5524005B Steinbacher Arabella 3 C Co Merz WEB

Konsertprogram: Kort & klassisk – Beethovens fiolinkonsert

Onsdag 15. januar kl. 19.30 i Grieghallen

MEDVIRKENDE

Sir Mark Elder dirigent og introduksjon
Arabella Steinbacher fiolin
Bergen Filharmoniske Orkester

PROGRAM

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Konsert for fiolin og orkester i D-dur, op. 61 (42’)

Allegro ma non troppo
Larghetto
Rondo. Allegro

OM DE MEDVIRKENDE

SIR MARK ELDER (foto: Tarjei Hummelsund) er første gjestedirigent for Bergen Filharmoniske Orkester, og har vært kunstnerisk leder for Hallé-orkesteret siden september 2000, og dirigerte sin siste konsert som sjefdirigent der i mai 2024. Han var musikksjef ved English National Opera i perioden 1979 til 1993, første gjestedirigent for City of Birmingham Symphony Orchestra fra 1992 til 1995 og kunstnerisk leder for Rochester Philharmonic Orchestra, USA fra 1989 til 1994. Han har også vært første gjestedirigent for BBC Symphony Orchestra og London Mozart Players.

Elder har samarbeidet med en rekke av verdens ledende orkestre, som Berlinfilharmonien, Orchestre de Paris, Chicago Symphony, Boston Symphony, Los Angeles Philharmonic og Royal Concertgebouw, i tillegg de engelske London Symphony Orchestra og London Philharmonic Orchestra. Elder er også en svært anerkjent operadirigent og gjester ofte Royal Opera House Covent Garden, Metropolitan Opera New York, Opéra National de Paris, Lyric Opera Chicago og Glyndebourne Festival Opera. Han har ledet en rekke kritikerroste og prisvinnende innspillinger med flere ulike orkestre, blant annet hele Ring-syklusen med Hallé-orkesteret og Lohengrin med Concertgebouworkesteret i Amsterdam.

Sir Mark Elder ble adlet i 2008, ble tildelt CBE (Commander of the Order of the British Empire) i 1989 og utnevnt som Companion of Honour i 2017. Han vant en Olivier Award i 1991 som belønning for sin innsats for the English National Opera, og i 2006 ble han kåret til Årets Dirigent av the Royal Philharmonic Society og ble tildelt æresmedlemskap av samme forening i 2011.

Sammen med Bergen Filharmoniske Orkester har spilt inn Frederick Delius’ Messe for livet, som vant Spellemannpris 2023.

ARABELLA STEINBACHER (foto: Co Merz) er en av verdens ledende fiolinister. Hennes repertoar er svært variert, og beveger seg fra det klassisk-romantiske til vår egen tid. Hun er født inn i en musikalsk familie, og begynte å spille fiolin som treåring. Fem år senere tok hun fiolinundervisning med Ana Chumachenco ved universitetet for musikk og teater i München.

Steinbacher samarbeider med mange av de store internasjonalt anerkjente orkestrene – som New York Philharmonic, symfoniorkestrene i Boston, Chicago og Seattle, Gewandhausorchester Leipzig, NDR Elbphilharmonie Orchester, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, London Symphony Orchestra og Orchestre National de France.

Av dirigenter hun samarbeider med, kan nevnes Marin Alsop, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Christoph Eschenbach, Lawrence Foster, Pietari Inkinen, Vladimir Jurowski, Fabio Luisi, Andris Nelsons, Yannick Nézet-Séguin, Andrés Orozco-Estrada og Kirill Petrenko.

Steinbacher har en omfattende diskografi og er eksklusiv kunstner for Pentatone. Hennes nyeste innspilling er viet musikk av Bach og Pärt med Stuttgarter Kammerorchester.

I mars turnerer hun med Sir Mark Elder og Bergen Filharmoniske Orkester i Østerrike, Nederland og Tyskland. Hun spiller på en Antonio Stradivari, Cremona, 1718, kjent som "ex Benno Walter", og en Guarneri del Gesù „Sainton“, Cremona, 1744.

OM PROGRAMMET

Lyrisk klassiker
Beethovens fiolinkonsert starter eiendommelig: Fire solopaukeslag – totalt uhørt (bokstavelig talt) i det herrens år 1806 - antyder musikk med en resolutt retning. Likevel er dette verket ikke hverken militant eller spesielt dramatisk. De fire d-ene avløses av et typisk Beethoven-motiv med trinnvise bevegelser, og i karakter er musikken først og fremst inderlig lyrisk og nokså dempet.

D-dur er en toneart som historisk sett har vært forbundet med det majestetiske og utadvendte. Tenk bare på åpningen av Bachs Juleoratorium, Händels Hallelujakor, samt Mozarts pianokonsert nr. 26, med kallenavnet «Kroningskonserten.»

Likevel finnes det også eksempler på at D-dur også kan ha mer lyriske kvaliteter. En interessant parallell til Beethovens fiolinkonsert finner vi i hans egen Pastoralsonate for piano, op. 28.

Den starter, akkurat som fiolinkonserten, med en gjentagende D i bassen, som så avløses av en trinnvis lyrisk melodi i høyre hånd.

Konserten ble urframført på lillejulaften 1806, og solist var østerrikeren Franz Clement. Noen suksess var det imidlertid ikke, og det kan nok skyldes flere ting. Kildene forteller forskjellige historier her, men han fikk ikke all verdens tid til å øve, og skal ha spilt solostykker mellom satsene. Noen oppgir endatil at solostemmen i finalen måtte bladspilles.

Med en slik trang fødsel var det kanskje ikke overraskende at konserten ble liggende i dvale en stund. Det var først i 1844 den for alvor ble oppdaget, da Mendelssohn dirigerte den i en oppførelse med den da 12 år gamle virtuos Joseph Joachim.

Den første satsen er stort anlagt, og solisten får utfolde seg i et bredt musikalsk landskap med lange, vakre linjer. Konserten som helhet beveger seg aldri over i det utpreget virtuose, men holder seg innenfor det mer nøkterne og inderlige.

Andresatsen, en larghetto, er om mulig enda mer lyrisk og betagende enn forgjengeren. Her hører vi Beethoven på sitt vakreste, og satsen er som den skjønneste sommerdag.

I finalen venter et sprettent og typisk wienersk 6/8-delstaktmotiv, og satsen danser i vei i den freidigste lekne letthet i en klassisk oppbygget rondo.

Tekst: Frode Skag Storheim

TILBAKE TIL PROGRAMSIDEN