Universitetsaualen Foto Thor Brødreskift

Ambisiøs nysatsning på kammermusikk i Universitetsaulaen

— Det er med stor glede at vi endelig kan lansere vår nye satsning på kammermusikk i Universitetsaulaen i Bergen. Dette unike rommet, som ligger i samme bygg som Naturhistorisk museum, er både et estetisk smykke og akustisk svært velegnet for denne sjangeren, forteller Thormod Rønning Kvam, kunstnerisk leder for Aulaseriene.

Thormod Rønning Kvam er kunstnerisk leder for Aulaseriene. Foto: Ingvild Constance Festervoll Melien

Konsertserien etableres i et langsiktig samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester. Målet er å skape et nytt og viktig tilskudd til byens musikkliv gjennom hele året, og ikke minst ønske byens befolkning velkommen inn i en storslått sal som vi håper mange flere vil bli kjent med, sier Bernt Bauge, direktør for Musikkselskapet Harmonien.

Det blir tre konserter i høst, alle på fredager kl. 19.00 med varighet på én time, fortsetter Kvam.

— Åpningskonserten finner sted fredag 20. september kl. 19.00. Der får vi blant annet høre et av musikkhistoriens kanskje mest komplette kammermusikkverk: Johannes Brahms’ mektige pianokvintett. Pianisten er Joachim Carr, som foreløpig er vår eneste norske vinner av Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse etter at den ble etablert på Troldhaugen. Med seg har han Bergen Strykekvartett (foto: Magnus Skrede), som markerer seg som et av byens mest fremstående, nye ensembler. Kvartetten har utspring fra Harmonien, med konsertmester Alexander Kagan som førstefiolinist, forteller programsjef Oddmund Økland.

Den nye satsningen er del av Aulaseriene, som fra før har en veletablert og populær konsertvirksomhet i Universitetets aula i Oslo og på kulturdestinasjonen Ramme i Hvitsten. Siden lanseringen i 2020 har Aulaseriene hatt som formål å skape et nasjonalt løft for kammermusikken, med både internasjonalt etablerte musikere og unge, norske utøvere på scenen – gjerne i samspill med hverandre. Satsningen fokuserer på god formidling og tematisk historiefortelling gjennom sine konsertprogram.

De neste konsertene i rekken er 25. oktober, da med Saint-Saëns’ sjeldent spilte andre pianokvartett med blant annet Melina Mandozzi (foto: Magnus Skrede) og Christian Grøvlen på podiet. Høstens siste blir 8. november, der Bergen får besøk av en av verdens ledende pianotrioer: Trio con Brio Copenhagen (foto: Nikolaj Lund). De har med seg et allsidig program bl.a. med musikken fra Prokofievs Romeo og Julie og norgespremiere på en helt ny pianotrio av danske Bent Sørensen.

Satsningen er blitt realisert med generøs drahjelp fra to viktige støttespillere i Bergen: Westfal-Larsens Almennyttige Fond og Hilmar Reksten Almennyttige Fond. I tillegg tar Aulaseriene med seg midler fra bl.a. Tom Wilhelmsens Stiftelse, Anders Sveaas’ Almennyttige Fond og Rammestiftelsen for Kunst, Kultur og Natur i utviklingen av satsningen.

For program og billettsalg, besøk aulaseriene.no eller vår egen programoversikt.

Velkommen til nye, store konsertopplevelser i en av Bergens mest unike, nye konsertsaler!

Hovedfoto: Thor Brødreskift