JWDV Edited 3

Jan Willem de Vriend utnevnt til kunstnerisk partner

Jan Willem de Vriend er utnevnt til kunstnerisk partner for Bergen Filharmoniske Orkester. 

Jan Willem de Vriend dirigerte orkesteret vårt for første gang i forbindelse med 250-årsjubileet i 2015, i et program som feiret samtidskomponistene fra vårt orkesters ungdom; Haydn, Mozart og Beethoven.Fra første opptakt har de Vriend vært en vitamininnsprøytning for våre musikere, og et oppkomme av spillglede, formidling og medmusisering. Han har åpnet dører til innsikt i spillestiler, teknikker og følelse for det wienerklassiske repertoaret.

Sammen med orkesteret har han de siste årene fremført en rekke av Mozarts og Beethovens symfonier, i tillegg til en ellevill versjon Mozarts syngespill Teaterdirektøren. Et naturlig neste steg var det pågående 3 CDs innspillingsprosjektet med Mozarts pianokonserter og andre verk med pianisten Dejan Lazić. I årene som kommer vil Jan Willem som vår faste kunstneriske samarbeidspartner fortsette sitt fruktbare arbeid i dette repertoaret med orkesteret, til stor glede for musikere og publikum. Utnevnelsen gjelder for tre sesonger fra og med sesong 2023-24.

«Jeg er svært glad for at tidligmusikk-spesialisten Jan Willem de Vriend vil forsterke sitt kunstneriske partnerskap med Bergen Filharmoniske Orkester. Dette vil bidra til en ytterligere utvikling av orkesterets stilforståelse og uttrykk innen det historiske repertoaret, og ikke minst vil de Vriend gjennom sin vitale kommunikasjon også styrke publikumsrelasjonen», sier direktør Bernt Bauge.

JAN WILLEM DE VRIEND kommer fra Nederland og er en anerkjent og nyskapende pådriver for historisk fremføringspraksis. Han var i mange år kunstnerisk leder, grunnlegger og fiolinist i Combattimento Consort Amsterdam. Dette ensemblet ble kjent for å bringe ukjente mesterverk fra 1600- og 1700-talet frem i lyset. De etablerte en egen serie i Concertgebouw Amsterdam, og turnerte også rundt om i verden.

De Vriend har vunnet flere utmerkelser for sitt brennende engasjement for formidling samt sitt arbeid med å bringe klassisk musikk ut til et stort og bredt publikum. Jan Willem de Vriend er sjefdirigent for Wiener KammerOrchester og første gjestedirigent for Stuttgart Filharmoniske Orkester.

Publisert 15. november 2023