Musikkselskapet Harmonien

Musikkselskapet Harmonien er en nasjonal musikkinstitusjon og feiret 250 år i 2015.

Bergen Filharmoniske Orkester har status som nasjonalorkester og kan som et av verdens eldste orkestre føre sin historie helt tilbake til 1765. Edvard Grieg var nær knyttet til orkesteret, og var i årene 1880-82 orkesterets kunstneriske leder. Nå er Edward Gardner sjefdirigent. Orkesteret teller 101 musikere og feiret sitt 250-års jubileum i 2015. Orkesteret nyter høy internasjonal anseelse takket være turner, innspillinger, strømmetjenesten BergenPhiLive og internasjonale bestillingsverk.

Musikkselskapet Harmonien har Grieghallen i Bergen som fast arbeidsplass og konsertarena. I Harmonien-familien inngår også Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester, Bergen Filharmoniske Kor og BergenPhiLive.

Bergen Filharmoniske Orkester

Fullt Orkester Paa Festplassen Foto Oddleiv Apneseth

Bergen Filharmoniske Orkester har status som nasjonalorkester og kan som et av verdens eldste orkestre føre sin historie helt tilbake til 1765. Edvard Grieg var nær knyttet til orkesteret, og var i årene 1880-82 orkesterets kunstneriske leder. Edward Gardner er sjefdirigent. Orkesteret teller 101 musikere og feiret sitt 250-års jubileum i 2015. Orkesteret nyter høy internasjonal anseelse takket være turner, innspillinger, strømmetjenesten Bergenphilive og internasjonale bestillingsverk. I 2020 ble orkesteret nominert til Orchestra of the Year av Gramophone, og i 2021 ble innspillingen av Benjamin Brittens opera Peter Grimes kåret til Gramophone Recording of the Year og Gramophone Opera Recording of the Year.

I løpet av de siste sesongene har orkesteret spilt i Concertgebouw, Amsterdam, BBC Proms i Royal Albert Hall, Wiener Musikverein og Konzerthaus, Carnegie Hall, New York samt Philharmonie og Konzerthaus Berlin. I 2017 gjorde orkesteret og medvirkende kor stor suksess på Edinburgh International Festival med en kritikerrost produksjon av Peter Grimes. I 2018 besøkte orkesteret igjen Concertgebouw og BBC Proms i Royal Albert Hall, og spilte som første skandinaviske orkester i Hamburgs Elbphilharmonie. I 2019 hadde orkesteret residensopphold i Salzburg og framførte Benjamin Brittens opera Peter Grimes i Royal Festival Hall, London.

Orkesteret etablert sin gratis strømmetjeneste Bergenphilive i jubileumsåret 2015. Tjenesten tilbyr et bredt utvalg av orkesterets konserter. Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) ble etablert samme år og gir fire til seks konserter hvert år. BFUng ledes av Kjell Seim og har allerede turnert i Tyskland og Kina.

Bergen Filharmoniske Orkester er opptatt av formidling og har prosjekter rettet både mot barn, unge og eldre.

Orkesteret har en omfattende innspillingsplan og gir gjennomsnittlig ut fire cder per år. Internasjonale kritikere trekker fram dets energiske spillestil og store og varme strykerklang. Blant orkesterets prosjekter kan nevnes en serie med orkesterverker av Leos Janáček, Messiaens Turangalȋla, Stravinskys balletter, komplettutgaver av Prokofievs symfonier og klaverkonserter samt Griegs orkesterverker. Orkesteret har veletablert samarbeid med musikere som Leif Ove Andsnes, Jean-Efflam Bavouzet, James Ehnes, Gerald Finley, Stuart Skelton, Alban Gerhardt, Vadim Gluzman, Stephen Hough, Freddy Kempf, Truls Mørk, Steven Osborne, Lise Davidsen og Lawrence Power med flere. For komplett diskografi, se vår musikkbutikk

Med Neeme Järvi har orkesteret spilt inn Tsjaikovskijs tre store balletter og to kritikerroste serier med musikk av Johan Halvorsen og Johan Svendsen. Sir Andrew Davis har ledet innspillinger av Berlioz, Delius, Elgar, Sibelius og Vaughan Williams, mens Thomas Dausgaard står i spissen for en serie Bruckner-symfonier.

