Musikk på spill

Festspillene i Bergen 2023 har nettopp tonet ut. Med stadig skjørere økonomi i hele kulturens økosystem, spørs det hva fremtidens klassiske scener kan by på. Hvis ikke den negative trenden snus, kan grunnstrukturene i norsk musikkliv forfalle fatalt. Det vil stå om musikken som kunstnerisk ytringsform, som samfunnsbyggende kraft, som helsefremmende faktor og skaper av opplevelser og meningsfylt liv for enkeltmennesker.
Bergens storstue, Grieghallen, har gjennom flere festspillkvelder vært fylt til randen. Åpningskonserten med Lise Davidsen i Puccinis Tosca var også en praktfull illustrasjon på samarbeid mellom musikkinstitusjoner: Musikkselskapet Harmonien, Bergen Nasjonale Opera og Festspillene forente fremragende profesjonelle krefter, og med det beste fra frivilligheten representert ved Bergen Filharmoniske Kor og flere andre. Uken etter var Verdis Requiem (foto: Synne Sofi Bårdsdatter Bønes, Festspillene i Bergen) en demonstrasjon av struktur og praktisk talentutvikling. Her spilte og sang profesjonelle musikere sammen med ungdomsorkester og -kor, som partnerne.
I dette sammensatte festspillbildet er utdanningsinstitusjonene en uvurderlig faktor. Griegakademiet, som er en del av Universitetet i Bergen, leverer stjerner og studentkonserter til Festspillene og til musikklivet i hele landet. Norges musikkhøgskole, landets største og eneste selvstendige høyere musikkutdanningsinstitusjon, sørger for enda flere musikkutøvere, både til det profesjonelle feltet og til frivilligheten. Festivaler, orkestre og kulturskoler er sentrale arenaer for sysselsetting og utfoldelse for musikerne, som også er høyst til stede på internasjonale arenaer, takket være kvaliteten i utdanningene, talent og hardt arbeid.
Denne musikkøkologien er imidlertid i ferd med å bli en temmelig skjør konstruksjon. Den siste tiden har politikerne gjort store endringer i finansieringen av kunstutdanningene som truer fremtidens tilbud, både for selvstendige høgskoler og for de som må konkurrere om knappere ressurser ved universitetene. De offentlige rammevilkårene er i det hele tatt blitt mindre trygge og forutsigbare. Harmonien, Festspillene og Musikkhøgskolen er eksempler på institusjoner som på hvert sitt felt nyter høy anerkjennelse, men der de offentlige tilskuddsrammene har forvitret litt etter litt. Stikkord er ABE-reform og avvikling av gaveforsterkningsordningen. Den såkalte avbyråkratiseringen og effektiviseringen er reelle kutt, og gevinsten med å samarbeide med private er skåret ned. Til sammen er den negative budsjetteffekten enorm, nå og på sikt.
Fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett har gitt grunn til en viss optimisme om at høstens budsjett vil gå i en ny retning, et håp om at regjeringen vil unngå at vi havner i en situasjon med redusert publikumstilbud og lavere sysselsetting i kunstfeltet. Forhåpentligvis vil den kommende kunstnermeldingen bidra til det samme. Svekkede arbeidsmuligheter for de musikerne som Musikkhøgskolen og Griegakademiet utdanner, er neppe en utvikling kulturministeren ønsker.
For hva står egentlig på spill? Svaret er både enkelt og alarmerende: Hvis ikke den negative trenden snus, kan grunnstrukturene i norsk musikkliv forfalle fatalt. Det vil stå om musikken som kunstnerisk ytringsform, som samfunnsbyggende kraft, som helsefremmende faktor og skaper av opplevelser og meningsfylt liv for enkeltmennesker. Hvis kvaliteten i utdanningstilbudene forringes, hvis orkestre ikke har oppdrag å tilby og festivaler ikke har råd til scener å presentere artister på, vil kanskje ikke de neste Lise Davidsen, Leif Ove Andsnes og Alma Serafin Kraggerud nå sitt publikum.
Kulturøkonomien må styrkes og gjenoppbygges. Å holde tilbake det offentliges ressursinnsats på kulturfeltet, som trekker marginalt på statens budsjetter, gjør knapt staten rikere, men nasjonen – folket – blir fattigere.
Lars Petter Hagen, direktør for Festspillene i Bergen
Bernt E. Bauge, direktør for Musikkselskapet Harmonien
Astrid Kvalbein, rektor for Norges musikkhøgskole
Foto: Synne Sofi Bårdsdatter Bønes, Festspillene i Bergen
Syng med Bergen Filharmoniske Orkester!

Lørdag 23. september skal vi fylle Grieghallen med sang!
Nå inviterer vi barnekor og sanggrupper til å melde seg på til konserten «Sangskatten».
På konserten er alle hjertelig velkomne til å komme og synge kjente og kjære sanger. Orkesteret spiller, teksten blir på storskjerm, og alle fra 0-99 er oppfordret til å synge med den røsten de har. I tillegg har vi en spesiell oppgave til barnekor og sanggrupper!
Alle barnekor eller grupper som melder seg på vil bli tildelt et vers, en sang eller et refreng som er deres solo. Da skal dere reise dere og synge for alle de andre i Grieghallen. Noen får plass på scenen, mens andre får plass i salen.
Repertoarlisten inkluderer sanger som «Du skal få en dag i måra», «Grevling i taket», «Mannen og kråka», «Dyrene i Afrika» og «Blåmann, blåmann». Dere vil selvfølgelig også få beskjed i god tid om hva deres solo vil være. Dere vil motta et øvingshefte med noter til alt som skal synges, slik at dere kan stille godt forberedt til både solo og allsang.
Det er utrolig kjekt med så positive signaler rundt Sangskatten fra så mange. Ikke minst er det hyggelig at ordet har spredt seg nok til at påmeldingene allerede er begynt å strømme inn!
Så det er bare å hive dere med!
PÅMELDING
Skriv til vår formidler Ingeborg Ekeland (ingeborg@harmonien.no) at JA dere vil være med, sammen med følgende informasjon:
1. Navn på kor/gruppe
2. Navn, e-post og telefonnummer på kontaktperson
3. Antall som blir med (cirka)
4. Aldersspenn i gruppen (cirka)
5. Spesielle behov innad i gruppen (sanger kan ikke stå over lengre tid, sanger kan ikke bevege seg i trapper o.l.)
SANGSKATTEN
Familiekonsert
Lørdag 23. september kl. 13.00
Grieghallen
«Sangskatten» er en konsert vi låner fra våre venner i Arktisk Filharmoni. Bildet har vi fått låne av Edvard Grieg Korene. Foto: Magnus Skrede
Kirill Petrenko dirigerer Elektra

Berlinfilharmoniens sjefdirigent og en av vår tids største dirigenter, Kirill Petrenko, dirigerer Bergen Filharmoniske Orkester i Richard Strauss’ sjokkerende og psykologisk intense opera Elektra. Operaen framføres konsertant i Grieghallen 13. og 15. desember.
«At selveste sjefdirigenten for Berlinfilharmonien - antagelig verdens mest prestisjetunge dirigent-stilling – selv har tilbudt seg å dirigere Elektra med Bergen Filharmoniske Orkester, er en historisk hendelse i norsk musikkliv. Det må leses som en anerkjennelse av den kvalitet og internasjonale posisjon Bergens musikalske flaggskip har opparbeidet gjennom flere år», sier direktør Bernt Bauge.
Foto: Wilfried Hoesl
Det sies at hvor enn Kirill Petrenko befinner seg, skaper han sensasjon. Vi er utrolig glade og stolte over at nettopp han, Berlinfilharmoniens sjefdirigent og kunstneriske leder, ønsker å komme hit for å dirigere Elektra. Petrenko er født og oppvokst i Omsk i Sibir, men familien emigrerte til Østerrike, hvor Petrenko studerte musikk. Petrenko har dirigert mye opera, og var musikksjef ved den prestisjetunge statsoperaen i München før han tok over det som ofte omtales som verdens beste orkester, Berlinfilharmonien, i 2019. «Alt han gjør, blir til gull» sier hornist i Berlinfilharmonien Sarah Willis – vi visste umiddelbart at vi ville invitere han tilbake da han dirigerte orkesteret for første gang. Så vidt vi vet er dette første gang et norsk orkester ledes av Berlinfilharmoniens sjefdirigent.
Det er liten tvil om at det er Bergen Filharmoniske Orkesters internasjonale suksess som har gitt oss denne muligheten. Orkesteret har gjort seg internasjonalt bemerket med sine konsertante operaframføringer i Bergen, Londons Royal Festival Hall og på Edinburgh International Festival: Benjamin Brittens Peter Grimes, Richard Strauss’ Salome og Richard Wagners Parsifal. Både Peter Grimes og Salome ble kåret til kunstneriske høydepunkt av britisk presse, og innspillingen av Peter Grimes ble kåret til årets innspilling av Gramophone.
Elektra
Den krevende tittelrollen i Richard Strauss’ sjokkerende og psykologisk intense opera fra 1909, innehas av den verdenskjente svenske sopranen Irene Theorin, kjent for sine engasjerende framføringer. Elektra er et sjokkerende, rått og bloddryppende drama – hundre handlingsmettede minutter med et gigantisk orkester, dramatisk, krass og opprivende musikk fra begynnelsen til den hårreisende finalen. Librettoen til Richard Strauss’ mesterverk er skrevet av poeten Hugo von Hoffmansthal, som igjen er inspirert av gresk mytologi og Sofokles’ tragedie med samme navn.
Den greske helten Agamemnon kommer hjem fra trojanerkrigen og blir myrdet av sin kone Klytaimnestra og hennes elsker Aigistos. Elektra er vitne til at moren dreper faren, og blir besatt av et desperat begjær etter å hevne faren, og kan ikke hvile før hun har fått gjort det. Strauss’ musikk kaster oss som publikum rett inn i denne psykologisk intense og voldelige verden.
RICHARD STRAUSS’ ELEKTRA
Onsdag 13. og fredag 15. desember
Kirill Petrenko, dirigent
Irene Theorin, Elektra
Jennifer Holloway, Krysotemis
Tanja Ariane Baumgartner, Klytaimnestra
Nikolai Schukoff, Aigistos
Iain Paterson, Orestes
Tilmann Rönnebeck, Orestes’ ledsager/En gammel tjener
Ya-Chung Huang, En ung tjener
Madeline Shaw, Oppsynsdamen
Claudia Huckle, 1. tjenestepike
Emily Sierra, 2. tjenestepike
Marie-Louise Dressen, 3. tjenestepike
Hedvig Haugerud, 4. tjenestepike/Slepbærer
Vera-Lotte Boecker, 5. tjenestepike/Den fortrolige
Bergen Filharmoniske Kor
Edvard Grieg Kor
Håkon Matti Skrede, kormester
Richard Strauss: Elektra, opera i én akt
Løssalget starter tirsdag 6. juni kl. 13.00. Du kan allerede nå kjøpe abonnement og få med deg denne forestillingen. Elektra inngår i konsertseriene Gull, Sølv I og Fredag.
Publisert 30. mars 2023
– En suksess som har overgått alle våre forventninger!

