Osmo Vänskä dirigerer Sibelius

Osmo Vänskä dirigerer Sibelius

Grieghallen

Kjøp billett

onsdag 20. september kl. 19.30

Egen konsert for Utdanning i Bergen

2023-09-20 19:30:00 2023-09-20 22:30:00 Europe/Oslo Osmo Vänskä dirigerer Sibelius Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

torsdag 21. september kl. 19.30

2023-09-21 19:30:00 2023-09-21 22:30:00 Europe/Oslo Osmo Vänskä dirigerer Sibelius Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Sibelius’ strålende symfoni, Arvo Pärts beundring for Benjamin Britten og stjerneslagverker!

Den finske dirigenten Osmo Vänskä er kanskje mest for sine Sibelius-tolkninger, og det er neppe tilfeldig at han nå, 34 år etter sitt første og foreløpig siste Bergensbesøk, har nettopp Sibelius på programmet.

Sibelius’ symfoni nr. 2 ble påbegynt i Italia våren og vinteren 1901. - En sjelens betroelse, sa komponisten selv om verket. Den finske pianisten Karl Ekman omtaler verket som «En strålende symfoni og et verk med vide horisonter», i boken Jean Sibelius, en konstnärs liv och personlighet, basert på samtaler med komponisten.

Kveldens konsert innledes med et av den estiske komponisten Arvo Pärts mest kjent verk, dedisert til Benjamin Britten i respekt og beundring for hans musikk. Pärt hørte nyheten om Brittens bortgang på radio, og ble dypt berørt. Han sa i etterkant at han nettopp hadde oppdaget Britten, og at han bare i senere tid hadde begynt å forstå den uvanlige renheten i hans musikk.

Den tyske stjerneslagverkeren Alexej Gerassimez er solist i finske Kalevi Ahos slagverkkonsert Siedi.

Det samiske ordet siedi betyr kultsted eller kultisk stein, og brukes her for å referere til urfolks bruk av sjamanisme og ritualer verden rundt. Slagverksolisten tar også i bruk ni ulike perkusjons-instrumenter, og begynner og avrunder med djembe og darbuka, trommer som vanligvis høres i afrikansk og arabisk musikk. Instrumentene plasseres i en rekke, og under verket beveger solisten seg fram og tilbake for å understreke verkets ritualistiske dimensjon.