Seim dirigerer Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent Edward Gardner ett prosjekt per sesong.

-Jeg så en reklame for BFUng på Facebook, sier trompetisten Oscar Brodahl som begynte å spille i BFUng i 2020. Jeg kjente egentlig ikke til orkesteret, men søkte for moro skyld og kom inn. For meg er det deilig å kunne reise bort, møte andre mennesker i nye omgivelser. Det passer meg godt at BFUng har flere prosjekter gjennom året. Jevn aktivitet er givende for meg fordi man kan jobbe jevnt fram mot et mål. Jeg er også med i Ung Filharmoni, hvor vi har ett årlig prosjekt. Mitt første møte med BFUng var i Hector Berlioz’ Symphonie fantastique.

Oscar bor på Lillestrøm og studerer trompet ved Norges Musikkhøgskole. Med musikerforeldre begynte han å spille allerede som seksåring, og det var hans kule trompetspillende onkel som var forbilde og gjorde valg av instrument enkelt. Oscar er veldig fornøyd med studiene, er aktiv kammermusiker, spiller i korps og er med i Ungdomssymfonikerne.

Strålende dirigenter og solister
Oscar skryter av BFUngs faste dirigent Kjell Seim -en flott fyr med enorm erfaring som han generøst deler med oss unge musikere. Han er riktig person for BFUng, og en god pedagog som kjenner orkesteret og alle musikerne godt. Kjell vet hva som fungerer og som kan løfte orkesteret videre. I tillegg er han full av gode historier og anekdoter.

I tillegg til Kjell Seim og Edward Gardner har Kristian Järvi, Eun Sun Kim, Jesús López Cobos, Lawrence Foster, Christian Vásquez, Torodd Wigum, Nils Erik Måseidvåg, Lars-Thomas Holm, Jan-Erik Hybertsen. Baldur Brönniman og Eivind Aadland også dirigert orkesteret siden oppstarten. BFUng har også spilt med en rekke fine solister som Mari & Håkon Samuelsen, Amalie Stalheim, Ragnhild Hemsing, Ludvig Gudim, Lina Johnson, Valdemar Villadsen, Audun Iversen, Christian Valle, Aleksander Nohr, Melina Mandozzi, Ilze Klava, Joachim Carr, Christian Ihle Hadland, Ole Christian Haagenrud, Leif Ove Andsnes, Sigurd Greve Emilie Synnøve Liknes og August Schieldrop.

– Kjell Seim er så flink til å sy alt sammen og legger det kunstneriske grunnlaget for orkesterets prestasjoner, sier fiolinisten Mille Christine Hauge. Ofte får vi en ny dirigent for selve konsertuken, og da løftes det musikalske nivået enda høyere, men det hadde ikke skjedd om ikke Kjell hadde forberedt oss og gjort alt grunnarbeidet.

Mille begynte i BFUng samtidig med Oscar. – Jeg synes det er gøy å spille i et stort orkester. Man må tenke på en annen måte enn når man spiller alene eller i mindre ensembler. Mille er fra Bergen og går på musikklinjen ved Langhaugen videregående skole. Hun gikk tidligere på Bergen kulturskole, men sluttet da hun begynte på Langhaugen og Barratt-Due. – Min tante spilte fiolin, og hun inspirerte meg til å velge instrument.

Storesøsteren min spilte piano, og jeg skulle få lov til å velge noe annet. -Jeg synes det er spesielt fint at BFUng tilbyr kontinuerlige prosjekt, og det var en viktig grunn til at jeg begynte, i tillegg til at det ble anbefalt av min fiolinlærer. Jeg har også mange venner i orkesteret.

Åpent og trygt miljø
– Vi har et åpent og trygt miljø i BFUng, sier Oscar. -Jeg kjente veldig få da jeg begynte, men det var lett å få nye venner. Det klikket med en gang. Samtidig er det stor takhøyde for at det er lov å prøve seg fram, teste ut ting og gjøre feil. Mille sier seg helt enig, og legger til at selv om nivået er høyt, er det lov til både å ha det gøy og å gjøre feil. Vi støtter hverandre, og slik blir konsertene gode.

– Ja, jeg satser på å bli profesjonell musiker, sier Mille, og legger til at hun vil søke studieplass ved Norges Musikkhøgskole, Barratt Due musikkinstitutt eller ved konservatoriet i København. Jeg har spilt flere musikksjangere, men det er den klassiske musikken som står meg nærest. For meg er det mer krevende og utfordrende. Når jeg ikke spiller, liker jeg å trene og gå turer, gjerne sammen med familien min. På spørsmål om hvilket repertoar hun liker best, er svaret at hun er altetende, men kanskje spesielt glad i romantikken.

– Oscar slutter seg til ønsket om å bli musiker, og sier at han er åpen for alt – gjerne en fast jobb i et orkester, men ønsker samtidig å ha mulighet til å gjøre mye forskjellig innenfor andre sjangere som for eksempel jazz. – Jeg er veldig glad i den senromantiske musikken, som Gustav Mahler og Richard Strauss - de store verkene. De skrev utrolig mye kult for messingblåserne.

BFUng har utviklet seg til å bli en talentfabrikk, på linje med De Unges Konsert. Av de nåværende musikerne i orkesteret er hele seksten godkjent som vikarer i Harmonien og de andre norske orkestrene. Flere av BFUngs tidligere musikere spiller nå i Bergen Filharmoniske Orkester og i Oslofilharmonien.