– Vi er skikkelig stolte over Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester, sier direktør Bernt Bauge, og legger til – orkesteret har overgått alle våre forventninger siden det ble etablert i det store jubileumsåret 2015. Vi kan ikke forestille oss Musikkselskapet Harmonien uten dem. – BFUng byr på kvalitet og spennende prosjekter i et åpent og trygt miljø, sier to av orkesterets musikere.
15. april spiller orkesteret i Oslo Konserthus med Richard Wagner på programmet.
130 unge musikere fra hele landet møtes til orkestersamlinger gjennom hele året.
Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) har på kort tid etablert seg som en sentral satsning på talentutvikling innen klassisk musikk og ensemblespill i Norge. Orkesteret har, med sine 130 unge musikere, full symfonisk besetning. BFUng er i kontinuerlig drift gjennom hele året. Musikerne er mellom 15 og 25 år og kommer fra hele landet. Mange av dem blir profesjonelle musikere.
BFUng har helgesamlinger i Grieghallen i Bergen. Hoveddirigent er Kjell Seim, en av Norges viktigste inspiratorer for unge orkestermusikere. I tillegg til Seim dirigerer Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent Edward Gardner ett prosjekt per sesong.
-Jeg så en reklame for BFUng på Facebook, sier trompetisten Oscar Brodahl som begynte å spille i BFUng i 2020. Jeg kjente egentlig ikke til orkesteret, men søkte for moro skyld og kom inn. For meg er det deilig å kunne reise bort, møte andre mennesker i nye omgivelser. Det passer meg godt at BFUng har flere prosjekter gjennom året. Jevn aktivitet er givende for meg fordi man kan jobbe jevnt fram mot et mål. Jeg er også med i Ung Filharmoni, hvor vi har ett årlig prosjekt. Mitt første møte med BFUng var i Hector Berlioz’ Symphonie fantastique.
Oscar bor på Lillestrøm og studerer trompet ved Norges Musikkhøgskole. Med musikerforeldre begynte han å spille allerede som seksåring, og det var hans kule trompetspillende onkel som var forbilde og gjorde valg av instrument enkelt. Oscar er veldig fornøyd med studiene, er aktiv kammermusiker, spiller i korps og er med i Ungdomssymfonikerne.
Strålende dirigenter og solister
Oscar skryter av BFUngs faste dirigent Kjell Seim -en flott fyr med enorm erfaring som han generøst deler med oss unge musikere. Han er riktig person for BFUng, og en god pedagog som kjenner orkesteret og alle musikerne godt. Kjell vet hva som fungerer og som kan løfte orkesteret videre. I tillegg er han full av gode historier og anekdoter.
I tillegg til Kjell Seim og Edward Gardner har Kristian Järvi, Eun Sun Kim, Jesús López Cobos, Lawrence Foster, Christian Vásquez, Torodd Wigum, Nils Erik Måseidvåg, Lars-Thomas Holm, Jan-Erik Hybertsen. Baldur Brönniman og Eivind Aadland også dirigert orkesteret siden oppstarten. BFUng har også spilt med en rekke fine solister som Mari & Håkon Samuelsen, Amalie Stalheim, Ragnhild Hemsing, Ludvig Gudim, Lina Johnson, Valdemar Villadsen, Audun Iversen, Christian Valle, Aleksander Nohr, Melina Mandozzi, Ilze Klava, Joachim Carr, Christian Ihle Hadland, Ole Christian Haagenrud, Leif Ove Andsnes, Sigurd Greve Emilie Synnøve Liknes og August Schieldrop.
– Kjell Seim er så flink til å sy alt sammen og legger det kunstneriske grunnlaget for orkesterets prestasjoner, sier fiolinisten Mille Christine Hauge. Ofte får vi en ny dirigent for selve konsertuken, og da løftes det musikalske nivået enda høyere, men det hadde ikke skjedd om ikke Kjell hadde forberedt oss og gjort alt grunnarbeidet.
Mille begynte i BFUng samtidig med Oscar. – Jeg synes det er gøy å spille i et stort orkester. Man må tenke på en annen måte enn når man spiller alene eller i mindre ensembler. Mille er fra Bergen og går på musikklinjen ved Langhaugen videregående skole. Hun gikk tidligere på Bergen kulturskole, men sluttet da hun begynte på Langhaugen og Barratt-Due. – Min tante spilte fiolin, og hun inspirerte meg til å velge instrument.
Storesøsteren min spilte piano, og jeg skulle få lov til å velge noe annet. -Jeg synes det er spesielt fint at BFUng tilbyr kontinuerlige prosjekt, og det var en viktig grunn til at jeg begynte, i tillegg til at det ble anbefalt av min fiolinlærer. Jeg har også mange venner i orkesteret.
Åpent og trygt miljø
– Vi har et åpent og trygt miljø i BFUng, sier Oscar. -Jeg kjente veldig få da jeg begynte, men det var lett å få nye venner. Det klikket med en gang. Samtidig er det stor takhøyde for at det er lov å prøve seg fram, teste ut ting og gjøre feil. Mille sier seg helt enig, og legger til at selv om nivået er høyt, er det lov til både å ha det gøy og å gjøre feil. Vi støtter hverandre, og slik blir konsertene gode.
– Ja, jeg satser på å bli profesjonell musiker, sier Mille, og legger til at hun vil søke studieplass ved Norges Musikkhøgskole, Barratt Due musikkinstitutt eller ved konservatoriet i København. Jeg har spilt flere musikksjangere, men det er den klassiske musikken som står meg nærest. For meg er det mer krevende og utfordrende. Når jeg ikke spiller, liker jeg å trene og gå turer, gjerne sammen med familien min. På spørsmål om hvilket repertoar hun liker best, er svaret at hun er altetende, men kanskje spesielt glad i romantikken.
– Oscar slutter seg til ønsket om å bli musiker, og sier at han er åpen for alt – gjerne en fast jobb i et orkester, men ønsker samtidig å ha mulighet til å gjøre mye forskjellig innenfor andre sjangere som for eksempel jazz. – Jeg er veldig glad i den senromantiske musikken, som Gustav Mahler og Richard Strauss - de store verkene. De skrev utrolig mye kult for messingblåserne.
BFUng har utviklet seg til å bli en talentfabrikk, på linje med De Unges Konsert. Av de nåværende musikerne i orkesteret er hele seksten godkjent som vikarer i Harmonien og de andre norske orkestrene. Flere av BFUngs tidligere musikere spiller nå i Bergen Filharmoniske Orkester og i Oslofilharmonien.
BFUng har vært en del av Musikkselskapet Harmonien-familien siden 2015. Musikkselskapet Harmonien innbefatter også Bergen Filharmoniske Orkester og Bergen Filharmoniske Kor. Orkesteret bygger på det tidligere Ung Symfoni, som eksisterte i bortimot 20 år. Ambisjonen for BFUng er å være et flaggskip blant ungdomssymfoniorkestrene i Norge, gjennom et tett samarbeid med moderensemblet Bergen Filharmoniske Orkester, dets musikere og gjestende solister og dirigenter.
Internasjonale turneer
I oktober drar orkesteret på turné til Spania, hvor fire byer inngår på reiseruten; Avila, Salamanca, Valladolid og Leon. Kjell Seim dirigerer, og Hedvig Haugerud er solist. På programmet står Grieg, Hovland og Sibelius. Våren 2024 står Polen for døren. Orkesteret er nemlig invitert av Lawrence Foster til å spille på Beethovenfestivalen i Katowice. Festivalen ble etablert av selveste Elzbieta Penderecka.
Konsert i Oslo Konserthus.
Lørdag 15. april kl. 19.00 spiller orkesteret under ledelse av Erik Nielsen i Oslo Konserthus. På programmet står Ringen uten ord, orkestrale høydepunkter fra Richard Wagners Ring-syklus.
Du kan se og høre flere fine konsertopptak med BFUng på Bergenphilive.no
Publisert 31. mars 2023
Ny sesong!

