Sesongåpning - Mahlers første

Sesongåpning - Mahlers første

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 7. september kl. 19.30

2023-09-07 19:30:00 2023-09-07 22:30:00 Europe/Oslo Sesongåpning - Mahlers første Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

fredag 8. september kl. 19.30

2023-09-08 19:30:00 2023-09-08 22:30:00 Europe/Oslo Sesongåpning - Mahlers første Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Mahlers første symfoni – et av de mest berusende verk som noensinne er komponert, Edward Gardner.

«Beethoven, Brahms, Mahler – det er noe eget ved disse store komponistene første symfonier som er frigjørende for musikken og som åpner for framtiden. For meg personlig er Mahlers første symfoni et av de mest berusende verk som noensinne er komponert, helt fra den utenomjordiske unisone og hviskende klangen i begynnelsen, via den strålende våren i førstesatsen, og helt fram til den jublende og livsbejaende avslutningen».

Slik formulerte Edward Gardner seg da han presenterte sin første konsert som sjefdirigent i oktober 2015 med nettopp Mahlers første symfoni. Nå innleder han sin siste sesong med samme verk.

Fiolinisten Patricia Kopatchinskaja har tidligere vært solist med orkesteret, blant annet på turné til Wien i 2005 med Igor Stravinskys fiolinkonsert på programmet. Nå er hun solist i Bartóks første fiolinkonsert som ble liggende fiolinisten Stefi Geyers skuff i over femti år før den ble oppdaget igjen i 1958. Bartók dedikerte konserten til Stefi, som han var håpløst forelsket i, men til ingen nytte. Den første satsen omtales som et idealbilde av Bartóks kjærlighet, mens den andre gir et mer energisk og muntert bilde av henne.