Festspillene: Mahlers åttende

Avslutningskonsert og avskjed med Edward Gardner

Festspillene: Mahlers åttende

«Til himmels!» skrev Bergens Tidendes anmelder etter at Mahlers overdådige og grensesprengende åttende symfoni ble framført på Festspillene i 2005. Det er ingen grunn til å forvente noe annet når nå avtroppende sjefdirigent Edward Gardner avslutter årets festspill og samtidig sier takk for seg etter ni år som sjeldent suksessrik sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester. Hans første konsert som sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester i 2015 var Mahlers første symfoni, det samme verket som han innledet denne sesongen med.

Med sin åttende symfoni brøt Mahler med alle eksisterende normer for hva en symfoni skulle være. Han så den som en ode til den kreative ånd, menneskets evner og universets uendelige storhet. Med sine enorme korkrefter, åtte solister og stort orkester i kombinasjon med dramatikk og liturgisk inspirasjon, ble premieren i München i 1910 en triumf for komponisten som selv dirigerte. Symfonien var også nyskapende gjennom sin bruk av stemmen fra begynnelse til slutt. Den har bare to satser, og den første, med sin energiske åpning, er bygd rundt den latinske hymnen Veni creator spiritus. Den store andresatsen baserer seg på Goethes Faust med sine humanistiske perspektiver og tro på kjærlighetens kraft.

Velkommen til to uforglemmelige og episke konsertkvelder med Gustav Mahlers symfoniske feiring av vår kreative ånd og kjærlighetens forløsende kraft!

LES KONSERTPROGRAMMET HER

Konsertene arrangeres i samarbeid med Festspillene i Bergen

Foto: Synne Sofi Bårdsdatter Bønes

BERGEN FILHARMONISKE PÅ FESTSPILLENE
22. mai: Peer Gynt

23. mai: Peer Gynt
24. mai: Peer Gynt
29. mai: Symfoni for hele Grieghallen og a-mollkonserten
4. juni: Mahlers åttende
5. juni: Mahlers åttende