Vi er stolte over å presentere et nytt sesongprogram spekket med høydepunkter.
Orkesterets sesong 258 er Edward Gardners siste sesong som sjefdirigent. Han innleder sesongen slik som han startet sin første sesong som sjefdirigent i 2015, nemlig med Gustav Mahlers første symfoni.
Han vil også avslutte sin sjefdirigentperiode med Mahler, hans gigantiske symfoni nr. 8 «De tuseners symfoni». I løpet av sesongen blir det anledning til å høre enda mer Mahler.
I år er det 150 år siden Sergej Rakhmaninov ble født, og vi feirer med en egen Rakhmaninovfestival med et knippe av hans mest kjente verk – pianokonsertene nr. 2 og 3, korsymfonien Klokkene og hans symfoni nr. 2.
Vi får storfint besøk av Kirill Petrenko, Berlinfilharmoniens sjefdirigent, som vil dirigere Richard Strauss’ mesterverk Elektra.
Vi innleder sesongen med sommerkonserter i Nygårdsparken og vi inviterer til to storslåtte filmkonserter – Star Wars – The Empire Strikes Back, og Harry Potter og De vises stein™️ In Concert. Fire familiekonserter, deriblant Musikalske Julekort, står på programmet, i tillegg til balletten Nøtteknekkeren.
Vi byr på en strålende solistrekke, deriblant Leif Ove Andsnes, Matthias Goerne, Víkingur Ólafsson, Leonidas Kavakos, Sir Stephen Hough, Tine Thing Helseth og Isabelle Faust.
For de som ønsker en times konsentrasjon med klassisk musikk, har vi et helt nytt tilbud – to klassiske onsdager, den ene med musikk av Mozart og den andre med Mussorgskijs Bilder fra en utstilling. Begge konsertene introduseres fra podiet.
Velkommen til ny sesong!
Hele programmet er nå publisert på harmonien.no
Løssalget starter tirsdag 6. juni kl. 13.00. Du kan allerede nå kjøpe abonnement eller konsertpakke.
Musikk for minnet – En påminnelse om musikkens kraft!

Gjennom felles musikkopplevelser skal Musikk for minnet skape glede og optimisme, som igjen fremmer helse og livskvalitet hos personer med demens og deres pårørende. – Prosjektet er en påminnelse om musikkens kraft.
«Det som sitter igjen hos meg er stemningen – å være i et rom hvor alle jobber sammen, er positive og omsorgsfulle. De deler historier og minner ved hjelp av latter, sang og dans. Det å se sin ektefelle, mor eller far, besteforeldre eller kamerat skinne på en scene i Grieghallen er fantastisk» sier Fredrik Elholm, omsorgsmusiker.
Musikk for minnet, vårt involverende prosjekt rettet mot eldre med demens, ble arrangert for første gang våren 2013. Prosjektet var inspirert av lignende opplegg gjennomført av blant annet Philharmonia Orchestra og London Philharmonic Orchestra. Målsetningen var, og er, å skape et miljø som legger til rette for at eldre med demens kan utvikle og utnytte sine kreative talent og finne nye måter å uttrykke seg på gjennom musikken som medium.
Fra Musikk for minnet i 2015
Trivsel er stikkord for prosjektet, som er tilrettelagt slik at hver enkelt kan delta. Eneste kriterium for å være med, er at man er glad i musikk og har lyst til å ha det gøy!
Se enkeltmennesket
Musikk for minnet er en møteplass for musikere i Bergen Filharmoniske Orkester, Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) og personer med demens. Det er et prosessorientert kunstprosjekt hvor deltakerne bidrar aktivt med sang og spill, ikke bare musikerne, men også pårørende, pleiere og de som har demens.
Personer med demens omtales gjerne som en ensartet gruppe. Gjennom prosjektet håper vi å kunne bidra til at vi får se enkeltmennesket bak sykdommen. En stadig større del av oss opplever å få personer i familien eller i omgangskretsen som har demens eller demenssymptomer. Musikk og musikalske aktiviteter gir glede og optimisme, som igjen er avgjørende for både helse og livskvalitet.
Fra øving til årets Musikk for minnet-konsert på BRKS
Samarbeidsprosjekt
Prosjektet drives i et samarbeid mellom Bergen Røde Kors Sykehjem (BRKS) og Musikkselskapet Harmonien, og ble startet opp allerede i 2013. Både G C Rieber Fondene, Kavlifondet og Sparebanken Vest har støttet prosjektet siden oppstarten, og ved BRKS har Helga Lorentzen vært initiativtaker og en inspirerende drivkraft.
- Trivsel er et stikkord. Ingen musikalsk bakgrunn eller ferdighet er nødvendig for å kunne være med. Det eneste som teller er at man er glad i musikk og har lyst til å lage musikk sammen med andre. Prosessen fram mot avslutningskonserten i Grieghallen er minst like viktig som selve konserten.
Fra Musikk for minnet i 2018
«Plutselig ser jeg at min mor er tilstede igjen. Hun kjente meg ikke igjen på lørdag. Nå synger og danser hun og viser en enorm glede. Hun sitter på stolen der fremme og ser ned på meg og vinker», en pårørende til en tidligere prosjektdeltaker.
I tillegg til jevnlige konserter på Bergen Røde Kors Sykehjem, arrangeres det øvinger hvor det arbeides fram mot konserten i Grieghallen. Her deltar pedagoger, musikere, pasienter, pårørende, frivillige og pleiere.
- På disse møtene vektlegges det å skape et godt og varmt miljø for deltakerne. De skal føle seg ivaretatt og være trygge. Alle skal bli sett og lyttet til. Derfor er det sosiale viktig på hvert eneste møte, praten, kaffen og rundstykkene.
Fra Musikk for minnet i 2018
Kjenner igjen sanger
Repertoarmessig er det viktig å bruke sanger og melodier de medvirkende kan kjenne igjen, som de kanskje har hørt opp gjennom livet. - «Blåveispiken» eller «No kjem ein vals» har vært en gjenganger som alltid skaper entusiasme. – Orkesterets musikere, både i Harmonien og i BFUng, setter stor pris på å delta i prosjektet:
«Det som gjør Musikk for minnet så spesielt for meg, er at jeg opplever samspillet mellom alle involverte som så mye nærmere og mer umiddelbart enn i min arbeidshverdag»
- En annen av musikerne i BFUng har formulert seg slik:
«Sjølv om dei kanskje ikkje hugsar at dei var på øving i går eller i forrige veke, er dei med eit med når musikken begynner. Både gjennom song og dans. Som musikar er det utruleg kjekt å sjå at nokon set så stor pris på det du gjer, at musikken er til så stor glede, og at den utgjer den vesle forskjellen som kan gjere kvardagen trivlegare», musiker i BFUng.
Bergen Filharmoniske Orkester ønsker å legge til rette for musikalske opplevelser på et høyt kunstnerisk nivå. Hver enkelt deltagers musikalske livshistorie skal anerkjennes og tas på alvor. Eldre mennesker har alle en rik variasjon i sine musikkerfaringer, og dette skal prosjektet ta vare på.
Musikk for minnet er et musikalsk møte på tvers av generasjoner og samfunnsgrupper.
Neste Musikk for minnet-konsert finner sted i Grieghallens foajé 22. mars kl. 14.00.
MEDVIRKENDE
Huskoret fra BRKS bestående av pasienter, frivillige, pårørende og pleiere
Bjørn Berentsen, dirigent
Jan Inge Wiig Andersen, piano
Annette Myking, fiolin
Hilary Foster, fiolin
Yumi Shultz, bratsj
Carmen Boveda, cello
Jon Åsnes, kontrabass
Hege Sellevåg, obo
Ragnhild Lothe, horn
Runa Underhaug, trompet
Owen Weaver, perkusjon
Publisert 9. mars 2023
Klar for Europaturné

På fredag drar Bergen Filharmoniske Orkester på turné til Tyskland og Belgia. Edward Gardner dirigerer og Víkingur Ólafsson og Augustin Hadelich er med som solister.
Turneen blir orkesterets fjortende Tysklandsturné siden det første besøket i 1969. I fjor spilte orkesteret med stor suksess på to musikkfestivaler i Wiesbaden og Bremen. Belgia har ikke fått så mange besøk, og det siste var i Brüssel i 1984. På turneprogrammet inngår syv konserter, og vi begynner i storbyen Frankfurt før turen går videre til Ludwigsburg, Elbphilharmonie i Hamburg, Antwerpen, Coesfeld, Dortmund og Essen.
Med alle medvirkende – orkestermusikere, dirigent, solister og turnestab – snakker vi om en stor gruppe på over 100 reisende. På konsertprogrammene inngår blant annet Sibelius’ fiolinkonsert, Schumanns og Griegs a-mollkonserter, Ravels pianokonsert i G, Rakhmaninovs symfoniske danser, Stravinskys Petrusjka.
For Bergen Filharmoniske Orkester er det viktig å reise på internasjonale turneer av flere grunner. Det er av stor betydning å bli målt internasjonalt, av andre kritikere enn de som vanligvis anmelder orkesterets konserter. Kanskje hører de og legger vekt på noe annet. For orkestermusikerne er det fint å få spille for et annet publikum. Det betyr selvsagt ikke at hjemmepublikum ikke er best!
Orkesteret er bortskjemt med flotte omtaler fra turnekonsertene, og ble omtalt som ett av Europas beste orkestre etter fjorårets konsert i Wiesbaden. På den samme turneen spilte orkesteret også på den anerkjente Edinburgh International Festival, og framføringen av Richard Strauss’ Salome ble omtalt som et av festivalens absolutte kunstneriske høydepunkt.
Ofte knyttes det arrangementer til våre konserter i utlandet, og slik også nå. I Frankfurt arrangerer den norske ambassaden en mottakelse for sine kontakter, og i Hamburg har både Bergen kommune og Fjord Norge egne arrangementer i tilknytning til konserten der.
Bildene er fra orkesterets besøk i Berlin i 2016. Alle foto: Lars Svenkerud.
Bergenphilive 4K – ny 20 millioners avtale med Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen

Et unikt kvalitetsløft for vår strømmetjeneste.
Vi er stolte og glade over å kunne fortelle at Musikkselskapet Harmonien og Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen (SKGJ) har inngått en ny fem-års avtale (2023-2027) til en verdi av 20 millioner kroner, om strategisk kunstnerisk og teknisk kvalitetsutvikling av vår strømmetjeneste Bergenphilive.
Strømmetjenesten Bergenphilive er musikkselskapets digitale formidlingssatsning og har siden starten i 2014 utviklet seg som en integrert del av institusjonens virksomhet. Den tekniske videoløsningen skal nå løftes til 4K-kvalitet. Vi vil, som i dag, gjennomføre ti digitale konsertproduksjoner/strømminger per sesong, hovedsakelig konserter med Bergen Filharmoniske Orkester. I satsningen inngår videre digitale festivaler, økt fokus på salg av produksjoner, økt profilering, testing av betalingsløsninger og kinovisninger, strømming til institusjoner og utvikling av digitale produksjoner rettet mot skoler.
Konkret betyr den nye avtalen at utstyret som ble innkjøpt i 2014, også da med støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, skiftes ut og erstattes med det til enhver tid best tilgjengelige utstyr i alle deler av produksjonen. Det nye utstyret vil leies gjennom en langsiktig avtale med Creative Technology, en ledende aktør som vil sikre oss tilgang på best mulig teknisk utstyr (og personell) til enhver tid, samt oppdateringer og vedlikehold. Vi er også glade for at Kolibri Media vil fortsette i sin mangeårige sentrale funksjon som produsent og kunstnerisk ansvarlig for det visuelle uttrykket.
Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen gratulerer orkesteret med en svært vellykket digital satsing som vi har fått være med på siden 2014. Med den videreførte satsingen kan orkesteret nå frem til publikum også i fremtiden og realisere sine ambisjoner om å innta en framtredende digital posisjon i Europa.
Bergenphilive.no har utviklet et omfattende og unikt videobibliotek i lyd og bilde, med over 200 verk gratis tilgjengelig i både norsk og engelsk språkversjon. Ikke minst finnes et stort utvalg av norsk musikk; Grieg, Svendsen, Sæverud, Tveitt, Halvorsen, Vaage, etc. Verkene er tagget for brukervennlighet og enklere navigering til flere verk med samme komponist, dirigent eller solist. Bergenphilive.no tilbyr også tematiske spillelister eller konsertpakker, som f.eks. Grieg beste, fiolinkonserter, store korverk, norske klassikere og musikk av Harald Sæverud. Publisering av verkomtaler er under arbeid.
Vi er takknemlig for den generøse støtten fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen som muliggjør denne økte satsingen på Bergenphilive som en ledende strømmetjeneste for klassisk musikk i Norge.
Musikkselskapet Harmonien 2. februar 2023
Alle er velkomne på Harmoniens konserter!

Publikum oppfører seg fint på våre konserter. Likevel opplever vi, innimellom, at noen svært få ikke følger, eller ikke kjenner til etablerte og uskrevne regler for hvordan man oppfører seg på en konsert. Det er viktig for Bergen Filharmoniske Orkester at det skal være lav terskel for å gå på konsert med orkesteret. Vi ønsker alle, og ikke minst hver ny publikummer velkommen! Vår oppgave i denne sammenhengen er å tilrettelegge for og informere våre besøkende om skikk og bruk på konsertene for å sikre en best mulig opplevelse for alle.
På bakgrunn av noen uheldige hendelser og påfølgende mediedebatt, vil vi informere publikum om noen konkrete tiltak, presiseringer og kjøreregler. Vi vil søke å gjøre informasjonen lettere tilgjengelig for vårt publikum gjennom bruk av for eksempel hjemmeside, konsertprogram, nyhetsbrev, konsertbilletter, på bardiskene, på skjermene i Grieghallen samt på høyttaler ved konsertstart.
• Det vil fortsatt være tillatt å ta med én enhet drikke inn i salen. Konsertpausen utvides fra 20 til 25 minutter for å gi flest mulig anledning til å nyte bevertningen i pausen. Flasker kan ikke tas inn i salen.
• Vi vil ha to vektere på plass midt i salen som kan bistå publikum samt ta seg av situasjoner som kan oppstå. Synlig berusede personer vil ikke få adgang til konsertsalen.
• Når det gjelder bruk av mobiltelefon vil vi informere tydeligere om at den skal være slått av eller være på lydløs (flymodus), samt at det er forbudt å ta bilder, video- eller lydopptak under konserten. Publikum er velkomne til å ta foto under applausen når framføringen er ferdig.
Våre konserter inviterer til fordypelse, ro og konsentrasjon, og tilbyr publikum opplevelser man ikke får så mange andre steder. For mange er også konsertene en mental avkobling, og det sosiale aspektet ved konsertbesøket har stor betydning. Vi i Musikkselskapet Harmonien vil gjerne være åpne og inkluderende. Samtidig ser vi at publikum har ulike forventninger til våre konserter og til publikumsadferd. Det har debatten i BT og på sosiale medier de seneste dagene vist. Ofte kommer man langt med alminnelig høflighet og ved å vise hensyn til utøverne og de andre i publikum. Det er likevel vår oppgave som arrangør og vertskap å klargjøre de sosiale kjørereglene. Det sikrer den gode fellesopplevelsen der alle skal kjenne seg velkommen.
Publisert 19. desember 2022
Ingunn Korsgård Hagen blir ny assistentdirigent

Fredag 2. desember prøvedirigerte fire dyktige kandidater for stillingen som assistentdirigent i Bergen Filharmoniske Orkester. Sjefdirigent Edward Gardner ledet det hele og fulgte opp hver enkelt kandidat på sin fine måte.
Alle musikerne i orkesteret stemte, og vår nye assistentdirigent innenfor Karsten Andersen-programmet er altså Ingunn Korsgård Hagen. Hun har vært assistentdirigent i Stavanger Symfoniorkester og deltar i Talent Norges talentprogram – Dirigentforum. I 2021 tok hun mastergrad i direksjon ved Universitetet i Stavanger, har dirigert en rekke orkestre og korps, og har deltatt i flere mesterklasser og konkurranser.
Vi er takknemlig for Talent Norges støtte til Karsten Andersen-programmet og ønsker Ingunn hjertelig velkommen på laget!
Publisert 5.12.2022
Pappfiolin, Kafka og Safarikjeks

Hanna Kallestad er ny konsertmester i BFUng.
Hanna, som nå tiltrer som ny konsertmester i Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester, er den tredje i rekken siden 2015. Hun begynte å spille fiolin på Bergen kulturskole som seksåring. Hennes mor ville gjerne at alle barna skulle få muligheten til å drive med musikk, og søsteren spilte allerede cello, som Hanna øvde på innimellom. Hun tenkte derfor at hun skulle fortsette med cello. Så kom det et brev fra kulturskolen om at hun var kommet inn på fiolin. Dermed var instrumentet bestemt.
Hun måtte, forteller hun, begynne på en pappfiolin laget av en ris-kartong hun fant hjemme på kjøkkenet, og det var moren hennes som først fikk en skikkelig fiolin å spille på. Foreldremedvirkning står nemlig sentralt i Suzukimetoden som Hannes første lærer, Britta Skärby-Vindenes, underviste etter.
Da hun endelig fikk sin første, ekte fiolin, klarte hun ikke å vente til hun var kommet hjem, men måtte stoppe på hjemveien for å pakke ut og beundre instrumentet. – Jeg hadde flaks med instrumentet, sier hun – fiolinen har så stort repertoar og så mange muligheter. Man kan lett snike seg inn i andre sjangere, noe jeg liker veldig godt.
Hanna sier at det var under det siste året med Britta Skärby-Vindenes at det gikk opp for henne at fiolinen etter hvert var noe mer enn en hobby. Hun kom med på Barratt Dues Unge Talenter og spilte i kulturskolens klassiske fordypning. Siden ble det musikklinjen på Langhaugen videregående skole, hvor hun hadde Per Gisle Haagenrud som lærer.
Drømmen er å kunne drive med bra musikk med gode folk
I dag går Hanna på det frie kandidatstudiet på Norges Musikkhøgskole med Henning Kraggerud som lærer. Her legges studiet opp individuelt for den enkelte student, og som allerede nevnt er Hanna ganske altetende når det gjelder musikalske sjangere.
Drømmen er ganske enkelt å få lov til å drive med bra musikk og utforske nye ting sammen med gode folk, sier hun. – Jeg har ikke noe konkret mål om hva jeg skal bli, orkestermusiker, solist eller noe annet. – Uansett hvor jeg havner, kommer jeg til å kose meg.
Det sier noe om kvaliteten på hennes spill at hun er vikar i Det Norske Kammerorkesteret. – Det å spille i et kammerensemble, i et symfoniorkester eller være solist gir meg den samme gleden, og legger til at hun også komponerer, spiller jazz og folkemusikk.
Kafka og Rubiks kube
Når Hanna ikke har fiolinen for hånden, liker hun å lese, tegne og male. På listen over hennes favoritter står litterære tungvektere som Franz Kafka, Knut Hamsun, Harper Lee og Fjodor Dostojevskij. Hamsuns Sult er nettopp unnagjort og må nå fordøyes. Rubiks kube er også en populær beskjeftigelse.
I BFUng helt fra starten i jubileumsåret 2015
Hanna spilt i Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester helt siden det startet opp i 2015. Sammen med gode venner i orkesteret sies det at hun har utviklet en enda større lidenskap for musikk og safari-kjeks. – Det har alltid vært en egen god tone i orkesteret selv om musikere har kommet og gått. Det har nok mye med Kjell (Seim) å gjøre. Han gir oss alle trygghet og har lært oss mye. Årene i orkesteret har gitt meg mye erfaring. Til alle de som har lyst til å spille i orkesteret sier hun at de er en veldig god gjeng som spiller veldig bra musikk, og det er lov å gjøre feil i trygge omgivelser.
Det er en erfaren fiolinist på tyve år som nå tar over som konsertmester i BFUng. Hun vil kle rollen på sin egen rolige og fine måte.
Tekst: Henning Målsnes
Foto: Thomas Hjertaker (portretter), Viviann Alme og Henning Målsnes
Publisert 25. oktober 2022
De Unges Konsert

Nå kan du melde deg på til prøvespill til De Unges Konsert!
Drømmer du om å være solist med Filharmoniske Orkester i Grieghallen? Nå inviterer vi unge musikere til å melde seg til prøvespill til De Unges Konsert 2023. Fem solister skal velges ut til De Unges Konsert med Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen torsdag 13. april 2023. De Unges Konsert arrangeres med generøs støtte fra Grieg Foundation.
Hva er De Unges Konsert?
Bergen Filharmoniske Orkester har helt siden 1938 hatt tradisjon for å slippe til unge talenter. For store kunstnere som Henning Kraggerud, Håvard Gimse, Tine Thing Helseth, Truls Mørk, Vilde Frang og Lise Davidsen har De Unges Konsert vært et viktig trinn i karrieren.
Hvem kan søke?
Instrumentalister født i 1999 eller senere og sangere født i 1996 eller senere kan søke om å få prøvespille til De Unges Konsert 2023. Alle innenfor aldersspennet som er norske eller bor i Norge uavhengig av nasjonalitet kan søke. Norske statsborgere kan søke uavhengig av hvor de bor.
Hvordan søke?
For å kunne bli vurdert som deltaker på prøvespill må du sende inn søknadsskjemaet under innen kl. 22.00 torsdag 15. desember 2022. Søknadsskjemaet må inneholde lenke til et videoopptak på YouTube av repertoaret du ønsker å spille på prøvespillet og, dersom du velges ut, på De Unges Konsert i april. Du får vite om du blir invitert til prøvespill senest 24. januar 2023.
Repertoar
Repertoaret skal vare minimum 10 og maksimalt 15 minutter. For ordens skyld presiserer vi at repertoaret må kunne fremføres av solist og symfoniorkester. Repertoaret på videoopptaket skal være det samme som skal fremføres på prøvespill i Bergen og, dersom du velges ut, på selve konserten 13. april.
Videoopptak til prekvalifisering
Opptaket må være produsert i 2021 eller 2022. Det skal kun bestå av repertoaret ditt og må være uredigert. Både liveopptak og flerkameraopptak er tillatt. Du må spille sammen med en akkompagnatør.
Når du lager opptaket, husk på at dette er juryens mulighet til å velge å invitere akkurat deg til prøvespill i Bergen.
Merk opptaket med tidspunkt og sted. Husk å bruke innstillingen «unlisted» og ikke «private» når du laster opp videoen din til YouTube.
Prøvespill
Fredag 24. februar 2023 i Grieghallen, Bergen
Inntil 15 søkere blir invitert til prøvespill i Bergen etter prekvalifiseringen. De som blir invitert får dekket hotell i Bergen fra torsdag 23. februar til fredag 24. februar samt inntil kr 2 000 av sine dokumenterte reisekostnader.
Prøvespillrepertoaret er det samme som konsertprogrammet. Dette skal vare minimum 10 og maksimalt 15 minutter.
Musikkselskapet Harmonien stiller med akkompagnatør til prøvespillet. Det er også mulig å benytte egen pianist, men vi dekker ikke kostnader til reise og opphold for denne. Alle kandidater får en kort prøve med sin akkompagnatør i Grieghallen på ettermiddagen torsdag 23. februar.
Det er lov til å bruke noter både på prøvespill og på konserten.
Konsert og priser
Totalt fem solister velges ut etter prøvespillet og får være solister med Bergen Filharmoniske Orkester på De Unges Konsert i Grieghallen i Bergen torsdag 13. april 2023. Dirigent er Harry Ogg.
Alle solistene mottar kr 30.000 i stipend fra Grieg Foundation. Tilhørerne velger i tillegg sin favoritt som får Grieg Foundations publikumspris på kr 15.000. Solistene får også dekket utgifter til reise og hotell.
Lurer du på noe? Kontakt produsent Linnéa Broch Fredricson på e-post til linnea@harmonien.no.
SØKNADSSKJEMA
Vestlandsturne med Sonoko Miriam Welde og Bergen Filharmoniske Orkester

Sjefdirigent Edward Gardner ser fram til å ta med orkesteret og fiolinsolisten Sonoko Miriam Welde på vestlandsturné i desember. Det blir gjensyn med konserthusene i Førde, Ålesund og Os, mens Ulsteinvik besøkes for første gang.
GRIEGHALLEN / FØRDEHUSET / SJØBORG KULTURHUS ULSTEINVIK
PARKEN KULTURHUS ÅLESUND / OSEANA OS. 8. – 14. 12. 2022
Turneprogrammet består av Engelbert Humperdincks forspill til Hans og Grete, Max Bruchs fiolinkonsert og Peter Tsjaikovskijs ballettmusikk til Tornerose.
Sonoko Miriam Welde og Bergen Filharmoniske Orkester kjenner hverandre godt. Hun var bare ni år gammel da hun i 1996 var solist med orkesteret for første gang. Da Bergens Tidende intervjuet henne i forbindelse med konserten kunne hun fortelle at hun ''likte å spille fort på fiolin og at hun skulle bli tennisspiller når hun ble stor''. Heldigvis for oss alle valgte hun å være trofast mot fiolinen. Nå er hun anerkjent som et av våre største talenter, er prisbelønnet, og har spilt inn en kritikerrost cd.
Max Bruchs fiolinkonsert er ikke bare en stor og romantisk fiolinkonsert, men rett og slett verdens mest populære. Det er en glede å få spille den på turné sammen med Sonoko. Konserten innledes med overtyren fra den tyske komponisten Engelbert Humperdincks opera Hans og Grete, basert på Grimm-brødrenes kjente eventyrsamling. Sjefdirigent Edward Gardner runder av konserten med høydepunkter fra Tsjaikovskijs magiske og melodiøse ballett Tornerose.
«Bergen Filharmoniske Orkester – ikke bare blant de eldste orkestre, men også blant de beste i Europa», Frankfurter Allgemeine Zeitung
Konsertprogram:
Engelbert Humperdinck: Hans og Grete, forspill
Max Bruch: Fiolinkonsert
Peter Tsjaikovskij: Tornerose (Edward Gardner suite)
Konsertsteder:
Grieghallen torsdag 8. desember kl. 19.30
Førdehuset fredag 9. desember kl. 19.30
Sjøborg kulturhus, Ulsteinvik søndag 11. desember kl. 18.00
Parken kulturhus, Ålesund mandag 12. desember kl. 19.30
Oseana, Os onsdag 14. desember kl. 18.00
Bergen Filharmoniske Orkester 18. oktober 2022
Foto: Nadia Norskott
Skolekonsert med Beethovens Eroica

Forrige onsdag fylte vi Griegsalen med 750 elever fra 6.trinn i Bergen.
I forkant av besøket fikk alle elevene besøk i klassen av orkesterpedagogen Ingeborg. Hun har fortalt om orkesteret og klassisk musikk, og svart på alle spørsmålene elevene skulle ha om å gå på konsert med et orkester.
Elevene har fått lære om komponisten Ludwig van Beethoven, de har utforsket alt man kan høre og føle når man lytter til klassisk musikk, og gledet seg kjempemye til å høre orkesteret spille Beethovens tredje symfoni: Eroica!
På onsdag var stemningen til å ta og føle på, og dirigent Ed Gardner var spesielt populær. Elevene ble introdusert for orkesteret, fikk oppleve hvordan det er å bli dirigert av en verdensberømt dirigent, og lyttet konsentrert og nysgjerrig til musikken før de lot applausen slippe fri til slutt.
Anmeldelsene er allerede begynt å strømme på, og skal en tro elevene selv, er dette noe som ga mersmak:
- Jeg syntest konserten var veldig kul og litt spennende og veldig gøy. Jeg vil komme en tilbake en gang dere var kjempe flinke håper det blir en neste gang. KJEMPE GØY!!!!!!!!
- Det var veldig gøy. Når jeg kom så ble jeg spent og hadde litt sommerfugler i magen. Først var det ok så ble det bra så ble det kjempebra. Jeg håper du syntes det var gøy og ha oss på besøk.
Publisert 13.9.2022
Harmoniens sommerkonserter – opplett og god stemning!

Orkesteret inntar Torgallmenningen umiddelbart etter en bejublet europeisk festivalturné, og byr på smakebiter fra turneprogrammet og mye annen fin musikk.
To ulike program med norske dirigenter og solister
Først, tradisjonen tro, et knippe av Edvard Griegs mest populære verk og sanger, deriblant Dovregubbens hall, som nå har blitt spilt for publikum både i København, Edinburgh og Wiesbaden og mottatt med øredøvende applaus og hurrarop.
Den norske sopranen Marita Sølberg er solist i Griegs vakre sanger. Hun er en etterspurt og anerkjent sanger som en rekke ganger har opptrådt med orkesteret. Kveldens dirigent er den unge og lovende norske dirigenten Tabita Berglund.
På den andre sommerkonserten lover vi rytmisk fyrverkeri og smektende dans når vi presenterer det unge norske stortalentet på bandoneón, Åsbjørg Ryeng. Hun byr på argentinsk tango når hun for første gang spiller sammen med Bergen Filharmoniske Orkester. Åsbjørg begynte å spille bandoneón ti år gammel, og har studert både med Per Arne Glorvigen samt noen av de legendariske mestrene i Buenos Aires, Argentina.
Smakebiter fra orkesterets bejublede festivalturné
På kveldens program inngår også to verk fra orkesterets europeiske festivalturné; Ravels glitrende La valse og Rakhmaninovs spenstige symfoniske danser.
Orkesterets assistentdirigent Aage Richard Meyer dirigerer. Finn Tokvam introduserer på sin uforlignelige måte musikken og de medvirkende begge kveldene.
Sommerkonsertene arrangeres med generøs støtte fra Trond Mohn.
PROGRAM
Onsdag 24. august kl. 19.00 på Torgallmenningen
Tabita Berglund, dirigent
Marita Sølberg, sopran
Finn Tokvam, konferansier
Bergen Filharmoniske Orkester
EDVARD GRIEG
Preludium fra Holbergsuiten
Norsk dans nr. 2
Intermezzo fra Symfoni i c-moll
Våren
Ved Rondane
Troldtog
Symfonisk dans nr. 4
En svane
Solveigs vuggesang
Peer Gynt suite nr. 1
Torsdag 25. august kl. 19.00 på Torgallmenningen
Aage Richard Meyer, dirigent
Åsbjørg Ryeng, bandoneon
Finn Tokvam, konferansier
Bergen Filharmoniske Orkester
Maurice Ravel: La valse
Federico/Requena (arr. Skogstad): Retrato de Julio Ahumada
Dames/Sanguinetti (arr. Skogstad): Nada
Sergej Rakhmaninov: Symfoniske danser
Stor interesse for orkesterets gjenvisitt til Edinburgh International Festival

Det er kjekt og inspirerende å se at Bergen Filharmoniske Orkesters kommende konserter på Edinburgh International Festival legges merke til i britisk media. Orkesteret ledet av Edward Gardner besøkte sist festivalen i 2017 med Benjamin Brittens opera Peter Grimes, en framføring som ble omtalt som et av festivalens absolutte kunstneriske høydepunkt.
Både The Times, The Sunday Times, The Daily Telegraph, BBC Music Magazine og Opera Now har forhåndsomtalt konsertene. Under overskriften "Edinburgh – All the fun of the Festival: 40 tickets for a Summer Cultural Feast", anbefaler The Times Salome, mens The Sunday Times lister konserten blant deres Critics Picks.
Opera Now trekker fram Salome som en av deres "Production Highlights" for august. BBC Music Magazine lister både Salome og konserten med Vikingur under overskriften "The best concert and opera highlights in the UK in August". The Daily Telegraph byr på to forhåndsomtaler – den første "Our critics and their pick of the summer" og den andre "Edinburgh – Five to See".
Den britiske kritikeren Susan Nickalls opplevde Salome da den ble framført på Festspillene i Bergen i mai, og hennes omtale er nå publisert i Opera Now. Hun innleder omtalen slik; "Out of the pit and centre stage at Grieghallen the Bergen Philharmonic Orchestra conducted by Edward Gardner, along with a superb line-up of singers, gave an electrifying performance of Salome at the Bergen International Festival".
Program for de to konsertene:
Søndag 14. august kl. 19.00 i Usher Hall
Edward Gardner, dirigent
Malin Byström, Salome
Johan Reuter, Jochanaan
Gerhard Siegel, Herodes
Katarina Dalayman, Herodias
Bror Magnus Tødenes, Narraboth
Hanna Hipp, en pasje
Richard Strauss: Salome
Mandag 15. august kl. 19.30 i Usher Hall
Edward Gardner, dirigent
Víkingur Ólafsson, piano
Maurice Ravel: La valse
Robert Schumann: Pianokonsert i a-moll
Sergej Rakhmaninov: Symfoniske danser
Dirigentforum – Mesterklasse med Bergen Filharmoniske Orkester

Fire unge og lovende dirigenter får disse dagene en unik anledning til å dirigere Bergen Filharmoniske Orkester under veiledning av Sebastian Lang-Lessing. Mesterklassen arrangeres av Musikkselskapet Harmonien i samarbeid med Dirigentløftet, som er initiert, driftet og eiet av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB.
De fire deltakende dirigentene er Kai Grinde Myrann, Roeland Henkens (assistentdirigent Stavanger Symfoniorkester), Guro Haugli og Aage Richard Meyer (assistentdirigent Bergen Filharmoniske Orkester). Mentor er den anerkjente tyske dirigenten Sebastian Lang-Lessing som i sin karriere har vist stor interesse for utdanning og utvikling av unge musikere og dirigenter. Repertoaret de får prøvd seg i, varierer fra Maurice Ravels La valse til Sergej Rakhmaninovs og Edvard Griegs symfoniske danser.
Dirigentløftet er en helhetlig og langsiktig satsing for å styrke Norge som dirigentnasjon. Satsingen skal bidra til en felles mobilisering i samarbeid med det frivillige musikkliv, kulturskoler, høyere utdanningsinstitusjoner, amatørensembler og profesjonelle institusjoner, ensembler og orkestre. Dirigentløftet omfatter en rekke ulike programmer og tiltak, gjennom et breddeprogram og et eliteprogram. Sammen med allerede eksisterende strukturer skal Dirigentløftet danne grunnlag for å løfte norske dirigenter nasjonalt og internasjonalt.
Publisert 2. august 2022
Bergen Filharmoniske Orkester takker for det gamle og ønsker velkommen til ny sesong til høsten!

