Nyheter

Skolekonsert med Beethovens Eroica

Image00001 Crop

Forrige onsdag fylte vi Griegsalen med 750 elever fra 6.trinn i Bergen.

I forkant av besøket fikk alle elevene besøk i klassen av orkesterpedagogen Ingeborg. Hun har fortalt om orkesteret og klassisk musikk, og svart på alle spørsmålene elevene skulle ha om å gå på konsert med et orkester.

Elevene har fått lære om komponisten Ludwig van Beethoven, de har utforsket alt man kan høre og føle når man lytter til klassisk musikk, og gledet seg kjempemye til å høre orkesteret spille Beethovens tredje symfoni: Eroica!

På onsdag var stemningen til å ta og føle på, og dirigent Ed Gardner var spesielt populær. Elevene ble introdusert for orkesteret, fikk oppleve hvordan det er å bli dirigert av en verdensberømt dirigent, og lyttet konsentrert og nysgjerrig til musikken før de lot applausen slippe fri til slutt.

Anmeldelsene er allerede begynt å strømme på, og skal en tro elevene selv, er dette noe som ga mersmak:

- Jeg syntest konserten var veldig kul og litt spennende og veldig gøy. Jeg vil komme en tilbake en gang dere var kjempe flinke håper det blir en neste gang. KJEMPE GØY!!!!!!!!

- Det var veldig gøy. Når jeg kom så ble jeg spent og hadde litt sommerfugler i magen. Først var det ok så ble det bra så ble det kjempebra. Jeg håper du syntes det var gøy og ha oss på besøk.

Publisert 13.9.2022

Harmoniens sommerkonserter – opplett og god stemning!

2015 Sommerkonsert På Torgallmenningen

Orkesteret inntar Torgallmenningen umiddelbart etter en bejublet europeisk festivalturné, og byr på smakebiter fra turneprogrammet og mye annen fin musikk.

To ulike program med norske dirigenter og solister

Først, tradisjonen tro, et knippe av Edvard Griegs mest populære verk og sanger, deriblant Dovregubbens hall, som nå har blitt spilt for publikum både i København, Edinburgh og Wiesbaden og mottatt med øredøvende applaus og hurrarop.

Den norske sopranen Marita Sølberg er solist i Griegs vakre sanger. Hun er en etterspurt og anerkjent sanger som en rekke ganger har opptrådt med orkesteret. Kveldens dirigent er den unge og lovende norske dirigenten Tabita Berglund.

På den andre sommerkonserten lover vi rytmisk fyrverkeri og smektende dans når vi presenterer det unge norske stortalentet på bandoneón, Åsbjørg Ryeng. Hun byr på argentinsk tango når hun for første gang spiller sammen med Bergen Filharmoniske Orkester. Åsbjørg begynte å spille bandoneón ti år gammel, og har studert både med Per Arne Glorvigen samt noen av de legendariske mestrene i Buenos Aires, Argentina.

Smakebiter fra orkesterets bejublede festivalturné

På kveldens program inngår også to verk fra orkesterets europeiske festivalturné; Ravels glitrende La valse og Rakhmaninovs spenstige symfoniske danser.

Orkesterets assistentdirigent Aage Richard Meyer dirigerer. Finn Tokvam introduserer på sin uforlignelige måte musikken og de medvirkende begge kveldene.

Sommerkonsertene arrangeres med generøs støtte fra Trond Mohn.

PROGRAM

Onsdag 24. august kl. 19.00 på Torgallmenningen

Tabita Berglund, dirigent
Marita Sølberg, sopran
Finn Tokvam, konferansier
Bergen Filharmoniske Orkester

EDVARD GRIEG
Preludium fra Holbergsuiten
Norsk dans nr. 2
Intermezzo fra Symfoni i c-moll
Våren
Ved Rondane
Troldtog
Symfonisk dans nr. 4
En svane
Solveigs vuggesang
Peer Gynt suite nr. 1

