Trondheimsolistene med Marja Mortensson og Ragnhild Hemsing

Gjestespill

Trondheimsolistene med Marja Mortensson og Ragnhild Hemsing

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 16. februar kl. 19.30

2023-02-16 19:30:00 2023-02-16 22:30:00 Europe/Oslo Trondheimsolistene med Marja Mortensson og Ragnhild Hemsing Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

TrondheimSolistene har med seg de to unge folkemusikkutøverne Marja Mortensson og Ragnhild Hemsing når de besøker Bergen. 

Det å ta vare på, presentere og utvide grensene for vår kulturelle arv har alltid være viktige ingredienser i TrondheimSolistenes virksomhet. At de nå har anledning til å presentere to av Norges mest spennende unge folkemusikkutøvere er ikke bare viktig for ensemblet, men for Norge som helhet.

RAGNHILD HEMSING er en allsidig artist. Hun har dype røtter i den rike norske folkemusikktradisjonen, og det gjør henne til en av de første artistene som på en vellykket måte smelter sammen typiske trekk ved norsk folkemusikk og klassisk musikk. Hun har et stort repertoar med klassiske soloverk for fiolin, og supplerer det med mer uvanlige og kompliserte verk skrevet for hardingfele. Hun har vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester flere ganger, både i Bergen og på turné i Polen. Hun medvirket også på orkesterets innspilling av Halvorsens Fossegrimen. Ragnhild har opptrådt på alle de store festivalene i Norge, har vunnet flere priser, og er sammen med søsteren Eldbjørg kunstnerisk leder for Hemsingfestivalen i Valdres. Ragnhild Hemsing er født i Valdres i 1988 og begynte å spille fiolin da hun var fem. Hun studerte ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo og deretter med professor Boris Kuschnir i Wien. Hun spiller på en fiolin bygget av Francesco Ruggeri (Cremona, 1694) utlånt fra Dextra Musica.

MARJA MORTENSSON (foto: Jørn Kristensen) er en veletablert sørsamisk joiker. Hun kommer fra en reindriftsfamilie i Svahken sïjte som ligger i Engerdal kommune. Marja har fått to Spellemannpriser i Tradisjonsmusikk for 2 av hennes 4 utgitte album. Hun har også mottatt Trøndelags fylkeskulturpris i 2020. Marja skriver sørsamiske tekster, musikk og joiker, på et språk som under 1000 mennesker behersker i dag. Hun inspireres av den samiske levemåten som videreføres fra generasjon til generasjon. Hennes tekster tar for seg naturfenomener og rikdommen av naturbegreper som er innbygd i det sørsamiske språket. Kjærligheten til reinen, naturen og den gamle tiden speiler seg i musikken. Den sørsamiske joiken har vært stille i de sørsamiske områdene (i Hedmark, Trøndelag og Nordland), men det endrer seg gradvis og den samiske musikkverdenen er mer synlig enn noen gang. Marja ser frem til å invitere TrondheimSolistene og publikum inn i hennes musikalske univers.