Åpning av vår nye kammerserie

Aulaseriene

Åpning av vår nye kammerserie

Universitetsaulaen i Bergen

Varighet ca 1 time 30 minutter inkludert pause.

Dvořák, Schumann & Brahms – Store følelser på vandring.

Velkommen til offisiell åpning av vår nye konsertsatsning i Universitetsaulaen i Bergen. Endelig skal vi fylle denne unike salen på Nygårdshøyden med velklingende kammermusikk — spilt av utøvere fra øverste hylle, til glede for hele byens befolkning.

Til åpningsprogrammet har vi hentet frem noe av det aller fremste fra 1800-tallets romantikk. Åpningen av Dvořáks amerikanske strykekvartett setter tonen med sitt melodisk vidstrakte, stemningsfulle landskap, før vi reiser videre inn i Schumanns mangfoldige klangverden. I andre avdeling får vi Brahms’ monumentale pianokvintett — et ubestridt hovedverk fra romantikkens æra.

På scenen sitter ingen ringere enn bergenspianisten Joachim Carr og Bergen Strykekvartett, et av byens nye og fremadstormende ensembler innen kammermusikk — med utspring fra vår viktige samarbeidspartner: Musikkselskapet Harmonien.

Om utøverne

Bergen Strykekvartett (foto: Magnus Skrede) ble etablert i 2022 og består av Alexander Kagan, Lars Magnus Steinum, Liene Klava og Pierre Doumenge. Etter flere års samarbeid i Bergen Filharmoniske Orkester bestemte de seg for å stifte en strykekvartett sammen. De har alle stor lidenskap for kvartettrepertoaret og hadde et sterkt ønske om å utforske nytt materiale sammen. Med bakgrunn fra Norge, Frankrike og Øst-Europa ønsker de å representere sine respektive hjemlands kultur i tillegg til å spille kjent repertoar innen sjangeren.

Med sin hjemmebase i Bergen ønsker de å presentere kjente norske komponister, i tillegg til å samarbeide med vår egen tids komponister gjennom bestillingsverk og innspillinger. Siden oppstarten har kvartetten allerede hatt en utstrakt konsertvirksomhet og samarbeidet med lokale komponister som Ørjan Matre og Jostein Stalheim.

Pianist Joachim Carr (foto: Andrej Grilc) vant førsteprisen, publikumsprisen og Bergen-filharmoniens pris i den 14. internasjonale Grieg-konkurransen i 2014, og ble allerede året etter tildelt den høythengende Robert Levin-prisen for sin debut i Universitetets aula i Oslo.

Carr har gjestet bl.a. Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival, Lofoten Pianofestival, Rosendal Kammermusikkfestival, Klavierfestival Ruhr, Gstaad Menuhin Festival, Salzburger Kammermusikfestival og mange flere. Som solist har han bl.a. opptrådt med Kungliga Filharmonikerna Stockholm, Trondheim Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkestret og Litauens Statlige Symfoniorkester. På avslutningskonserten under Festspillene i Bergen i 2017 hadde han æren av å fremføre Griegs a-mollkonsert.

For sin debutplate med verker av Schumann, Brahms og Berg ble han i det franske musikkmagasinet Diapason omtalt som en av de mest lovende pianistene i sin generasjon. Hans seneste soloplate med musikk av Bach, Liszt, Franck og Messiaen kom ut sommeren 2023.

En spesiell takk rettes til våre eksklusive bidragsytere i Bergen, Westfal-Larsens Almennyttige Fond og Hilmar Reksten Almennyttige Fond, og også til Tom Wilhelmsens Stiftelse og alle våre øvrige støttespillere som gjør denne satsningen mulig.