Torsdag 25. august kl. 19.00 på Torgallmenningen

Aage Richard Meyer, dirigent
Åsbjørg Ryeng, bandoneon
Finn Tokvam, konferansier
Bergen Filharmoniske Orkester

Maurice Ravel: La valse
Federico/Requena (arr. Skogstad): Retrato de Julio Ahumada
Dames/Sanguinetti (arr. Skogstad): Nada
Sergej Rakhmaninov: Symfoniske danser

Stor interesse for orkesterets gjenvisitt til Edinburgh International Festival

Edinburgh International Festival

Det er kjekt og inspirerende å se at Bergen Filharmoniske Orkesters kommende konserter på Edinburgh International Festival legges merke til i britisk media. Orkesteret ledet av Edward Gardner besøkte sist festivalen i 2017 med Benjamin Brittens opera Peter Grimes, en framføring som ble omtalt som et av festivalens absolutte kunstneriske høydepunkt.

Både The Times, The Sunday Times, The Daily Telegraph, BBC Music Magazine og Opera Now har forhåndsomtalt konsertene. Under overskriften "Edinburgh – All the fun of the Festival: 40 tickets for a Summer Cultural Feast", anbefaler The Times Salome, mens The Sunday Times lister konserten blant deres Critics Picks.

Opera Now trekker fram Salome som en av deres "Production Highlights" for august. BBC Music Magazine lister både Salome og konserten med Vikingur under overskriften "The best concert and opera highlights in the UK in August". The Daily Telegraph byr på to forhåndsomtaler – den første "Our critics and their pick of the summer" og den andre "Edinburgh – Five to See".

Den britiske kritikeren Susan Nickalls opplevde Salome da den ble framført på Festspillene i Bergen i mai, og hennes omtale er nå publisert i Opera Now. Hun innleder omtalen slik; "Out of the pit and centre stage at Grieghallen the Bergen Philharmonic Orchestra conducted by Edward Gardner, along with a superb line-up of singers, gave an electrifying performance of Salome at the Bergen International Festival".

Program for de to konsertene:

Søndag 14. august kl. 19.00 i Usher Hall
Edward Gardner, dirigent
Malin Byström, Salome
Johan Reuter, Jochanaan
Gerhard Siegel, Herodes
Katarina Dalayman, Herodias
Bror Magnus Tødenes, Narraboth
Hanna Hipp, en pasje

Richard Strauss: Salome

Mandag 15. august kl. 19.30 i Usher Hall
Edward Gardner, dirigent
Víkingur Ólafsson, piano

Maurice Ravel: La valse
Robert Schumann: Pianokonsert i a-moll
Sergej Rakhmaninov: Symfoniske danser

Dirigentforum – Mesterklasse med Bergen Filharmoniske Orkester

IMG 2524 1500Px

Fire unge og lovende dirigenter får disse dagene en unik anledning til å dirigere Bergen Filharmoniske Orkester under veiledning av Sebastian Lang-Lessing. Mesterklassen arrangeres av Musikkselskapet Harmonien i samarbeid med Dirigentløftet, som er initiert, driftet og eiet av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB.

De fire deltakende dirigentene er Kai Grinde Myrann, Roeland Henkens (assistentdirigent Stavanger Symfoniorkester), Guro Haugli og Aage Richard Meyer (assistentdirigent Bergen Filharmoniske Orkester). Mentor er den anerkjente tyske dirigenten Sebastian Lang-Lessing som i sin karriere har vist stor interesse for utdanning og utvikling av unge musikere og dirigenter. Repertoaret de får prøvd seg i, varierer fra Maurice Ravels La valse til Sergej Rakhmaninovs og Edvard Griegs symfoniske danser.

Dirigentløftet er en helhetlig og langsiktig satsing for å styrke Norge som dirigentnasjon. Satsingen skal bidra til en felles mobilisering i samarbeid med det frivillige musikkliv, kulturskoler, høyere utdanningsinstitusjoner, amatørensembler og profesjonelle institusjoner, ensembler og orkestre. Dirigentløftet omfatter en rekke ulike programmer og tiltak, gjennom et breddeprogram og et eliteprogram. Sammen med allerede eksisterende strukturer skal Dirigentløftet danne grunnlag for å løfte norske dirigenter nasjonalt og internasjonalt.