BFUng har vært en del av Musikkselskapet Harmonien-familien siden 2015. Musikkselskapet Harmonien innbefatter også Bergen Filharmoniske Orkester og Bergen Filharmoniske Kor. Orkesteret bygger på det tidligere Ung Symfoni, som eksisterte i bortimot 20 år. Ambisjonen for BFUng er å være et flaggskip blant ungdomssymfoniorkestrene i Norge, gjennom et tett samarbeid med moderensemblet Bergen Filharmoniske Orkester, dets musikere og gjestende solister og dirigenter.

Internasjonale turneer
I oktober drar orkesteret på turné til Spania, hvor fire byer inngår på reiseruten; Avila, Salamanca, Valladolid og Leon. Kjell Seim dirigerer, og Hedvig Haugerud er solist. På programmet står Grieg, Hovland og Sibelius. Våren 2024 står Polen for døren. Orkesteret er nemlig invitert av Lawrence Foster til å spille på Beethovenfestivalen i Katowice. Festivalen ble etablert av selveste Elzbieta Penderecka.

Konsert i Oslo Konserthus.
Lørdag 15. april kl. 19.00 spiller orkesteret under ledelse av Erik Nielsen i Oslo Konserthus. På programmet står Ringen uten ord, orkestrale høydepunkter fra Richard Wagners Ring-syklus.

Du kan se og høre flere fine konsertopptak med BFUng på Bergenphilive.no

Publisert 31. mars 2023

Om BFUng

MS Bfung 08099

Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) har etablert seg som en betydningsfull satsning på talentutvikling innen klassisk musikk og ensemblespill. 

BFUng har full symfonisk besetning og medlemmene kommer fra hele landet. BFUng er i dag det fremste ungdomssymfoniorkesteret i Norge som ikke er prosjektorientert, men som er i kontinuerlig drift gjennom hele året. Orkesteret har nå 120 medlemmer mellom 15 og 25 år.

BFUng har sine månedlige samlinger i Grieghallen i Bergen. Hoveddirigent er Kjell Seim, en av Norges viktigste inspirator for unge orkestermusikere. I tillegg til Kjell Seim dirigerer Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent Edward Gardner ett prosjekt per sesong.

Gardner har et stort engasjement for unge musikere. I England startet han Halle-orkesterets ungdomsorkester. Han dirigerer jevnlig det britiske nasjonale ungdomsorkesteret og Julliard-orkesteret i New York, samt orkesteret ved Royal Academy of Music i London. 

I tillegg har Kristian Järvi, Eun Sun Kim, Jesús López Cobos, Lawrence Foster, Christian Vásquez, Torodd Wigum, Nils Erik Måseidvåg, Lars-Thomas Holm, Jan-Erik Hybertsen, Eivind Aadland og Baldur Brönnimann også dirigert BFUng gjennom de siste sesongene. BFUng har også spilt med en rekke solister som Mari & Håkon Samulesen, Amalie Stalheim, Ragnhild Hemsing, Ludvig Gudim, Lina Johnson, Valdemar Villadsen, Audun Iversen, Christian Valle, Aleksander Nohr, Melina Mandozzi, Ilze Klava, Joachim Carr, Christian Ihle Hadland, Ole Christian Haagenrud, Leif Ove Andsnes, Sigurd Greve og August Schieldrop. 

BFUng har vært en del av Musikkselskapet Harmonien-familien siden 2015. Musikkselskapet Harmonien innbefatter også Bergen Filharmoniske Orkester og Bergen Filharmoniske Kor. Opprettelsen av BFUng var et av Bergen Filharmoniske Orkesters viktigste initiativer i 250-års jubileumsåret 2015. Orkesteret bygger på det tidligere Ung Symfoni, som har eksistert i bortimot 20 år, og som har vært Norges eneste helårs ungdomssymfoniorkester.

Ambisjonen for BFUng er å være et flaggskip blant ungdomssymfoniorkestrene i Norge, gjennom et tett samarbeid med moderensemblet Bergen Filharmoniske Orkester, dets musikere og gjestende solister og dirigenter. Orkesteret drives av Musikkselskapet Harmonien, og er fundert på et samarbeid med Griegakademiet og Barratt Due Musikkinstitutts avdeling i Bergen.


Eivind Aadland, Leif Ove Andsnes og BFUng. Foto: Magnus Skrede


Baldur Brönnimann, August Schieldrop og BFUng. Foto: Magnus Skrede


Edward Gardner, Sigurd Greve og BFUng. Foto: Magnus Skrede

 

Hoveddirigent Kjell Seim

Skodvin Bfu 01 1400Px

BFUngs hoveddirigent er Kjell Seim, Norges viktigste inspirator for unge orkestermusikere. 

Kjell Seim har studert ved Norges Musikkhøgskole hvor han tok eksamen i 1986. Han har studert med dirigentene Arvid Fladmoe, Karsten Andersen, Aldo Ceccato og Jorma Panula. Seim har dirigert alle de norske profesjonelle symfoniorkestrene og har vært tilknyttet operaen i Kristiansund siden 1986, og siden 1989 som musikalsk sjef.

