Tett på i foajeen: Introduksjon til En messe for livet

Tett på i foajeen: Introduksjon til En messe for livet

Grieghallen, foajé 2. etasje

Arrangementet er åpent for alle som har billett til konserten samme kveld.

Den dype, dype evigheten

En messe for livet blir en sjelden og uforglemmelig opplevelse. Musikk på romantikkens høyeste springflo, og med et digert orkester og dobbeltkor. Før konserten (kl. 18:45) gir Andrew J. Boyle en introduksjon til verket i Grieghallens foajé.

På midten av 1800-tallet gjorde vitenskapen store oppdagelser som forandret for alltid hvordan vi ser oss selv. Geologer ga oss en dyp fortid. Astronomer ga oss ubegripelige avstander i himmelrommet. Og evolusjonsteorien ga mennesker en helt ny familiehistorie.

Det var en revolusjon, utfordrende for sinnet. Eksistensiell angst ble en grunntone for mange gjennom mye av 1800-tallet.

Men for noen var det en frigjøring, og førte til en livsbejaende humanisme. Også i kulturuttrykk: med kunstnere som Monet, Debussy og kveldens mann, Frederick Delius.

Delius skrev En messe for livet for å hylle filosofen Friedrich Nietzsche, etter hans død i 1900. Det var gjennom Nietzsches diktning at Delius hadde lært at livet i seg selv er verdt å leve intenst. Men Delius måtte stadig vende tilbake til Norge for å fornye retningen i kunsten sin. Hele 20 lange somre var han i de norske fjellene – noe som kommer klart frem i En messe for livet.

Introduksjonen gis på norsk.

Dr. Andrew J. Boyle er forfatteren av boken «Delius and Norway».