Sammen med Edward Gardner har orkesteret gjort flere innspillinger, deriblant en kritikerrost versjon av Benjamin Brittens Peter Grimes, en serie med musikk av Leos Janáĉek, inklusive en Grammy-nominert versjon av hans Glagolitiske messe. Av andre utgivelser kan nevnes Griegs a-moll konsert og scenemusikken fra Peer Gynt, Bela Bartóks Konsert for orkester, Berlioz’ Grande Messe des Morts, Schönbergs Pelleas und Melisande, og Sibelius' Luonnotar og andre verk med Lise Davidsen, sanger av Britten og Canteloube med Mari Eriksmoen og en cd med verker av og med saxofonisten Marius Neset.

 

Administrasjon

ADMINISTRERENDE DIREKTØR

Bernt E. Bauge
bernt.bauge@harmonien.no

PROGRAM

Oddmund Økland
Programsjef
Tlf. 55 21 62 26 / 93 03 16 15
oddmund@harmonien.no

PRODUKSJON OG FORMIDLING

Lars Inge Haugen
Produksjonssjef
Tlf. 55 21 62 67 / 90 64 17 68
lars@harmonien.no

Astrid Martinsen Birkeland
Produsent
Tlf. 55 21 62 53 / 993 78 683
astrid.birkeland@harmonien.no

Ingeborg Ekeland
Produsent barn og unge
Tlf. 55 21 62 48 / 934 10 325
ingeborg@harmonien.no

Erlend Gjersvoll Brandsøy
Podieinspisient
Tlf. 97 58 95 70
erlend@harmonien.no

Sverre Marceliussen
Podieinspisient
Tlf. 93 69 02 16
sverre@harmonien.no

Johan Nordahl Due
Notearkivar
Tlf. 55 21 62 36
johan@harmonien.no

Tomas Block
Notearkivar
tomas@harmonien.no

BERGEN FILHARMONISKE UNGDOMSORKESTER

Viviann Alme
Administrativ leder og produsent
Tlf. 55 21 62 40 / 476 37 215
viviann@harmonien.no

BERGEN FILHARMONISKE KOR

Håkon Matti Skrede
Kormester
Tlf. 91 30 04 27
hakon.matti.skrede@harmonien.no 

Linnéa Broch Fredricson
Korprodusent
Tlf. 459 14 144
linnea@harmonien.no

ORKESTERDRIFT, PERSONALFORVALTNING OG HMS

Marit Norberg
HR-sjef
Tlf. 55 21 62 39 / 482 13 526
marit@harmonien.no

Vidar Olsen
Orkesterregissør
Tlf. 55 21 62 24 / 90 10 92 47
vidar@harmonien.no

Aslak Bjørge Hermstad
Orkesterregissør
Tlf. 55 21 62 68 
aslak@harmonien.no

SALG, MARKED OG KOMMUNIKASJON

Therese Eikevåg
Kundekonsulent
Tlf. 55 21 62 28
marked@harmonien.no

Tarjei Svenson Hummelsund
Markedskoordinator
Tlf. 55 21 62 51
tarjei@harmonien.no

Torill Gudmundsen 
Senior salgskonsulent
Tlf. 55 21 62 25
torill@harmonien.no

Therese Tefre Steen
Salgs- og markedssjef
Tlf. 55 21 62 65 / 97 53 44 55
therese.steen@harmonien.no

Henning Målsnes
Kommunikasjonssjef
Tlf. 55 21 62 69 / 91 59 83 92
henning@harmonien.no

Sunniva Øiestad
Webredaktør
Tlf. 55 21 62 30 / 93 20 48 83 
sunniva@harmonien.no


ØKONOMI, IT OG ADMINISTRASJON

Bente S. Sælen
Økonomi- og administrasjonssjef
Tlf. 55 21 62 31 / 90 97 69 22
bente@harmonien.no

Astrid Eide
Lønningskonsulent
Tlf. 55 21 62 35 / 48 15 80 92
astrid@harmonien.no

Eirin Langhelle Furu
Økonomi- og administrasjonskonsulent
Tlf. 55 21 62 37
eirin@harmonien.no

Christian Indrebø Greve
Regnskaps- og lønnsmedarbeider
Tel +47 55 21 62 38
christian@harmonien.no

Styret

Egil Herman Sjursen, leder 
Audun Hasti, nestleder 
Ylva Schwenke
Vidar Nordli
Arne Tveit Faannessen 
Per Magnus Finnanger Sandsmark
Elin Inderjit Sarai
Jeffrey Marquardt

Vararepresentanter
Liv E. Nordskog
Agnar Langeland 
Åse Solheim
Bjarne Sælensminde
Ivar Chelsom Vogt

Harmoniens Venner

Vi er mer enn bare det stolte supporter-teamet til Bergen Filharmoniske Orkester – vi deltar aktivt i orkesterets styre, og er den direkte videreføringen av «Foreningen Musikselskabet Harmonien» som har røtter helt tilbake til orkesterets spede begynnelse i 1765.

