Klassisk time med Mozart

Klassisk time med Mozart

Grieghallen

Én times konsert med introduksjon fra podiet

Velkommen til første konsert i vårt nye tilbud til deg som gjerne setter av en time til full konsentrasjon om høydepunkter fra den klassiske musikken og tilhørende kjapp introduksjon. Denne kvelden vil Jan Willem de Vriend introdusere musikken på sitt uforlignelige, humørfylte og energiske vis.

Mozart elsket teater, men komponerte scenemusikk bare til et eneste skuespill, Tobias Philipp von Geblers fem-akter Thamos, Konge av Egypt. Stykket ble urframført i 1774 i Wien, men til da hadde Mozart kunne fått ferdiggjort to korutdrag. Senere la han til flere orkestermellomspill, men siden teaterstykket aldri ble særlig populært, ble musikken etter hvert også brukt i andre skuespill.

Noen år senere, i 1785 og 1786, blomstret Mozarts musikalske fantasi slik den aldri hadde gjort det tidligere. I løpet av disse to årene skrev han en serie mesterverk, pianokonsertene fra nr. 20 til 24, som revolusjonerte pianokonsertsjangeren. Det var kveldens pianokonsert som innledet revolusjonen. Her kommer Mozart med et nytt blikk på forholdet mellom solisten og orkesteret, og skaper en dialog mellom dem som aldri hadde vært hørt tidligere. Komponisten peker mot framtiden og utviklingen av den romantiske pianokonserten. Dejan Lazić, som flere etter hvert kjenner godt etter en rekke konserter her i Bergen, er solist.

Les konsertprogrammet her.