Orkesterfortellinger

Orkesterfortellinger

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 23. januar kl. 19.30

Abonnementssalget er åpnet. Øvrig billettsalg starter mandag 17. juni kl. 10.00

 

fredag 24. januar kl. 19.30

Abonnementssalget er åpnet. Øvrig billettsalg starter mandag 17. juni kl. 10.00

 

Fra Strauss’ mektige og strålende soloppgang med orgel og stort orkester, via Dutilleux’ drømmende cellokonsert En helt fjern verden, til Ravels vakre musikk basert på den greske fortellingen om Daphnis og Chloé og deres kjærlighet.

Ravel så på balletten Daphnis et Chloe som sitt viktigste verk og arrangerte senere to orkestersuiter. Den andre suiten begynner ved daggry, naturen våkner – fuglene synger og musikken varmes opp av solstrålene. Daphnis våkner og treffer Chloe. Dagen begynner.

Dutilleux tilegnet Tout un monde lointain… den legendariske, nylig avdøde, Mstislav Rostropovitsj. Det lyriske, drømmende og virtuose stykket henter sin tittel fra Charles Baudelaires diktsamling Les fleurs du mal (Det ondes blomster) og fremføres av den tyske cellisten Maximilan Hornung, som på kort tid har etablert seg i det internasjonale toppsjiktet av cellister. Han er for første gang solist med Bergen Filharmoniske Orkester.

Innledningen til tonediktet Also sprach Zarathustra er en av de mest gjenkjennelige i den klassiske musikken, fra den nesten ikke hørbare klangen i dypet av orkesteret til majestetiske trompeter og pauker. Musikken, som er inspirert av Friedrich Nietzches bok av samme navn, får oss til å reflektere over universets opprinnelse, Gud, mennesket og vår eksistens. Slik talte Zarathustra er den boken hvor Nietzsche introduserer begrepet «overmennesket» – et uttrykk for Nietzsches tro på menneskets iboende metafysiske kraft, et menneske som er forpliktet til å skape seg sin egen mening, sin egen sannhet, sin egen verden.

Kveldens unge dirigent, trettien-år gamle Thomas Guggeis (foto: Simon Pauly), kommer fra Tyskland og er musikksjef ved operaen i Frankfurt. Dirigentstjerneskuddet besøker Bergen Filharmoniske Orkester for første gang.

Varm opp til konserten på Bergenphilive:
Richard Strauss: Alpesymfonien
Richard Strauss: Don Juan
Richard Strauss: Don Quixote
Richard Strauss: Obokonsert (BFUng)
Maurice Ravel: Daphnis et Chloé
Maurice Ravel: Le tombeau de Couperin