Seim har vært kunstnerisk leder for flere orkestre; det nordnorske kammerorkester (1990-1993), Kristiansand Symfoniorkester (1991-1992) og Jönköping Symfoniorkester (1995-1998). Han har også gjestedirigert en rekke orkestre og operahus i de nordiske landene samt Tyskland, Russland, Kina, Sør-Afrika og Ukraina. I 1987 vant han 1. premie på den nordiske dirigentkonkurransen med Radiosymfonikerne i Stockholm i 1987.

Kjell Seim har viet mye tid til å arbeide sammen med ungdom helt siden 1973. I 1997 var han med å etablere Ung Symfoni i Bergen, og i 2008 Vestregionen Ungdomssymfoniorkester. Hans betydning for den kunstneriske utviklingen av BFUng, tidligere Ung Symfoni, kan neppe overdrives.

Konsertmester Hanna Kallestad

Hanna Kallestad2 Foto Thomas Hjertaker 1400Px

Pappfiolin, Kafka og Safarikjeks

Hanna, som nå tiltrer som ny konsertmester i Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester, er den tredje i rekken siden 2015. Hun begynte å spille fiolin på Bergen kulturskole som seksåring. Hennes mor ville gjerne at alle barna skulle få muligheten til å drive med musikk, og søsteren spilte allerede cello, som Hanna øvde på innimellom. Hun tenkte derfor at hun skulle fortsette med cello. Så kom det et brev fra kulturskolen om at hun var kommet inn på fiolin. Dermed var instrumentet bestemt.

Hun måtte, forteller hun, begynne på en pappfiolin laget av en ris-kartong hun fant hjemme på kjøkkenet, og det var moren hennes som først fikk en skikkelig fiolin å spille på. Foreldremedvirkning står nemlig sentralt i Suzukimetoden som Hannes første lærer, Britta Skärby-Vindenes, underviste etter.

Da hun endelig fikk sin første, ekte fiolin, klarte hun ikke å vente til hun var kommet hjem, men måtte stoppe på hjemveien for å pakke ut og beundre instrumentet. – Jeg hadde flaks med instrumentet, sier hun – fiolinen har så stort repertoar og så mange muligheter. Man kan lett snike seg inn i andre sjangere, noe jeg liker veldig godt.

Hanna sier at det var under det siste året med Britta Skärby-Vindenes at det gikk opp for henne at fiolinen etter hvert var noe mer enn en hobby. Hun kom med på Barratt Dues Unge Talenter og spilte i kulturskolens klassiske fordypning. Siden ble det musikklinjen på Langhaugen videregående skole, hvor hun hadde Per Gisle Haagenrud som lærer.

Drømmen er å kunne drive med bra musikk med gode folk

I dag går Hanna på det frie kandidatstudiet på Norges Musikkhøgskole med Henning Kraggerud som lærer. Her legges studiet opp individuelt for den enkelte student, og som allerede nevnt er Hanna ganske altetende når det gjelder musikalske sjangere.

Drømmen er ganske enkelt å få lov til å drive med bra musikk og utforske nye ting sammen med gode folk, sier hun. – Jeg har ikke noe konkret mål om hva jeg skal bli, orkestermusiker, solist eller noe annet. – Uansett hvor jeg havner, kommer jeg til å kose meg.

Det sier noe om kvaliteten på hennes spill at hun er vikar i Det Norske Kammerorkesteret. – Det å spille i et kammerensemble, i et symfoniorkester eller være solist gir meg den samme gleden, og legger til at hun også komponerer, spiller jazz og folkemusikk.

Kafka og Rubiks kube

Når Hanna ikke har fiolinen for hånden, liker hun å lese, tegne og male. På listen over hennes favoritter står litterære tungvektere som Franz Kafka, Knut Hamsun, Harper Lee og Fjodor Dostojevskij. Hamsuns Sult er nettopp unnagjort og må nå fordøyes. Rubiks kube er også en populær beskjeftigelse.

I BFUng helt fra starten i jubileumsåret 2015

Hanna spilt i Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester helt siden det startet opp i 2015. Sammen med gode venner i orkesteret sies det at hun har utviklet en enda større lidenskap for musikk og safari-kjeks. – Det har alltid vært en egen god tone i orkesteret selv om musikere har kommet og gått. Det har nok mye med Kjell (Seim) å gjøre. Han gir oss alle trygghet og har lært oss mye. Årene i orkesteret har gitt meg mye erfaring. Til alle de som har lyst til å spille i orkesteret sier hun at de er en veldig god gjeng som spiller veldig bra musikk, og det er lov å gjøre feil i trygge omgivelser.

Det er en erfaren fiolinist på tyve år som nå tar over som konsertmester i BFUng. Hun vil kle rollen på sin egen rolige og fine måte.

