Beethovens syvende

Beethovens syvende

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 12. september kl. 19.30

Abonnementssalget er åpnet. Øvrig billettsalg starter mandag 17. juni kl. 10.00

 

fredag 13. september kl. 19.30

Abonnementssalget er åpnet. Øvrig billettsalg starter mandag 17. juni kl. 10.00

 

Fransk barokk fra Solkongens hoffkomponist, Schumanns tapte fiolinkonsert som ble gjenfunnet etter åtti år, sies det, under en mystisk seanse i London, og Beethovens populære og livsbejaende syvende symfoni.

Orkesterets musikalske partner Jan Willem de Vriend innleder kveldens konsert med verdens skapelse. Den franske barokk-komponisten Jean-Féry Rebels Le cahos, eller kaoset, tar for seg de syv dagene det tok å skape verden ifølge bibelens skapelsesberetning. Rebel var hoffkomponist for ingen ringere enn Solkongen, Ludvig XIV.

Historien rundt Robert Schumanns fiolinkonsert er den reneste thriller, og det er ikke like lett å bestemme hva som er sant eller ikke! Han skrev sin fiolinkonsert for Joseph Joachim i 1853. På den tiden var Schumann mentalt syk og led av alvorlige vrangforestillinger. Etter hans død i 1856 fortalte Joachim Schumanns kone, Clara, at fiolinkonserten var et mindreverdig produkt og skrev så i sitt testamente at konserten ikke måtte framføres før hundre år etter Schumanns død. Konserten ble glemt.

Åtti år senere, i 1937, ble fiolinkonserten spilt av den tyske fiolinisten Georg Kulenkampff og Berlinfilharmonien med Joseph Goebbels på første rad. Hvordan fiolinkonserten ble funnet, er en helt egen og mysteriøs historie.

Vi flytter oss til London i året 1933. Der holder Sveriges ambassadør til Storbritannia, Baron Erik Kule Palmstierna, en seanse, hvor blant annet to fiolinister deltok, begge beslektet med Joseph Joachim. Den ene av dem, Adila Fachiri, var ambassadørens medium, som kunne meddele at han ønsket at den andre fiolinisten, Jelly d’Aranyi, skulle finne og spille hans upubliserte fiolinkonsert. Robert Schumann, svarte mediet da de spurte hvem han var. Flere seanser ble arrangert, sies det. