Tsjaikovskijs fjerde symfoni

Tsjaikovskijs fjerde symfoni

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 30. januar kl. 19.30

Abonnementssalget er åpnet. Øvrig billettsalg starter mandag 17. juni kl. 10.00

 

Peter Tsjaikovskijs energiske, melodiske og skjebnetunge fjerdesymfoni. Britisk stjerneskudd som solist i Sergej Prokofievs mest populære pianokonsert, og Unsuk Chins hyllest til Ludwig van Beethoven.

Pietari Inkinen innleder kveldens konsert med et kort stykke av sør-koreanske Unsuk Chin, skrevet for Beethoven-jubileet i 2020. Chin sier at hun er sterkt påvirket av Beethovens konstante søken for nye retninger og utfordringer. Verkets tittel, Subito con forza, betyr nettopp dette – plutselige skift fra uttrykk til uttrykk. Eller som hun selv sier det «fra vulkanske utbrudd til ekstrem ro».

Akkurat som Beethoven komponerte Sergej Prokofiev fem pianokonserter. Kveldens konsert, nr. 3, er den klart mest populære av dem, og ble komponert i 1921 i den pittoreske franske landsbyen Etretat. Prokofiev var selv solist da konserten ble urframført i Chicago samme år, og en av byens musikkritikere skrev da at den «var den vakreste moderne pianokonsert». Kveldens solist er det prisvinnende stjerneskuddet Isata Kanneh-Mason (foto: David Venni). Hun kommer fra Storbritannia og fikk sin debut på BBC Proms i Royal Albert Hall i 2023 med nettopp dette verket.

Peter Tsjaikovskij skrev sin fjerde symfoni i perioden 1877 til 1878 og dediserte verket til sin beskytter, den russiske forretningskvinnen Nadezhda von Meck. Symfonien ble påbegynt etter at hans katastrofale og svært korte ekteskap med Antonina Miliukova ble oppløst, samtidig som han slet med depresjon, skriveblokkering og sin egen seksualitet. Det er kanskje forståelig da, at musikken er så umiddelbar, energisk og til tider voldsom og skjebnetung. Tsjaikovskijs melodiske åre er også tydelig gjennom verket, og så til slutt en drivende finale, et høydepunkt hvor skjebnemotivet kommer tilbake.

Kveldens dirigent, Pietari Inkinen, er sjefdirigent for Deutsche Radio Philharmonie og musikksjef for KBS Symphony Orchestra i Seoul. Han har dirigert Bergen Filharmoniske Orkester flere ganger, sist under orkesterets åpningskonserter på Festival Internacional de Musica de Canarias i januar 2024.

Varm opp til konserten på Bergenphilive:
Peter Tsjaikovskij: Symfoni nr. 4
Peter Tsjaikovskij: Symfoni nr. 5
Peter Tsjaikovskij: Symfoni nr. 6 (BFUng)
Peter Tsjaikovskij: 1812-ouverturen
Peter Tsjaikovskij: Souvenir de Florence