Sesongen 2021-2022 er nå historie. Det har vært en begivenhetsrik sesong som også denne gang ble påvirket av pandemien. Vi har uansett kunnet by på utrolig mange fine konserter som vårt store og trofaste publikum har sluttet helhjertet opp om. Takk til dere alle!
Allerede i august er det klart for nye konsertopplevelser, med sommerkonserter på Torgallmenningen og internasjonale festivaler. Torsdag 8. og fredag 9. september inviterer vi til den offisielle sesongåpningen med Edward Gardner i spissen for et strålende program. 13. august drar vi på gjenvisitt til Edinburgh International Festival med to konserter, hvor én er viet Strauss’ opera Salome og en med Víkingur Ólafsson som solist i Robert Schumanns pianokonsert. For publikum i Bergen inviterer vi til en forsmak på turneprogrammet i Grieghallen 9. august, med Vikingur Olafsson som solist i Robert Schumanns a-mollkonsert.
Etter Edinburgh bærer det direkte til Tivoli i København og serien SommerKlassisk før turen går videre til Wiesbaden og Rheingau MusikFestival. De to siste konsertene før retur Bergen finner sted på Musikfest Bremen 20. august.
Vår strømmetjeneste Bergenphilive tar ikke ferie, og vi anbefaler at du tar en kikk på det brede utvalget av konserter. Helt gratis er det også!
HØSTENS FESTIVALER
(se ellers vår programoversikt for mer informasjon og billetter)
Edinburgh International Festival
14. og 15. august i Usher Hall
Program 1:
Edward Gardner, dirigent
Utvalgte medvirkende:
Malin Byström, Salome
Johan Reuter, Jochanaan
Gerhard Siegel, Herodes
Katarina Dalayman, Herodias
Bror Magnus Tødenes, Narraboth
Hanna Hipp, pasje
Richard Strauss: Salome
Program 2:
Edward Gardner, dirigent
Víkingur Ólafsson, piano
Maurice Ravel: La valse
Robert Schumann: Pianokonsert i a-moll
Sergej Rakhmaninov: Symfoniske danser
Tivoli Sommerklassisk i København
17. august i Tivoli Konserthus
Edward Gardner, dirigent
Víkingur Ólafsson, piano
Maurice Ravel: La valse
Robert Schumann: Pianokonsert i a-moll
Sergej Rakhmaninov: Symfoniske danser
Rheingau Musikfestival Wiesbaden
18. august i Kurhaus Wiesbaden
Edward Gardner, dirigent
Víkingur Ólafsson, piano
Maurice Ravel: La valse
Edvard Grieg: Pianokonsert i a-moll
Sergej Rakhmaninov: Symfoniske danser
Musikfest Bremen
20. august i Die Glocke
Edward Gardner, dirigent
Víkingur Ólafsson, piano
Program 1 kl. 19.00:
Maurice Ravel: La valse
Edvard Grieg: Pianokonsert i a-moll
Program 2 kl. 20.30:
Maurice Ravel: La valse
Edvard Grieg: Pianokonsert i a-moll
Publisert 9. mai 2022. Oppdatert 17. juni 2022.
Guadagnini-fiolin utlånt til orkesteret

Vår dyktige konsertmester Sasha Kagan får nå anledning til å spille på en utsøkt fiolin, en Giovanni Battista Guadagnini.
Fiolinen er utlånt av Johan Odvar Odfjell på vegne av Elin Odfjell. Vi kommer til å få stor glede av instrumentet og vi er svært takknemlige for utlånsavtalen!
Giovanni Battista Guadagnini (23. juni 1711-18. september 1786) var en italiensk fiolinmaker, og er regnet som en av de aller fremste strykeinstrumentmakerne noensinne, sammen med Antonio Stradivarius og Giuseppe Guarneri "Del Gesù". Han ble født like ved Cremona, byen som er kjent for sine instrumentmakere.
Stradivarius døde da Guadagnini var 26 år gammel, og Guarneri døde da han var 33 år gammel. Det er således ikke usannsynlig at Guadagnini har latt seg inspirere av deres arbeid. Man vet ikke, derimot, om han noensinne bodde i Cremona, og heller ikke hvem han lærte faget av.
Hans karriere kan deles inn i fire distinkte perioder som samsvarer med de fire byene han bodde og arbeidet i; Piacenza, Milano, Parma og Torino. Man vet svært lite om hans tidlige år før han flyttet til Piacenza i 1738. De første fiolinene hans stammer fra 1742.
På bildet fra venstre Bernt E. Bauge, Alexander Kagan, Elin Odfjell og Johan Odvar Odfjell.
Publisert 14. juni 2022
Salome, en liten pauke og Bergen Filharmoniske Orkester
Richard Strauss besøkte aldri Bergen i egen person, men musikken hans har fylt Grieghallen i mange år. Nå står hans opera Salome for døren, og det er tid for å fortelle en litt skjønn og sann historie.
Til dem som liker pauker, skreddersydde dirigentpinner, Richard Strauss og slikt. En historie som begynner i New York for nærmere 75 år siden og som omfatter verdens ledende opera (Metropolitan), Richard Strauss, Salome, en legendarisk paukist med 66 års fartstid i Metropolitans orkester, et paukeprøvespill i Bergen, tidligere sjefdirigent Andrew Litton og en liten pauke.
I orkestergraven på Metropolitan
I 2003 ble New Yorkeren Andrew Litton utnevnt til sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester. Allerede som tiåring bestemte han seg for å bli dirigent. Det ville gjerne solopaukisten i orkesteret på Metropolitan Opera, Richard Horowitz (‘’Dick’’), en nær venn av familien og Andrews gudfar, støtte opp om. Ifølge Andrew Litton ble han nærmest adoptert av Horowitz, og fikk lov til å sitte ved siden av han i orkestergraven på MET. I seks år, helt fram til Andrew begynte på Juilliard School of Music, satt han der minst tre kvelder i uken, omsluttet av orkesterklang. – Jeg var spesielt fascinert av tromme-lageret, en skattkiste av eksotiske instrumenter, og mine favoritter var to små og røde pauker som ble brukt i Salome.
Richard S. Horowitz – en legendarisk paukist i 66 år
Richard Samuel Horowitz (1924-2015) ble født i Bronx, New York. Hans far akkompagnerte stumfilmer på sin cello, mens moren underviste i piano og fiolin. Hun fortalte ofte stolt om lille Richard som hadde absolutt gehør, og som rett som det var prøvde å korrigere morens fiolinelever da de spilte surt. Horowitz studerte ved Brooklyn College og Juilliard. Han begynte som paukist i Metropolitan-operaens orkester i 1946 og overtok som solopaukist i 1971. Da han ble pensjonist i 2012 hadde han jobbet 66 år i orkesteret og spilt på rundt 10.000 konserter, deriblant Salome.
Horowitz lagde også dirigentpinner, og ikke hvilke som helst. De var skreddersydde for en stjernerekke av verdens ledende dirigenter som Leonard Bernstein, James Levine og Karl Böhm. Det sies at Bernstein var så glad i Horowitz’ dirigentpinner at han ble gravlagt med en av dem.
Fra New York til Bergen - Richard Strauss’ Salome og en liten pauke
I 2009, i Andrew Littons sjefsperiode, ble det prøvespilt om stillingen som solopaukist i Bergen Filharmoniske Orkester. Nåværende solopaukist Håkon Kartveit (bildet) vant.
En av dem som kom helt til finaleheatet var en norsk-amerikansk paukist, Jason R. Haheim, som tok turen fra New York til Bergen for å prøvespille. Han nådde altså ikke helt opp, men noen år etter prøvespillet og Horowitz’ avgang i 2013 vant han posisjonen som solopaukist i The Metropolitan Operas orkester i New York.
Haheim fikk så anledning til å snakke med Horowitz om Strauss’ Salome og bruken av det som heter ‘kleinepauke’ i operaen, som tydeligvis var litt uklart i partituret. På spørsmål fra Haheim sa Horowitz – ja, jeg hadde noen mindre, skreddersydde pauker som jeg hadde satt opp og fått laget, og med dem kunne jeg komme en oktav høyere. – Interessant, sa Haheim og ville vite hvordan han hadde kommet fram til nettopp den løsningen?
- Strauss fortalte meg hvordan han ville ha det! – En månebedotten Haheim måtte spørre om han hadde hørt riktig – Richard Strauss, komponisten? – Ja, sa Horowitz, han besøkte Metropolitan i 1948/9, og da hadde jeg jo allerede hadde vært der i tre år. – Da har vi slått det fast, konkluderte Haheim. Andrew Litton husker også Horowitz’ faste, og sikkert stolte svar når andre paukister spurte om det samme – Strauss sa det!
Nå står en nyinnkjøpt rød og liten pauke på scenen i Grieghallen, Bergen, Norge, klar for å bidra til eksotisk klang i framføringen av Richard Strauss’ Salome. Fordi Strauss sa det.
Henning Målsnes
1.6.2022
På turné med Harmonien