Publisert 2. august 2022

Bergen Filharmoniske Orkester takker for det gamle og ønsker velkommen til ny sesong til høsten!

Hele Orkesteret Med Edward Gardner I Web

Sesongen 2021-2022 er nå historie. Det har vært en begivenhetsrik sesong som også denne gang ble påvirket av pandemien. Vi har uansett kunnet by på utrolig mange fine konserter som vårt store og trofaste publikum har sluttet helhjertet opp om. Takk til dere alle! 

Allerede i august er det klart for nye konsertopplevelser, med sommerkonserter på Torgallmenningen og internasjonale festivaler. Torsdag 8. og fredag 9. september inviterer vi til den offisielle sesongåpningen med Edward Gardner i spissen for et strålende program. 13. august drar vi på gjenvisitt til Edinburgh International Festival med to konserter, hvor én er viet Strauss’ opera Salome og en med Víkingur Ólafsson som solist i Robert Schumanns pianokonsert. For publikum i Bergen inviterer vi til en forsmak på turneprogrammet i Grieghallen 9. august, med Vikingur Olafsson som solist i Robert Schumanns a-mollkonsert.

Etter Edinburgh bærer det direkte til Tivoli i København og serien SommerKlassisk før turen går videre til Wiesbaden og Rheingau MusikFestival. De to siste konsertene før retur Bergen finner sted på Musikfest Bremen 20. august.

Vår strømmetjeneste Bergenphilive tar ikke ferie, og vi anbefaler at du tar en kikk på det brede utvalget av konserter. Helt gratis er det også!

 

HØSTENS FESTIVALER

(se ellers vår programoversikt for mer informasjon og billetter)

Edinburgh International Festival
14. og 15. august i Usher Hall

Program 1:
Edward Gardner, dirigent
Utvalgte medvirkende:
Malin Byström, Salome
Johan Reuter, Jochanaan
Gerhard Siegel, Herodes
Katarina Dalayman, Herodias
Bror Magnus Tødenes, Narraboth
Hanna Hipp, pasje

Richard Strauss: Salome

Program 2:
Edward Gardner, dirigent
Víkingur Ólafsson, piano

Maurice Ravel: La valse
Robert Schumann: Pianokonsert i a-moll
Sergej Rakhmaninov: Symfoniske danser

Tivoli Sommerklassisk i København
17. august i Tivoli Konserthus
Edward Gardner, dirigent
Víkingur Ólafsson, piano

Maurice Ravel: La valse
Robert Schumann: Pianokonsert i a-moll
Sergej Rakhmaninov: Symfoniske danser

Rheingau Musikfestival Wiesbaden
18. august i Kurhaus Wiesbaden
Edward Gardner, dirigent
Víkingur Ólafsson, piano

Maurice Ravel: La valse
Edvard Grieg: Pianokonsert i a-moll
Sergej Rakhmaninov: Symfoniske danser

Musikfest Bremen
20. august i Die Glocke
Edward Gardner, dirigent
Víkingur Ólafsson, piano

Program 1 kl. 19.00:
Maurice Ravel: La valse
Edvard Grieg: Pianokonsert i a-moll

Program 2 kl. 20.30:
Maurice Ravel: La valse
Edvard Grieg: Pianokonsert i a-moll

Publisert 9. mai 2022. Oppdatert 17. juni 2022.

 

 

Guadagnini-fiolin utlånt til orkesteret

Fiolin Utlånt Av Odfjell

Vår dyktige konsertmester Sasha Kagan får nå anledning til å spille på en utsøkt fiolin, en Giovanni Battista Guadagnini.

Fiolinen er utlånt av Johan Odvar Odfjell på vegne av Elin Odfjell. Vi kommer til å få stor glede av instrumentet og vi er svært takknemlige for utlånsavtalen!

