Sesongåpning – Mahlers første

Sesongåpning – Mahlers første

Grieghallen


Åpningstale ved kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (torsdag)


Tett på i foajeen
18.45: Introduksjon til konserten ved Gunnar Danbolt
Musikalsk nachspiel etter konserten
Se under for program og medvirkende

Mahlers første symfoni – et av de mest berusende verk som noensinne er komponert, Edward Gardner.

«Beethoven, Brahms, Mahler – det er noe eget ved disse store komponistene første symfonier som er frigjørende for musikken og som åpner for framtiden. For meg personlig er Mahlers første symfoni et av de mest berusende verk som noensinne er komponert, helt fra den utenomjordiske unisone og hviskende klangen i begynnelsen, via den strålende våren i førstesatsen, og helt fram til den jublende og livsbejaende avslutningen».

Slik formulerte Edward Gardner seg da han presenterte sin første konsert som sjefdirigent i oktober 2015 med nettopp Mahlers første symfoni. Nå innleder han sin siste sesong med samme verk.

Den polske komponisten Witold Lutosławski tilegnet et av sine beste verk og sin eneste cellokonsert til den legendariske cellisten Mstislav Rostropovitsj, som urframførte verket i 1970. I forbindelse med urframføringen kommenterte komponisten selv arbeidet med konserten

– Jeg behøvde mer enn halvannet år for å fullføre, og jeg sendte notene, ark for ark, til Rostropovitsj etter hvert som jeg skisserte dem. Jeg skrev også et brev til han hvor jeg forklarte hvilken form konserten ville få, og jeg brukte bevisst et mer litterært enn musikalsk vokabular. Jeg gjorde dette for å gjøre enkelte steder i partituret klarere og antydende.

Kveldens solist, tysk-franske Nicolas Altstaedt, har tidligere med stor suksess framført konserten sammen med Edward Gardner og hans London Philharmonic.

Les hele konsertprogrammet her

Tett på i foajeen
Musikalsk nachspiel etter konserten

Gustav Mahler: Klaverkvartett i a-moll
Robert Schumann: Fra Pianokvartett i Ess-dur: Andante cantabile

Melina Mandozzi, fiolin
Ilze Klava, bratsj
Agnese Rugevica, cello
Ellena Armelius, piano

Programendring: Patricia Kopatchinskaja som opprinnelig skulle være solist i Bartóks fiolinkonsert nr. 1 har av uforutsette årsaker måttet trekke seg. Hun erstattes av Nicolas Alstaedt som er solist i Lutosławskis konsert for cello og orkester. Dato for endring: 1. august 2023