Sir Mark dirigerer Rakhmaninov

Sir Mark dirigerer Rakhmaninov

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 16. januar kl. 19.30

Abonnementssalget er åpnet. Øvrig billettsalg starter mandag 17. juni kl. 10.00

 

Med Richard Strauss’ fantastiske tour-de-force av et musikalsk drama, innleder Sir Mark Elder en konsert fylt med virtuos, romantisk og lyrisk orkestermusikk, med fiolinkonsertenes dronning i sentrum av det hele.

Sir Mark Elder innleder kveldens konsert med Richard Strauss’ fargerike, festlige og virtuose tonedikt hvor han på sitt fantastiske vis portretterer gjøgleren og eventyrfiguren Till Eulenspiegel, hans triks og påfunn, flørting og latterliggjøring av makten. Det ender ikke godt for Till, han tas til fange og dømmes til døden. Den tragiske slutten på hans liv skildres også livaktig i Strauss’ revolusjonerende orkesterverk.

Beethovens eneste fiolinkonsert som i dag er en klassiker og et romantisk mesterverk, ble komponert i løpet av noen få uker vinteren 1806 uten at den ble noen umiddelbar suksess. Verket består av en lang og dramatisk førstedel, en lyrisk og varm andresats og en livlig og virtuos tredjesats. Kveldens solist, Arabella Steinbacher, kommer fra Tyskland og anerkjennes som en av dagens ledende fiolinister. Hun har tidligere vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester.

Sergej Rakhmaninovs tredje symfoni står Sir Mark Elders hjerte nært, og det er et verk han gjerne dirigerer. Symfonien regnes som den mest russiske av Rakhmaninovs symfonier, ikke minst takket være de folkedansaktige tema man finner i tredje og siste sats.

Varm opp til konserten på Bergenphilive:
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 3 (Eroica)
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 5 (Skjebnesymfonien)
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 7
Ludwig van Beethoven: Romanse nr. 2 for fiolin og orkester 
Richard Strauss: Alpesymfonien
Richard Strauss: Don Juan
Richard Strauss: Don Quixote
Richard Strauss: Obokonsert (BFUng)
Sergej Rakhmaninov: Symfoniske danser
Sergej Rakhmaninov: Pianokonsert nr. 2
Sergej Rakhmaninov: Pianokonsert nr. 3

Bildet: Sir Mark Elder dirigerer orkesteret på konserten Mahlers niende 15. februar 2024. Foto: Tarjei Hummelsund