Giovanni Battista Guadagnini (23. juni 1711-18. september 1786) var en italiensk fiolinmaker, og er regnet som en av de aller fremste strykeinstrumentmakerne noensinne, sammen med Antonio Stradivarius og Giuseppe Guarneri "Del Gesù". Han ble født like ved Cremona, byen som er kjent for sine instrumentmakere.

Stradivarius døde da Guadagnini var 26 år gammel, og Guarneri døde da han var 33 år gammel. Det er således ikke usannsynlig at Guadagnini har latt seg inspirere av deres arbeid. Man vet ikke, derimot, om han noensinne bodde i Cremona, og heller ikke hvem han lærte faget av.

Hans karriere kan deles inn i fire distinkte perioder som samsvarer med de fire byene han bodde og arbeidet i; Piacenza, Milano, Parma og Torino. Man vet svært lite om hans tidlige år før han flyttet til Piacenza i 1738. De første fiolinene hans stammer fra 1742.

På bildet fra venstre Bernt E. Bauge, Alexander Kagan, Elin Odfjell og Johan Odvar Odfjell.

Publisert 14. juni 2022

Salome, en liten pauke og Bergen Filharmoniske Orkester

Richard Strauss besøkte aldri Bergen i egen person, men musikken hans har fylt Grieghallen i mange år. Nå står hans opera Salome for døren, og det er tid for å fortelle en litt skjønn og sann historie.

Til dem som liker pauker, skreddersydde dirigentpinner, Richard Strauss og slikt. En historie som begynner i New York for nærmere 75 år siden og som omfatter verdens ledende opera (Metropolitan), Richard Strauss, Salome, en legendarisk paukist med 66 års fartstid i Metropolitans orkester, et paukeprøvespill i Bergen, tidligere sjefdirigent Andrew Litton og en liten pauke.

I orkestergraven på Metropolitan
I 2003 ble New Yorkeren Andrew Litton utnevnt til sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester. Allerede som tiåring bestemte han seg for å bli dirigent. Det ville gjerne solopaukisten i orkesteret på Metropolitan Opera, Richard Horowitz (‘’Dick’’), en nær venn av familien og Andrews gudfar, støtte opp om. Ifølge Andrew Litton ble han nærmest adoptert av Horowitz, og fikk lov til å sitte ved siden av han i orkestergraven på MET. I seks år, helt fram til Andrew begynte på Juilliard School of Music, satt han der minst tre kvelder i uken, omsluttet av orkesterklang. – Jeg var spesielt fascinert av tromme-lageret, en skattkiste av eksotiske instrumenter, og mine favoritter var to små og røde pauker som ble brukt i Salome.

Richard S. Horowitz – en legendarisk paukist i 66 år
Richard Samuel Horowitz (1924-2015) ble født i Bronx, New York. Hans far akkompagnerte stumfilmer på sin cello, mens moren underviste i piano og fiolin. Hun fortalte ofte stolt om lille Richard som hadde absolutt gehør, og som rett som det var prøvde å korrigere morens fiolinelever da de spilte surt. Horowitz studerte ved Brooklyn College og Juilliard. Han begynte som paukist i Metropolitan-operaens orkester i 1946 og overtok som solopaukist i 1971. Da han ble pensjonist i 2012 hadde han jobbet 66 år i orkesteret og spilt på rundt 10.000 konserter, deriblant Salome.

Horowitz lagde også dirigentpinner, og ikke hvilke som helst. De var skreddersydde for en stjernerekke av verdens ledende dirigenter som Leonard Bernstein, James Levine og Karl Böhm. Det sies at Bernstein var så glad i Horowitz’ dirigentpinner at han ble gravlagt med en av dem.

Fra New York til Bergen - Richard Strauss’ Salome og en liten pauke
I 2009, i Andrew Littons sjefsperiode, ble det prøvespilt om stillingen som solopaukist i Bergen Filharmoniske Orkester. Nåværende solopaukist Håkon Kartveit (bildet) vant.