Tekst: Henning Målsnes
Foto: Thomas Hjertaker (portretter), Viviann Alme og Henning Målsnes

Publisert 25. oktober 2022

Medlemmene

Alle Står

1. fiolin 
Andreas Block Laberg (konsertmester)
Christina Berg
Emilie Victoria Hughes
Emilija Petrovska
Hanna Vigerust Kallestad
Hanna Veits
Inga Kristine Bialach
Jens Long Nguyen
Jon August Haukelidsæter
Julia Louis Macsali
Karoline Strand
Marcel Grewal Sommerfelt
Petry Kristine Nøttum Haaland
Sigurd Jørgensen Eide
Susanne Lauw Skogedal
Synne Fersum
Theba Magos-Vendler
Victoria Pletten
Weronika Matusiak

2. fiolin
Ariane Jepsen Alvestad
Anne Sofie Naurstad
Anna Sofie Alme
Anna Maud Hersvik
Anne Victoria Tønnessen
Emily Rebecca Husevåg-Kristensen
Eystein Listhaug
Ingrid Reinan
June Bianca Ekornåsvåg Gjellestad
Kaja Hammer
Kari Eide
Karoline Myklebust
Lea von Hofacker
Louisa T. Hersvik
Mille Christine Hauge
Olga Larsson
Ragnhild Willasen Stangenes
Simon Lewis Lillemæhlum
Siri Fagerli Rahman 
Siri Solveig Yi Standnes
Tine Sofie Larsson

Bratsj
Dorthea Haldorsen
Eiel Gardar Gjerstad
Johanne Leathem
Julia Palmer
Laura Kumwenda
Lidia Sanchez-Nieves Plana
Mitra Fagerli Rahman
Mona Sjøvaag
Nicolay Mæland
Nina Mikhailova
Sara Baier Evensen
Sebastian Goepel
Silje Johanne Lillevold Grönning
Vilde Toverød

Cello 
Alice Franciska Ekornåsvåg Gjellestad
Amalie Thing Helseth
Anne Handeland
Diana Stampe Nielsen
Elise Stabell Sauge
Hanna Kristine Lund
Hedda Elise Laugen Robson
Henrik Widding
Ingvild Askeland
Jonatan Kraft
Live Tønnesen Norberg
Marius Block Laberg
Mildrid Løken Taklo
Per Christian Waje-Andreassen
Peter Moi
Sophie Von Wagenheim
Tiril Lorås Ystgaard
Tord Østenstad Fjell

Kontrabass 
Amanda Alvheim Krüger
Anders Hellesund
Elisa Stampe Nielsen
Ingrid Hjartåker Lien
Wilhelminah Findal-Fossmo

Fløyte 
Amalie H. Duesund
Andrea Moby Røreng
Ingvild Ness
Julia Constance Wiger-Nordås
Marie Lille Haugen
Miriam Aasland
Oda Dalen
Oline Grimstad
Sara Helene Bolstad
Thea Haugen

Obo 
Eirin Vik Brede
Hedda Frøland
Knut Nes Panengstuen
Thomas Hjertaker
Valentin Sweeney
Vilde Linnea Schøyen Lervik

Klarinett 
Adria Torres Amoros
Erle Løvset
Helene Lunde Heggstad
Kamilla Steinkjer Bentzen
Lisa Daae
Nina Emilie Karlsen

Fagott 
Brenna Elisabeth Zepp
Haavard Løkting Larsen
Ruben Sola Flagstad
Salome Alcaraz Saez
Tor Gabriel Hjønnevåg

Horn 
Frøya Pedersen
Ingrid Aukner
Johanne Dobbe Flemmen
Leah Furu
Oda Tarheim
Runa Kosberg
Sytske Pas
Yngve Abelvik

Trompet
Frederik Engelsen
Kayleigh Neff
Oscar Brodahl
Runa Underhaug
Simon Stenersen
Sofie Kolve Haukås
Susanne Lohne

Trombone
Aksel Riser
Emilie Synnøve Liknes
Guro Kristine Kitterød
Victoria Spange

Basstrombone
Håvard Brustad
Rose Øvretveit

Tuba
Christopher Strømme
Gunleik Gisletveit
Jonathan Grech
Kristian Prestbø
Tobias Transeth

Slagverk
Arild Bjørkelo
Birk Fersum
Elias Voll
Erlend Magnussen
Kishanth Halvorsen
Lars Ivar Thorkildsen
Øyvind Dahl Paulsen
Åse Marie Midtun

Kontakt

MS Bfung 7898

Lurer du på noe? Kontakt administrativ leder Viviann Alme på e-post viviann@harmonien.no

Sesongplan 2022/2023

Berlioz Credit Magnus Skrede

Her er sesongplanen for BFUng høsten 2022 og våren 2023: 

Lørdag 27. og søndag 28. august:
Prøvespill for nye medlemmer (søndag) og prøvespillltrening for nåværende medlemmer (lørdag)

Fredag 23. kl 18.00 - søndag 25. september kl 16.00: 
Sesongens første øvingshelg i Grieghallen med dirigent Kjell Seim

Fredag 21. kl 17.00 - søndag 23. oktober kl 15.00: 
Øvingshelg med dirigent Kjell Seim

Torsdag 3. kl 17.00 - lørdag 5. november kl 15.00: 
Prøver og konsert under Hardanger Musikkfest med Kjell Seim, Hardangerhallen på Hotel Ullensvang. 

Repertoar: 
Copland: Fanfare for a common man 
Tveitt: Velkomen med æra 
Sjostakovitsj: Frå balletten The Golden Age: Dance of the Tennis Players and Training Session og Polka  
Mozart: Hornkonsert nr. 3 med solist Mina Gursli Langesæter 
Sigurd Fischer Olsen: Bestillingsverk
Glass: Echorus for 2 solofioliner og strykeorkester 
Gershwin: An American in Paris

Søndag 13. kl 11.00 - Fredag 18. november: 
Prosjektuke med dirigent Lawrence Foster og solist Emilie Synnøve Liknes som ender med konsert i Grieghallen fredag 18. november kl. 19.30.

