Drømmen om Italia. Kammerorkesterkonsert

Drømmen om Italia. Kammerorkesterkonsert

Universitetsaulaen

Den italienske dirigenten Vincenzo Milletari har valgt musikk fra sitt eget hjemland for denne kammerorkesterkonserten i Universitetsaulaen. Milletari begynte sin profesjonelle karriere i 2017 og har på svært kort tid etablert seg som en etterspurt dirigent internasjonalt.

Kvelden innledes med musikk av den italienske komponisten Giuseppe Martucci (1865-1909), også kalt ''Italias Brahms''. Notturno, fargerikt og poetisk, er hans mest kjente verk. Luciano Berio skrev sin samling med folkesanger først for et lite ensemble i 1964, så for symfoniorkester i 1973. “Mine bånd til folkemusikken er av følelsesmessig karakter. Når jeg arbeider med den musikken oppdager jeg alltid noe nytt ... og jeg kommer alltid tilbake folkemusikken fordi jeg prøver å etablere kontakt mellom den og mine egne ideer om musikk. Jeg har en utopisk drøm, selv om jeg vet at den ikke kan bli virkelighet: å skape en enhet mellom folkemusikk og vår musikk som er sammenhengende og forståelig.''

Konserten avrundes med Felix Mendelssohns italienske symfoni. Mendelssohn reiste til Italia i 1830 og ble der i hele ti måneder. Han begynte i Venezia og dro så sørover til Roma med stopp i Firenze og Bologna underveis. I Roma opplevde han innvielsen av Pave Pius VIII og påskefeiringen. Fra Roma dro han så videre til Napoli og Pompei. Sine inntrykk fra turen samlet han både i akvareller og skisser, og ikke minst i symfoni nr. 4. Symfonien søker å få fram Mendelssohns inntrykk fra Italia - solskinn, religiøst alvor, kunst og arkitektur og landets vakre og åpne landskap.