En av dem som kom helt til finaleheatet var en norsk-amerikansk paukist, Jason R. Haheim, som tok turen fra New York til Bergen for å prøvespille. Han nådde altså ikke helt opp, men noen år etter prøvespillet og Horowitz’ avgang i 2013 vant han posisjonen som solopaukist i The Metropolitan Operas orkester i New York.

Haheim fikk så anledning til å snakke med Horowitz om Strauss’ Salome og bruken av det som heter ‘kleinepauke’ i operaen, som tydeligvis var litt uklart i partituret. På spørsmål fra Haheim sa Horowitz – ja, jeg hadde noen mindre, skreddersydde pauker som jeg hadde satt opp og fått laget, og med dem kunne jeg komme en oktav høyere. – Interessant, sa Haheim og ville vite hvordan han hadde kommet fram til nettopp den løsningen?

- Strauss fortalte meg hvordan han ville ha det! – En månebedotten Haheim måtte spørre om han hadde hørt riktig – Richard Strauss, komponisten? – Ja, sa Horowitz, han besøkte Metropolitan i 1948/9, og da hadde jeg jo allerede hadde vært der i tre år. – Da har vi slått det fast, konkluderte Haheim. Andrew Litton husker også Horowitz’ faste, og sikkert stolte svar når andre paukister spurte om det samme – Strauss sa det!

Nå står en nyinnkjøpt rød og liten pauke på scenen i Grieghallen, Bergen, Norge, klar for å bidra til eksotisk klang i framføringen av Richard Strauss’ Salome. Fordi Strauss sa det.

Henning Målsnes
1.6.2022

På turné med Harmonien

Turne Katowice Crop

Katowice 13.-16. mai

Stemningen på flyet var allerede god før avgang til Katowice i Polen. Endelig, etter to og et halvt års opphold i turnevirksomheten, kunne orkesteret dra ut i verden igjen. Siste utenlandskonsert var framføringen av Benjamin Brittens Peter Grimes i London i november 2019. Så kom pandemien og avlysninger på rekke og rad.

Det er noe eget ved å turnere. Å besøke nye steder, spille i nye og uvante konserthus, finne ut hvordan orkesteret klinger på nye scener, møte et nytt og ukjent publikum, sitte sammen på fly, tog, buss og spise frokost sammen på hotellet. Kommer traileren med instrumentene og notene fram i tide? Hva skriver kritikerne her om konsertene?

Det kreves mye god planlegging når hundre musikere og støtteapparat skal ut på turné. Busser, fly, tog, hotel, instrumenttransport, øvingstider og, ikke minst, konserttider må bestemmes og bestilles. Siden orkesterets første besøk til København i 1963, har det blitt nærmere seksti internasjonale turneer og 280 konserter. De fleste har funnet sted i Europa, men også USA og Japan er besøkt flere ganger. De beste konserthusene vil gjerne ha oss; Concertgebouw i Amsterdam, Royal Albert Hall i London, Carnegie Hall i New York, Usher Hall i Edinburgh, Musikverein i Wien og Philharmonie i Berlin, for å nevne noen.


Et strålende konserthus

I Katowice sto to konserter på programmet i byens aldeles strålende nye konserthus - NOSPR. Alt lå til rette for fine konserter med Edward Gardner i spissen, og det ble det også. Første kvelden briljerte Leif Ove Andsnes i Robert Schumanns lyriske pianokonsert, mens Ragnhild Hemsing trakterte hardingfelen i Geirr Tveitts Tri fjordar, eksotisk kost for det lokale publikum. Begge spilte ekstranumre – Andsnes spilt en miniatyr av den ukrainske komponisten Valentin Silvestrov, et verk som ble godt mottatt av publikum. Hemsing slo til med to ekstranumre – en lydarslått og en halling og ga samtidig et interessert publikum en kort innføring i hardingfela.

På de to konsertene inngikk også Maurice Ravels La valse, John Adams’ Short Ride in a Fast Machine, Carl Nielsens fjerde symfoni, Noskowskis Steppen og Debussys La mer. Det var kjekt å oppleve stående applaus og jubelrop etter begge konsertene, også etter ekstranumrene, Edvard Griegs Åses død og Dovregubbens hall.