Repertoar: 
George Gershwin: An American in Paris
Launy Grøndahl: Trombonekonsert med solist Emilie Synnøve Liknes
Robert Schumann: Symfoni nr. 2

Lørdag 3. kl 11.00 - søndag 4. desember kl 16.00: 
Øvingshelg med dirigent Kjell Seim

Fredag 9. kl 17.00 - lørdag 10. desember: 
Prøver og konserter (lørdag kl 12.00 og 14.00) i Grieghallen med dirigent Kjell Seim

Medvirkende: 
Kor og dansere fra Bergen kulturskole
Guttesopran fra Edvard Grieg Guttekor

Repertoar: 
Williams: Somewhere in my memory fra Home Alone
Williams: Star of Betlehem fra Home Alone
Leontovych: Carol of the Bells 
Nøtteknekkeren: Fem danser
Blake: Snømannen 
Nå tennes tusen julelys 
Deilig er jorden 

Fredag 13. kl 18.00 - søndag 15. januar kl 16.00: 
Øvingshelg med dirigent Kjell Seim

Fredag 17. kl 18.00 - søndag 19. februar kl 16.00: 
Øvingshelg med dirigent Kjell Seim

Fredag 10. kl 18.00 - søndag 12. mars kl 16.00: 
Øvingshelg med dirigent Kjell Seim 

Mandag 10. kl 17.00 (NB! 2. påskedag) - fredag 14. april: 
Prosjektuke med dirigent Erik Nielsen som ender med abonnementskonsert i Grieghallen fredag 14. april kl. 19.30.

Repertoar:
Richard Wagner/Lorin Maazel: «Ringen» uten ord

Lørdag 27. mai kl 12.00 - lørdag 3. juni (kveld): 
Konsert under Festspillene i Bergen 2023

 

Våre støttespillere

MS Bfung 7829

Satsingen er mulig takket være generøs støtte fra Talent NorgeGC Rieber-fondene, og Trond Mohn foruten Hordaland Fylkeskommune og Bergen kommune. Takk!

BFUng er medlem av UNOF. 

Prøvespill til BFUng høsten 2022

MS BFU 00410

Er du mellom 15 - 25 år, spiller orkesterinstrument og har lyst å spille i symfoniorkester? Bli med i BFUng!

Fristen for påmelding er nå gått ut. 
Søndag 28. august 2022 er det prøvespill for nye medlemmer i BFUng! 

BFUng går nok en spennende sesong i møte. Denne sesongen skal orkesteret spille blant annet Schumanns Symfoni nr. 2, Gershwins An American in Paris, Grøndahls Trombonekonsert med Emilie Synnøve Liknes som solist og Richard Wagner/Lorin Maazel «Ringen» uten ord. I tillegg skal BFUng gjøre en konsert under Hardanger Musikkfest i november og Musikalske Julekort i desember. Det er svært gledelig at dirigent Lawrence Foster kommer tilbake for å dirigere orkesteret, i tillegg til orkesterets faste dirigent Kjell Seim og gjestedirigent Erik Nielsen. 

Her kan du se hele sesongplanen 2022/2023 for BFUng.   

Prøvespillrepertoar: 

Fløyte, klarinett, fagott, horn og trompet har bestemte solostykker som skal forberedes. Alle andre forebereder et valgfritt solostykke på maks 4 minutter. Solostykket kan gjerne vere et utdrag på 4 minutter fra et lengre solostykke. 
Slagverk har ikke solostykke. 

Oversikt over prøvespillrepertoar som skal forberedes finner du her. 

Hvordan prøvespillet foregår: 

For de som prøvespiller fysisk vil prøvespillet foregå i Grieghallen.
Dersom du har lang reisevei eller datoen for prøvespill ikke passer kan du sende inn opptak innen torsdag 25. august. Instruksjon for opptak finner du her. 

På prøvespilldagen: 
Alle kandidater møter opp senest en halvtime før prøvespilltidspunkt hvor de blir tildelt et oppvarmingsrom. 

Kandidaten blir hentet og fulgt til prøvespillrommet Klokkeklang når det er din tur. Der sitter det en jury på 3-6 personer bestående av Kjell Seim og musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester. De hilser på deg, prater litt og ber deg om å først spille solostykket ditt, deretter sier de hvilket orkesterutdrag de vil høre. Det er satt av 15 minutter til hver kandidat.  

BFUng stiller ikke med pianist til prøvespillet og det er heller ikke et krav å ha med pianist. 

Påmeldingsfrist var fredag 19. august. 

Lurer du på noe når det gjelder prøvespillet? Ta kontakt med viviann@harmonien.no

Prøvespillrepertoar BFUng

MS BFU 01882

Ved prøvespill for nye medlemmer høsten 2022 benytter Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester følgende repertoar:


Fløyte/ Piccolo

Solostykke:
Mozart fløytekonsert i G-dur
Første sats (Eksposisjon): fløyte
Andre sats (Eksposisjon): piccolo

Last ned orkesterutdrag for fløyte / piccolo


Obo / Engelsk horn

Solostykke: 
En hurtig sats fra en valgfri konsert

Last ned orkesterutdrag for obo & engelsk horn


Klarinett 

Solostykke:
Mozart klarinettkonsert: Første sats (til takt 154)

Last ned orkesterutdrag for klarinett


Fagott

Solostykke:
Mozart fagottkonsert: Første sats (Eksposisjon)

