Bilder fra en utstilling

Bilder fra en utstilling

Grieghallen

En konsertkveld viet Maurice Ravels mesterlige orkestreringskunst.

I kveldens første verk, Modest Musorgskijs suite, Bilder fra en utstilling, møtes malerkunst og musikk. Verket ble i utgangspunktet skrevet for piano, men er nå mest kjent som et orkesterverk, elegant arrangert av Maurice Ravel.

Hans Pavane for en død prinsesse ble også opprinnelig skrevet for piano, for så senere å bli omarbeidet for orkester. Den triste tittelen til tross er ikke stykket noen gravsang for et dødt barn, men som Ravel sa det «heller en påkalling av en slik pavane som kunne ha blitt danset av maleren Velasquez’ små prinsesser».

Den verdenskjente argentinske pianisten Nelson Goerner er solist i Ravels Pianokonsert for venstre hånd, bestilt i 1929 av pianisten Paul Wittgenstein som hadde mistet sin ene arm under den første verdenskrigen. Wittgenstein urframførte konserten i 1932 og den har i ettertid alltid vært en publikumsvinner.

Sir Mark Elder runder av konsertkvelden med Rhapsodie espagnole, Ravels første utgitte verk skrevet for orkester. Her imponerer han med sin evne til å lage tilsynelatende ekte spansk musikk med fantastiske farger, rytmer og eleganse.

Les konsertprogrammet her