Et lyttende og engasjert publikum
Katowice og konserthuset tok godt imot oss på alle vis. Flere av byens gode restauranter ble fylt opp av sultne musikere, været var strålende og publikum var både lyttende og engasjerte.

I Katowice holder det polske nasjonale radiosymfoniorkesteret til, som er et svært godt orkester. På slutten av 1960-tallet og utover kom flere polske musikere fra Katowice til Bergen. Her hjemme var det nemlig mangel på musikere. Fiolinisten Henryk Kniejski kom allerede i 1969, og av andre musikere kan vi nevne fiolinisten Krystyna Jasinska, paukisten Stefan Binder, cellisten Jerzy Jasinsky, fiolinisten Walter Opielka og bassisten Andrzej Woznikowski. Kontakten med disse musikerne ble nok til dels etablert da vår daværende sjefdirigent Karsten Andersen dirigerte i Polen.


Tilbake til Bergen
Mandag 16. mai gikk turen tilbake til Bergen. Traileren med utstyr og instrumenter var allerede på vei umiddelbart etter konserten.

Nå står Festspillene i Bergen for døren, og prøvene til Richard Strauss’ Salome begynner allerede 18. mai. Festivalsommeren fortsetter så med Hardingtonar i juni, Edinburgh International Festival, Rheingau Musik Festival og Musikfest Bremen i august.

Og ja, vi ble umiddelbart invitert tilbake til Katowice.

22. mai 2022

Nå kan du kjøpe abonnement for neste sesong!

V Formasjon Foran Gh Rettet Bilde Crop 1400X700

Abonnementssalget starter torsdag 21. april kl. 18.30. Følg lenken under for oversikt over alle konsertene i sesongen 2022-2023 og velg serien som passer for deg. Løssalget starter kl. 12.00 tirsdag 28. juni.

Abonnement 2022-2023

Vinner av Gramophone Classical Award for Opera

Kormester Håkon Matti Skrede og sjefdirigent Edward Gardner på scenen i Grieghallen.

Benjamin Brittens opera Peter Grimes

Vil bli et referanseverk, Maren Ørstavik, Aftenposten
Dette er en musikalsk begivenhet, 
Peter Larsen, Bergens Tidende
Fra nå av er dette min referanseinnspilling, 
Magnus Andersson, Klassekampen

Gramophone, det ledende internasjonale tidsskriftet for klassiske innspillinger, annonserte i dag at vår innspilling av Benjamin Brittens opera Peter Grimes er kåret til vinner av den prestisjetunge Gramophone Classical Award for Opera 2021. Innspillingen samt framføringene av operaen i Bergen, Oslo, Edinburgh og London har blitt mottatt med nærmere hundre strålende omtaler og kritikker. Selve prisseremonien (som blir digital) finner sted i London 5. oktober.

- I’m so happy and proud that our cd with Benjamin Britten’s Peter Grimes has won the 2021 Gramophone Classical Music Award for the best opera recording. Peter Grimes has been an adventure and a success story all the way since we performed it for the first time at the Bergen International Festival in May 2017 and took it to the Edinburgh International Festival in August that same year. In Edinburgh we were met with rave reviews and the performance was hailed as an artistic highlight of the year. We revived it in 2019 with performances in Bergen, Oslo and London (Royal Festival Hall), and we were once more met with praise and amazing reviews. The performance was listed as one of the main classical events in the UK that year. In November 2019 we recorded the opera in Grieghallen, Bergen, and I couldn’t be happier with the result and its fantastic reception internationally.

