Klassisk time – Bilder fra en utstilling

Klassisk time – Bilder fra en utstilling

Grieghallen

Én times konsert med introduksjon fra podiet

Malerkunst og musikk møtes i Modest Musorgskijs suite, Bilder fra en utstilling. Verket ble i utgangspunktet skrevet for piano, men er nå mest kjent som et orkesterverk, elegant arrangert av Maurice Ravel.

Verket er skrevet i 1874 til minne om den russiske maleren Victor Hartmann (1834-1873), og er en musikalsk beskrivelse av ti malerier og tegninger av ham. I dag er det kun de fem siste kunstverkene vi med sikkerhet vet hvordan så ut, og bildet av byporten i Kiev pryder ofte utgivelser eller notehefter av Musorgskijs komposisjon.

I tillegg til de ti forskjellige satsene, eller bildene, er det en promenade-sats. Den spilles i innledningen, samt mellom de forskjellige bildene. 

Verket som helhet er intet mindre enn en mesterlig komposisjon som i sine fantasifulle skildringer maner fram det storslagne, det groteske, det mørke og det lekne.

Da Ravel orkestrerte det i 1922 var det allerede arrangert for orkester flere ganger, men det er Ravels versjon som har vist seg mest populær, og det er den versjonen vi i kveld hører. Her viser Ravel seg som en virtuos arrangør med utsøkt instrumentering.

Orkesterets første gjestedirigent, Sir Mark Elder, presenterer verket før framføringen. Pianisten Tor Erik Seime Pettersen vil spille utvalgte tema i originalversjon for piano før orkesteret spiller orkesterversjonen av samme tema.

Les konsertprogrammet her