fredag 10. april kl. 19.30
Nå kan du kjøpe abonnement! Øvrig billettsalg starter onsdag 4. juni.
Grieghallen
Kjøp billett
fredag 10. april kl. 19.30
Nå kan du kjøpe abonnement! Øvrig billettsalg starter onsdag 4. juni.
Fra øyeblikket kveldens finske Dima Slobodeniouk løfter dirigentpinnen til han legger den fra seg, har publikum fått oppleve et fyrverkeri av en konsert pakket med energi, driv, humor, virtuositet og det hjerteskjærende vakre.
Kveldens konsert innledes med et fargerikt og eksplosivt orkestralt utbrudd i John Adams’ verk Slonimsky’s Earbox fra 1995. Adams er inspirert av den gnistrende åpningen i Stravinskys symfoniske dikt Le chant du Rossignol. Slonimsky i tittelen viser til russeren Nicholas Slonimsky, som skrev en rekke bøker om musikk, deriblant The Thesaurus of Scales and Melodic Patterns, som har hatt stor betydning for Adams.
Dmitri Sjostakovitsj var bare 21 år gammel da han skrev sin første av to pianokonserter. Den første, fra 1927, er et fantastisk eksempel på en ungdommelig sammensmelting av hans uutgrunnelige humor, hans seriøse fokus på å komponere virtuos musikk og ulike stilarter.
I flere år jobbet Sjostakovitsj som pianist under stumfilmframvisninger. Han måtte lære seg å improvisere, kombinere musikk fra ulike sjangre, og skrev også musikk for flere filmer. Trolig fant noen av påvirkningene fra filmmusikken veien til hans første pianokonsert.
Man kan kanskje kalle konserten en dobbeltkonsert siden trompeten også har en viktig solistisk rolle. Komponert vel ute av Stalins skygge i 1957, sprudler Sjostakovitsj’ pianokonsert nr. 2 av ren glede iblandet litt nostalgi. Mellom to livlige og humørfylte satser har komponisten plassert en hjerteskjærende vakker sakte sats. Sjostakovitsj skrev konserten som en fødselsdagspresang for sin sønn Maxim.
Symfoni i tre satser var det første verket Stravinsky komponerte etter at han ble amerikansk statsborger i 1945. I musikken kan vi gjenkjenne elementer fra hans andre komposisjoner, som pianokonserten, musikken til Hollywoodfilmen Sangen om Bernadette og Vårofferet. Selv kalte Stravinsky verket sin krigssymfoni siden den var påbegynt under andre verdenskrig, noe som kan forklare den store dynamikken i verket.
Kveldens pianosolist er italienske Federico Colli, som av International Piano Magazine tidligere ble omtalt som en av 30 pianister under 30 år som trolig ville dominere på verdens scener i årene framover. Solist på trompet er britiske Matilda Lloyd som denne sesongen har status som European Concert Halls Organisation (ECHO) Rising Star, noe som gir henne anledning til å spille i prestisjetunge konserthus som Concertgebouw, Musikverein i Wien og Elbphilharmonie i Hamburg.
Bildet: Pianisten Federico Colli, foto: Nicola Malnato