Album of the Week, Hugh Canning, The Sunday Times
The BEST Peter Grimes – Yes, The Best!, Robert Levine, Classics Today

- This giant project could not have been done without the joining together of so many artistic forces in Bergen; Bergen National Opera, Edvard Grieg Kor, Bergen Philharmonic Choir, Collegium Musicum Choir, Chorus Master Håkon Matti Skrede and, of course, the Bergen Philharmonic. So many great soloists gave their all to the performances – Stuart Skelton, the late and great Erin Wall, to whom we dedicate this award, Roderick Williams, Susan Bickley, Hanna Husahr, Vibeke Kristensen, Robert Murray, Neal Davies, Catherine Wyn-Rogers, James Gilchrist, Marcus Farnsworth, Barnaby Rea and Samuel Winter. Thanks also to Royal Northern College of Music Chorus, Bergen International Festival, our sponsors and last, but not least Chandos and Ralph Couzens who believed in our project, sjefdirigent Edward Gardner.

This insightful recording is up there with this opera’s finest, The Guardian
Top 10 – This year’s best classical releases, The Guardian
This new recording under Edward Gardner is as superb as one would expect from this brilliant line-up, The Independent

- Vår versjon av Peter Grimes på scenen i Bergen, Oslo, Edinburgh og London har vært en formidabel suksess fra ende til annen, kanskje Bergen Filharmoniske Orkesters største satsning og bragd gjennom tidene. At vår innspilling av denne storslagne operaen nå krones med Gramophone Award understreker den høyst bemerkelsesverdige kraften og kvaliteten i det opera-symfoniske samarbeidet i Bergen, direktør Bernt Bauge.

If you want to convert a novice to the joys of opera, buy them this set. A definitive modern Grimes, Graham Rickson, The Arts Desk

22. september 2021 

Vi er nominert til Orchestra of the Year!

Fullt Orkester Med Paraplyer Ved Nordaasvannet Griegs Eiendom Foto Oddleiv Apneseth

Bergen Filharmoniske Orkester nominert til ORCHESTRA OF THE YEAR av Gramophone.

Gramophones Classical Music Awards er en av de mest prestisjetunge prisene innenfor den klassiske plateindustrien, og kan sammenliknes med Grammy Awards. Ti orkestre er nominert til prisen Orchestra of the Year Award, deriblant BBC Symphony Orchestra og Los Angeles Symphony Orchestra. Stem på oss her!

Prisen er en feiring av den klassiske musikken og av orkestre som har produsert viktige og betydningsfulle klassiske innspillinger i løpet av det siste året, som over tid tilbyr framføringer av høyeste kvalitet og som er både kreative og bevegende.

Bergen Filharmoniske Orkester er det eneste nordiske orkesteret som er nominert. Orkesteret med flest publikumstemmer vinner. Prisen deles ut under Gramophone Awards i London 6. oktober. 

Stemmegivningen varer fram til 7. september. 

«Nominasjonen leser jeg som resultat av hardt arbeid og målrettet innsats fra såvel orkester og sjefdirigent som administrasjon og støtteapparat i Musikkselskapet Harmonien», sier orkesterets direktør Bernt Bauge.

«I’m thrilled for my wonderful colleagues in the Bergen Philharmonic Orchestra to have been nominated for the Gramophone Orchestra of the Year award. Since our partnership started 5 years ago, I’ve been incredibly proud of the breadth of our work: Our subscription concerts and work in the community of Bergen, recordings, tours around Europe, and perhaps our biggest achievement, the performances of Peter Grimes at the Edinburgh Festival and the Royal Festival Hall in London», sier sjefdirigent Edward Gardner.

«Nominasjonen kan samtidig også ses på som en anerkjennelse av det generelt høye kunstneriske nivået hos norske symfoniorkestre i dag», påpeker Bauge.  

 

Stemmegivningen starter 12. juni og avsluttes 7. september. Stem på oss her.

Gramophone arrangerer en ti-dagers Orchestra of the Year Online Festival fra 24. juli hvor hvert nominerte orkester gir en konsert.

De nominerte til ORCHESTRA OF THE YEAR er
Freiburg Baroque Orchestra, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Bergen Philharmonic Orchestra, NHK Symphony Orchestra (Japan), Philadelphia Orchestra, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Orchestre National de Lille, musicAeterna (Russland), BBC Symphony Orchestra og City of Birmingham Symphony Orchestra.