Last ned orkesterutdrag for fagott


Horn

Solostykke: 
Mozart hornkonsert nr 2. eller 4: Første sats (Eksposisjon)

Last ned orkesterutdrag for horn


Trompet

Solostykke:
Haydn trompetkonsert: Første sats (ingen kadens)

Last ned orkesterutdrag for trompet


Trombone

Valgfritt solostykke på maks 4 minutter

Last ned orkesterutdrag trombone


Basstrombone

Valgfritt solostykke på maks 4 minutter

Last ned orkesterutdrag for basstrombone


Tuba

Valgfritt solostykke på maks 4 minutter

Last ned orkesterutdrag for tuba


Slagverk

Ingen solostykke

Last ned orkesterutdrag for slagverk


Fiolin

Valgfritt solostykke på maks 4 minutter

Last ned orkesterutdrag for fiolin


Bratsj

Valgfritt solostykke på maks 4 minutter

Last ned orkesterutdrag for bratsj


Cello

Valgfritt solostykke på maks 4 minutter

Last ned orkesterutdrag for cello


Kontrabass 

Valgfritt solostykke på maks 4 minutter

Last ned orkesterutdrag for kontrabass

 

 

Sesongplan 2020/2021

Skodvin Ungdom 16 1500Px

Her er sesongplanen for BFUng høsten 2020 og våren 2021.

Lørdag 29. august
Prøvespill for nye medlemmer

Fredag 11. - søndag 13. september
Sesongens første øvingshelg i Grieghallen med dirigent Kjell Seim

Tirsdag 13. oktober
Strykeprøve for de som bor i Bergensområdet

Fredag 23. - torsdag 29. oktober
Prosjektuke med dirigent Jan Willem de Vriend og solist Leif Ove Andsnes som ender med konsert i Grieghallen torsdag 29. oktober kl. 19.30.

Repertoar: 
Cherubini: Marche funèbre
Mozart: Pianokonsert nr. 22
Berlioz: Symphonie Fantastique

22. - 22. november
Øvingshelg med dirigent Kjell Seim

4. - 6. desember
Øvingshelg og julekonserter i Grieghallen med dirigent Kjell Seim

8. - 10. januar
Øvingshelg med dirigent Kjell Seim

19. - 21. februar
Øvingshelg med dirigent Kjell Seim

5. - 7. mars
Øvingshelg med dirigent Kjell Seim (OBS! Siste helgen i vinterferien i Bergen)

Lørdag 10. - fredag 16. april
Prosjektuke med dirigent Edward Gardner som ender med abonnementkonsert i Grieghallen fredag 16. april kl. 19.30.

Repertoar:
Wagner: Overtyre til Mestersangerne i Nürnberg
Strauss: Obokonsert Solist: Sigurd Greve
Stravinskij: Vårofferet

23. - 25. april: Prosjekt TBA

NB! Repertoarendringer kan skje grunnet Covid-19.

Sesongplan 2019/2020

Orkester 8 1400Px

BFUng går nok en spennende sesong i møte. Denne sesongen skal orkesteret blant annet spille Schumann Symfoni nr 3, Gerswhin Rhapsody in Blue, Tsjaikovskij Nøtteknekkeren, Sjostakovitsj Symfoni nr 5 og Sibelius Fiolinkonsert

Orkesteret får denne sesongen besøk av dirigentene Lawrence Foster og Okku Kamu, i tillegg til orkesterets faste dirigent Kjell Seim. Solister som skal spille med BFUng denne sesongen er pianisten Ole Christian Haagenrud og fiolinisten Johan Dalene. 

Her er sesongplanen for BFUng høsten 2019 og våren 2020: 

Søndag 1. september: Prøvespill for nye medlemmer

Fredag 13. - søndag 15. september: Øvingshelg i Grieghallen med dirigent Kjell Seim

Onsdag 25. september: Strykeprøve for de som bor i Bergensområdet

Lørdag 19. - torsdag 24. oktober: Prosjektuke med dirigent Lawrence Foster som ender i abonnementskonsert i Grieghallen torsdag 24. oktober kl 19.30. 
Repertoar: 
Robert Schumann: Symfoni nr. 3 «Rhinske» 
George Gerswhin: Rhapsody in Blue 
George Enescu: Rumensk rhapsodi nr. 1

Fredag 22. - søndag 24. november: Øvingshelg med dirigent Kjell Seim

Fredag 13. - søndag 15. desember: Øvingshelg i Grieghallen med dirigent Kjell Seim

Mandag 16. - onsdag 18. desember: Forestillinger De Unges Nøtteknekker i Grieghallen med dirigent Kjell Seim og dansere fra Bergen kulturskole
Repertoar: 
Peter Tsjaikovskij: Nøtteknekkeren

Fredag 24. - søndag 26. januar: Øvingshelg i Grieghallen med dirigent Kjell Seim

Fredag 14. - søndag 16. februar: Øvingshelg i Grieghallen med dirigent Kjell Seim

(Avlyst) Fredag 20. - søndag 22. mars: Øvingshelg i Grieghallen med dirigent Kjell Seim

(Avlyst) Mandag 13. - fredag 17. april: Prosjektuke med dirigent Okku Kamu som ender i abonnementkonsert i Grieghallen fredag 17. april kl 19.30. 
Repertoar: 
Knut Vaage: Tjat
Jean Sibelius: Fiolinkonsert