Som medlem får du tilbud om

Konsertreiser
Venneforeningen arrangerer konsertreiser i inn- og utland som regel i tilknytning til orkesterets turneer.

Vennekonserter
Spesielt arrangerte konsertkvelder med orkesterets musikere, sosialt samvær og gjerne et lite lotteri.

Medlemsblad
Motta venneforeningens eget medlemsblad For dine ører to ganger i året. Her får du aktuelt stoff fra venneforeningen og nytt om orkesterets aktiviteter.

Orkesterprøver
Noen ganger i hver sesong vil vi få anledning til å være tilstede og lytte til innsyudering av neste konsertprogram. Dette vil som regel skje på formiddagstid. Begrenset antall plasser.

Lyttekurs
Studiekvelder foran enkelte konserter der vi får innføring i orkesterverk og kunnskap om komponisten.

Vennepunktet
Nytt møtested for medlemmer under konsertene. Kom til området mot Nygård skole ved gongen i foajeens andre etasje og treff andre medlemmer for en hyggelig prat og en gratis kopp kaffe.

Bli medlem av Harmoniens Venner du også!

Fyll inn skjemaet under eller kontakt oss i Grieghallen i forbindelse med en konsert med orkesteret. Du kan også sende en e-post til harmoniens.venner@harmonien.no.

Medlemskontingent for enkeltmedlem er kr 300 per år. Betal gjerne med vipps til 100166. Dersom du melder deg inn i høstsemesteret betaler du ingenting før til våren.

Bli medlem


Dette er styret i venneforeningen:

Arne T. Faannessen styreleder
Bjarne Sælensminde nestleder og økonomiansvarlig

Eli Bergsvik
Doreen Berning

Håkon Kryvi
Reinert Jakob Sandvik
Laila B. Stabell

Jan Olav Stangeland vararepresentant
Vibeke Knudsen vararepresentant
Sverre Marceliussen vararepresentant

***

Lorentz Reitan sekretær, og redaktør for medlemsbladet For dine ører, og konsertmedarbeider lorentz@harmonien.no

Johanne Grieg Kippenbroeck web-ansvarlig og medarbeider i For dine ører

Årsberetninger

Miljøfyrtårn

Musikkselskapet Harmonien er miljøsertifisert, og ble klassifisert som Miljøfyrtårn for første gang i 2022. Dette innebærer at vi og våre samarbeidspartnere må oppfylle strenge kriterier for å kunne drive vår konsert- og produksjonsvirksomhet, som vi legger opp til skal være så bærekraftig som mulig. Alle våre bærekraftige tiltak er nedfelt i handlingsplaner, og vi fører klimaregnskap i henhold til Miljøfyrtårn sin standard. Flere av våre tiltak inngår i samarbeidet med Grieghallen som er klassifisert som Miljøfyrtårn og Klimapartner. Dette innebærer at alle ledd i produksjonsprosessen skal være så bærekraftige som mulig.

Informasjon
Vi informerer publikum om våre miljøtiltak gjennom våre egne kanaler. Alle ansatte og samarbeidspartnere har nødvendig opplæring om miljøsertifiseringen.

Transport og reiserutiner
Vi tilrettelegger for miljøvennlig transport, og vi oppfordrer våre vikarer, tilreisende musikere og publikum til å ta miljøvennlige valg der det er mulig. Grieghallen er nær offentlig transport og har sykkelparkering og bysykler lett tilgjengelig for publikum og ansatte.

Energibesparende tiltak
Vi har, i samarbeid med Grieghallen, fokus på energibesparende tiltak på alt fra oppvarming,
til bærekraftig tekniske løsninger.

Innkjøp
Musikkselskapet Harmoniens hovedsamarbeidspartnere og leverandører er miljøsertifiserte.

Engangsartikler
Vi reduserer bruk av engangsartikler til et minimum.

Avfall
Vi har, i samarbeid med Grieghallen, et godt system for kildesortering og det finnes merkede miljøstasjoner for ansatte og publikum.

Servering
Servering til vårt publikum organiseres og utføres av De bergenske, som er innleid av Grieghallen. I vår egen kantine er det fokus på reduksjon av matsvinn.

Lydnivå
Vi er opptatt av sikkerheten til egne ansatte og publikum. Vi har derfor hørselvern  tilgjengelig for ansatte og publikum i produksjoner som medfører støy over 92 desibel.