Katowice 13.-16. mai
Stemningen på flyet var allerede god før avgang til Katowice i Polen. Endelig, etter to og et halvt års opphold i turnevirksomheten, kunne orkesteret dra ut i verden igjen. Siste utenlandskonsert var framføringen av Benjamin Brittens Peter Grimes i London i november 2019. Så kom pandemien og avlysninger på rekke og rad.
Det er noe eget ved å turnere. Å besøke nye steder, spille i nye og uvante konserthus, finne ut hvordan orkesteret klinger på nye scener, møte et nytt og ukjent publikum, sitte sammen på fly, tog, buss og spise frokost sammen på hotellet. Kommer traileren med instrumentene og notene fram i tide? Hva skriver kritikerne her om konsertene?
Det kreves mye god planlegging når hundre musikere og støtteapparat skal ut på turné. Busser, fly, tog, hotel, instrumenttransport, øvingstider og, ikke minst, konserttider må bestemmes og bestilles. Siden orkesterets første besøk til København i 1963, har det blitt nærmere seksti internasjonale turneer og 280 konserter. De fleste har funnet sted i Europa, men også USA og Japan er besøkt flere ganger. De beste konserthusene vil gjerne ha oss; Concertgebouw i Amsterdam, Royal Albert Hall i London, Carnegie Hall i New York, Usher Hall i Edinburgh, Musikverein i Wien og Philharmonie i Berlin, for å nevne noen.
Et strålende konserthus
I Katowice sto to konserter på programmet i byens aldeles strålende nye konserthus - NOSPR. Alt lå til rette for fine konserter med Edward Gardner i spissen, og det ble det også. Første kvelden briljerte Leif Ove Andsnes i Robert Schumanns lyriske pianokonsert, mens Ragnhild Hemsing trakterte hardingfelen i Geirr Tveitts Tri fjordar, eksotisk kost for det lokale publikum. Begge spilte ekstranumre – Andsnes spilt en miniatyr av den ukrainske komponisten Valentin Silvestrov, et verk som ble godt mottatt av publikum. Hemsing slo til med to ekstranumre – en lydarslått og en halling og ga samtidig et interessert publikum en kort innføring i hardingfela.
På de to konsertene inngikk også Maurice Ravels La valse, John Adams’ Short Ride in a Fast Machine, Carl Nielsens fjerde symfoni, Noskowskis Steppen og Debussys La mer. Det var kjekt å oppleve stående applaus og jubelrop etter begge konsertene, også etter ekstranumrene, Edvard Griegs Åses død og Dovregubbens hall.
Et lyttende og engasjert publikum
Katowice og konserthuset tok godt imot oss på alle vis. Flere av byens gode restauranter ble fylt opp av sultne musikere, været var strålende og publikum var både lyttende og engasjerte.
I Katowice holder det polske nasjonale radiosymfoniorkesteret til, som er et svært godt orkester. På slutten av 1960-tallet og utover kom flere polske musikere fra Katowice til Bergen. Her hjemme var det nemlig mangel på musikere. Fiolinisten Henryk Kniejski kom allerede i 1969, og av andre musikere kan vi nevne fiolinisten Krystyna Jasinska, paukisten Stefan Binder, cellisten Jerzy Jasinsky, fiolinisten Walter Opielka og bassisten Andrzej Woznikowski. Kontakten med disse musikerne ble nok til dels etablert da vår daværende sjefdirigent Karsten Andersen dirigerte i Polen.
Tilbake til Bergen
Mandag 16. mai gikk turen tilbake til Bergen. Traileren med utstyr og instrumenter var allerede på vei umiddelbart etter konserten.
Nå står Festspillene i Bergen for døren, og prøvene til Richard Strauss’ Salome begynner allerede 18. mai. Festivalsommeren fortsetter så med Hardingtonar i juni, Edinburgh International Festival, Rheingau Musik Festival og Musikfest Bremen i august.
Og ja, vi ble umiddelbart invitert tilbake til Katowice.
22. mai 2022
Nå kan du kjøpe abonnement for neste sesong!

Abonnementssalget starter torsdag 21. april kl. 18.30. Følg lenken under for oversikt over alle konsertene i sesongen 2022-2023 og velg serien som passer for deg. Løssalget starter kl. 12.00 tirsdag 28. juni.
Vinner av Gramophone Classical Award for Opera

Benjamin Brittens opera Peter Grimes
Vil bli et referanseverk, Maren Ørstavik, Aftenposten
Dette er en musikalsk begivenhet, Peter Larsen, Bergens Tidende
Fra nå av er dette min referanseinnspilling, Magnus Andersson, Klassekampen
Gramophone, det ledende internasjonale tidsskriftet for klassiske innspillinger, annonserte i dag at vår innspilling av Benjamin Brittens opera Peter Grimes er kåret til vinner av den prestisjetunge Gramophone Classical Award for Opera 2021. Innspillingen samt framføringene av operaen i Bergen, Oslo, Edinburgh og London har blitt mottatt med nærmere hundre strålende omtaler og kritikker. Selve prisseremonien (som blir digital) finner sted i London 5. oktober.
- I’m so happy and proud that our cd with Benjamin Britten’s Peter Grimes has won the 2021 Gramophone Classical Music Award for the best opera recording. Peter Grimes has been an adventure and a success story all the way since we performed it for the first time at the Bergen International Festival in May 2017 and took it to the Edinburgh International Festival in August that same year. In Edinburgh we were met with rave reviews and the performance was hailed as an artistic highlight of the year. We revived it in 2019 with performances in Bergen, Oslo and London (Royal Festival Hall), and we were once more met with praise and amazing reviews. The performance was listed as one of the main classical events in the UK that year. In November 2019 we recorded the opera in Grieghallen, Bergen, and I couldn’t be happier with the result and its fantastic reception internationally.
Album of the Week, Hugh Canning, The Sunday Times
The BEST Peter Grimes – Yes, The Best!, Robert Levine, Classics Today
- This giant project could not have been done without the joining together of so many artistic forces in Bergen; Bergen National Opera, Edvard Grieg Kor, Bergen Philharmonic Choir, Collegium Musicum Choir, Chorus Master Håkon Matti Skrede and, of course, the Bergen Philharmonic. So many great soloists gave their all to the performances – Stuart Skelton, the late and great Erin Wall, to whom we dedicate this award, Roderick Williams, Susan Bickley, Hanna Husahr, Vibeke Kristensen, Robert Murray, Neal Davies, Catherine Wyn-Rogers, James Gilchrist, Marcus Farnsworth, Barnaby Rea and Samuel Winter. Thanks also to Royal Northern College of Music Chorus, Bergen International Festival, our sponsors and last, but not least Chandos and Ralph Couzens who believed in our project, sjefdirigent Edward Gardner.
This insightful recording is up there with this opera’s finest, The Guardian
Top 10 – This year’s best classical releases, The Guardian
This new recording under Edward Gardner is as superb as one would expect from this brilliant line-up, The Independent
- Vår versjon av Peter Grimes på scenen i Bergen, Oslo, Edinburgh og London har vært en formidabel suksess fra ende til annen, kanskje Bergen Filharmoniske Orkesters største satsning og bragd gjennom tidene. At vår innspilling av denne storslagne operaen nå krones med Gramophone Award understreker den høyst bemerkelsesverdige kraften og kvaliteten i det opera-symfoniske samarbeidet i Bergen, direktør Bernt Bauge.
If you want to convert a novice to the joys of opera, buy them this set. A definitive modern Grimes, Graham Rickson, The Arts Desk
22. september 2021
Vi er nominert til Orchestra of the Year!

Bergen Filharmoniske Orkester nominert til ORCHESTRA OF THE YEAR av Gramophone.
Gramophones Classical Music Awards er en av de mest prestisjetunge prisene innenfor den klassiske plateindustrien, og kan sammenliknes med Grammy Awards. Ti orkestre er nominert til prisen Orchestra of the Year Award, deriblant BBC Symphony Orchestra og Los Angeles Symphony Orchestra. Stem på oss her!
Prisen er en feiring av den klassiske musikken og av orkestre som har produsert viktige og betydningsfulle klassiske innspillinger i løpet av det siste året, som over tid tilbyr framføringer av høyeste kvalitet og som er både kreative og bevegende.
Bergen Filharmoniske Orkester er det eneste nordiske orkesteret som er nominert. Orkesteret med flest publikumstemmer vinner. Prisen deles ut under Gramophone Awards i London 6. oktober.
Stemmegivningen varer fram til 7. september.
«Nominasjonen leser jeg som resultat av hardt arbeid og målrettet innsats fra såvel orkester og sjefdirigent som administrasjon og støtteapparat i Musikkselskapet Harmonien», sier orkesterets direktør Bernt Bauge.
«I’m thrilled for my wonderful colleagues in the Bergen Philharmonic Orchestra to have been nominated for the Gramophone Orchestra of the Year award. Since our partnership started 5 years ago, I’ve been incredibly proud of the breadth of our work: Our subscription concerts and work in the community of Bergen, recordings, tours around Europe, and perhaps our biggest achievement, the performances of Peter Grimes at the Edinburgh Festival and the Royal Festival Hall in London», sier sjefdirigent Edward Gardner.
«Nominasjonen kan samtidig også ses på som en anerkjennelse av det generelt høye kunstneriske nivået hos norske symfoniorkestre i dag», påpeker Bauge.
Stemmegivningen starter 12. juni og avsluttes 7. september. Stem på oss her.
Gramophone arrangerer en ti-dagers Orchestra of the Year Online Festival fra 24. juli hvor hvert nominerte orkester gir en konsert.
De nominerte til ORCHESTRA OF THE YEAR er
Freiburg Baroque Orchestra, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Bergen Philharmonic Orchestra, NHK Symphony Orchestra (Japan), Philadelphia Orchestra, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Orchestre National de Lille, musicAeterna (Russland), BBC Symphony Orchestra og City of Birmingham Symphony Orchestra.
Fem år siden Grieg minutt for minutt

For fem år siden ble verdens lengste Grieg-konsert arrangert; Grieg minutt for minutt, en tredvetimers maratonkonsert med seks hundre musikere som framførte 74 verk av Edvard Grieg.
Konserten begynte kl. 17.30 15. juni 2018. Den dagen var det 175 år siden Grieg ble født. Vi feirer med en aldri så liten Grieg-festival på Bergenphilive!
Opptakene presenteres med generøs tillatelse fra NRK.