Dmitri Sjostakovitsj: Symfoni nr. 5

(Avlyst) Søndag 19. - tirsdag 21. april: Norgesturné med dirigent Okko Kamu og solist Johan Dalene
Søndag 19. april: Stavanger Konserthus
Mandag 20. april: Hjertnes kulturhus, Sandefjord
Tirsdag 21. april: Oslo konserthus
Repertoar: 
Knut Vaage: Tjat
Jean Sibelius: Fiolinkonsert

Dmitri Sjostakovitsj: Symfoni nr. 5

BFUng på Eurochestries Festival i Qingdao August 2018

Kina

Onsdag 1. august reiste 86 ungdommer fra Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) til Kina for å delta på Eurochestries Festival i Qingdao, en ungdomsorkesterfestival som i år arrangeres for andre gang av Beijing Philharmonic Culture Exchange.

BFUng skal spille seks konserter i ulike konserthus i Qingdao. Med seg i kofferten har de mye norsk musikk av Edvard Grieg, Geirr Tveitt, Johan Svendsen og Torstein Aagaard-Nilsen. De skal blant annet spille Griegs klaverkonsert i a-moll med den unge kinesiske pianosolisten Yin Siyuan.

Sammen med 600 andre ungdommer fra hele verden skal BFUng også spille i det store festivalorkesteret som skal avslutte hele festivalen med en stor utekonsert i Qingdao. Orkesteret regner med å spille for totalt 8-9000 mennesker under festivalen.

Samarbeidet med Beijing Philharmonic Culture Exchange startet våren 2017 da Mr. Liu Zheng, som er dirigent og kunstnerisk leder for Beijing Philharmonic Symphony Orchestra, var på Festspillene i Bergen og hørte BFUng spille konsert på Torgallmenningen. Han ble veldig imponert over nivået dette ungdomsorkesteret holdt og inviterte umiddelbart hele BFUng til Kina.

I august 2017 reiste messingkvintetten Momentum Brass (alle medlemmer i BFUng) for å delta på festivalen i Qingdao, og gjorde stor suksess med tre konserter.

I desember 2017 kom Mr Liu Zheng tilbake til Bergen og med seg hadde han et TV-team fra CCTV, den største engelskspråklige TV-kanalen i Kina. Dette resulterte i at 19 millioner kinesere så BFUng på TV 31. desember 2017. Her kan du se klipp fra sendingen.

Innspilling av kinesisk julesang
Fra prøver med BFUng

Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) er det nye medlemmet av Musikkselskapet Harmonien-familien. BFUng har full symfonisk besetning, og medlemmene kommer fra hele Vestlandet. BFUng har sine månedlige samlinger i Grieghallen i Bergen. Hoveddirigent er Kjell Seim, Norges viktigste inspirator for unge orkestermusikere. I tillegg til Kjell Seim vil Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent Edward Gardner dirigerer ett prosjekt per sesong.

Et uvurderlig tilbud til unge klassiske musikere

Bfung 35 1500Px

Konsertmester i Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester, Brage Sæbø, elsker Mahler, liker å slappe av, drømmer om å bli profesjonell orkestermusiker og skryter hemningsløst av BFUng. Han oppfordrer alle unge klassiske musikere til å bli med!

Tekst: Henning Målsnes
Foto: Nikita Solenov 
7.12.2016

Min beste konsertopplevelse? Det er så vanskelig å plukke ut bare én. Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester har jo gjort flere store konserter den siste tiden.

Jeg tror jeg vil trekke fram to opplevelser - Bergen Filharmoniske Orkester og Ed Gardners framføring av Brahms’ første symfoni i januar 2016. Det var en fantastisk konsert, hvor jeg var så heldig å få sitte i orkesteret.

Jeg kommer heller ikke til å glemme da BFUng spilte Tsjaikovskijs sjette symfoni med Ed Gardner som dirigent i Grieghallen. Min aller største konsertopplevelse noen gang, sier Brage.

Jeg inspireres av mange ting, alt jeg driver med, spesielt alt av orkester- og kammermusikk. Å spille sammen med andre får meg til å stå på, å fortsette arbeidet videre mot drømmen om å spille i et profesjonelt symfoniorkester.

Begge mine musikerforeldre har vært viktige inspirasjonskilder og pådrivere. De var snille og strenge på en gang. Jeg trives også med et visst press på meg. Det får ting til å skje. Samtidig er jeg flink til å slappe av, kanskje for flink. Det kan fort gå ut over disiplinen og øvingen.

«Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten orkestererfaringen fra BFUng»

Å være musiker er ikke bare et yrke, det er en livsstil. Man bruker utrolig mye tid alene på et øvingsrom, opp gjennom hele barndommen. Jeg begynte jo å spille fiolin allerede som fireåring, men øvde ikke så mye før i fjorten/femtenårsalderen. Da våknet interessen og iveren etter å spille skikkelig, og jeg skrev sirlig logg over øvingstiden hver eneste dag. Det er synd at ikke alle innser hvor mye arbeid som ligger bak, og hvor viktig det er å utdanne dyktige musikere.

Nå øver jeg minst to timer hver dag. For å være helt ærlig er det kanskje mindre enn jeg burde, men jeg har to timer som en nedre grense. De dagene som er ekstra travle er det ikke lurt å presse seg til å øve mer, for man kan ende opp med å ødelegge mer enn man forbedrer.

