Ravel 150: Håkon Austbø, Anders Nilsson & Audun Sandvik

Aulaseriene

Ravel 150: Håkon Austbø, Anders Nilsson & Audun Sandvik

Varighet ca 1 time og 10 minutter. Programmet er uten pause.

Fransk perfeksjon og interkontinentale impulser

I år hylles Maurice Ravel over hele verden — og det med god grunn: Få kunstnere mestret håndverket slik han gjorde, med et unikt og fascinerende tonespråk fylt av impulser på tvers av alle kontinenter.

Aulaseriene har invitert pianist Håkon Austbø, en av våre fremste eksperter på fransk 1900-tallsmusikk, til å kuratere et program der vi får oppleve Ravel i hele sin bredde — perfeksjonert til fingerspissene. Med seg har han et solid lag av medspillere: fiolinist Anders Nilsson og cellist Audun Sandvik. Les Austbø sin presentasjon av programmet under, og velkommen til feiring av Ravels 150-årsjubileum!

Om programmet

“Da jeg ble bedt om å sette sammen et program med kammermusikk av Ravel, var ikke valget så vanskelig, det er nemlig få verk fra hans hånd i denne sjangeren. De to viktigste er med i programmet, kombinert med ett soloverk.

Etter at en tidligere uutgitt fiolinsonate ble gjenoppdaget på 1970-tallet, fikk G-dursonaten nummer to. Den oppstod på et tidspunkt hvor Ravel var svært opptatt av jazz, og det er spesielt annen sats, Blues, som bærer preg av dette. Om amerikansk musikk inspirerte sonaten, henviser Valses nobles et sentimentales til Wien. Ravels fascinasjon for wienervalsen resulterte i nok et mesterverk, La Valse, som han arbeidet med samtidig. De to verkene har flere temaer til felles.

Trioen er et av Ravels beste verk og står helt for seg selv i det 20. århundres litteratur for denne besetningen. Få komponister har utnyttet de tre instrumentene så mesterlig; det klinger virkelig orkestralt. Her er det baskisk musikk som setter rammen, da Ravel under komposisjonen oppholdt seg i regionen hvor han ble født, fransk Baskerland.”

Tekst: Håkon Austbø
Foto: Ivan Tostrup (Austbø) / Andreas E. Nygjerd (Nilsson) / Bård Gundersen (Sandvik)