Øyeblikket jeg aldri kommer til å glemme er da jeg fikk vite at jeg, etter prøvespill, var godkjent som vikar i Bergen Filharmoniske Orkester. Det var min første vikargodkjenning, og jeg hadde drømt om å spille i BFO lenge.

Favorittkomponisten er Gustav Mahler. Jeg er veldig fan av det store romantiske repertoaret med de voldsomme og eksplosive følelsene. En konsert som sitter spikret i minnet er tidligere sjefdirigent Andrew Littons avskjedskonsert i oktober 2015 med Mahlers himmelstormende tredje symfoni på programmet. Jeg var så heldig å få spille i orkesteret da.

Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester har vært uvurderlig for meg som musiker. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten orkestererfaringen fra BFUng. Det er bare BFUng som har dette unike, faste tilbudet i dag og som samtidig har et utrolig profesjonelt apparat rundt seg. Minst 90% av mine orkesterferdigheter stammer herfra.

Orkesterets faste dirigent, Kjell Seim, har hele tiden vært en utrolig inspirerende dirigent og mentor. Han er en mester i å oppildne og til å få det beste ut av oss unge musikere. Jeg begynte jo i Ung Symfoni, forløperen til BFUng, i 2010, og har vært med hele tiden siden da.

Jeg oppfordrer alle unge musikere til å søke seg til BFUng for å tilegne seg nødvendig orkestererfaring. Det er et fantastisk tilbud som ingen bør gå glipp av.

Brage Sæbø lærte å spille fiolin hos Susanne Helgeland i Haugesund og begynte så på kulturskolen i Haugesund med Ruth Henny Sandstad som lærer. Han pendlet fra Haugesund til Bergen for å ta timer med Per Gisle Haagenrud samt spille i Ung Symfoni. Brage bor nå i Oslo og studerer utøvende klassisk fiolin på Norges Musikkhøgskole med Peter Herresthal som lærer.

Han har vært solist med BFUng flere ganger og gitt solokonserter, blant annet på Lysøen.

Konsertopptak med BFung

MS Bfung 08468

Grieg minutt for minutt

Edward Gardner dirigent
Kjell Seim dirigent
Torodd Wigum dirigent
Christian Valle bass-baryton
Aleksander Nohr baryton
Bergen Mannskor
Follesø mannskor
Den norske Studentersangforening
Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester

15. - 16. juni 2018 var BFUng så heldige å få være med på verdens lengste fremførelse av Edvard Griegs musikk! NRK sendte direkte fra Grieghallen, Griegs hjem Troldhaugen og fra Store Studio i hele 30 timer, og BFUng spilte Opus 31, 32, 34 og deler av 35 fra klokken 05.10 morgenen 16. juni. 


Edvard Grieg Opus 31 - Landkjenning

Edvard Grieg Opus 32 - Den Bergtekne

Edvard Grieg Opus 34 - To elegiske melodier og Opus 35 - Norske danser nr. 2

 

Barbers fiolinkonsert med Sonoko Miriam Welde

Edward Gardner dirigent
Sonoko Miriam Welde fiolin
Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester

Samuel Barber Fiolinkonsert

Bergens egen Sonoko Miriam Welde er solist i Samuel Barbers lyriske og samtidig utrolig teknisk krevende, fiolinkonsert fra 1939.

Sonoko Miriam Welde har vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester flere ganger, vant NRKs Virtuos-konkurranse i 2014 og har allerede spilt med en rekke store orkestre og musikere. Hun studerer i dag i Berlin hvor hun blant annet undervises av Vilde Frang.

«Sonoko har gjennom flere år vist oss hva som bor i henne, og det finnes en sterk personlig stemme i hennes fiolinspill, som både fascinerer og berører», Leif Ove Andsnes

Se og hør Sonoko Miriam Welde og BFUng på BergenPhiLive fra konserten fredag 24. november 2017. 

 

Adams: A Short Ride in a Fast Machine

Edward Gardner dirigent
Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester

John Adams A Short Ride in a Fast Machine

Den amerikanske komponisten John Adams’ overstrømmende, rytmiske og energiske A Short Ride in a Fast Machine begynner kanskje i sakte tempo, men involverer etter hvert hele orkesteret i et virvlende og eksplosivt tempo.

Se og hør A Short Ride in a Fast Machine med BFUng på BergenPhiLive fra konserten fredag 24. november 2017. 

 

Dvorak: Symfoni nr. 9 "Fra den nye verden"

Edward Gardner dirigent
Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester

Antonin Dvorak Symfoni nr. 9 "Fra den nye verden"

Se og hør Dvoraks Symfoni nr. 9 med BFUng på BergenPhiLive fra konserten fredag 24. november 2017

 

Schubert: Symfoni nr. 8

Kjell Seim dirigent
Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester

Franz Schubert Symfoni nr. 8

Se og hør Schuberts Symfoni nr. 8 med BFUng på BergenPhiLive fra konserten lørdag 21. november 2015

 

Tsjaikovskij: Symfoni nr. 6 "Pathetique"

Edward Gardner dirigent
Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester

Peter Tsjaikovskij Symfoni nr. 6 "Pathetique"

Se og hør Tsjaikovskij Symfoni nr. 6 med BFUng på BergenPhiLive fra konserten lørdag 21. november 2015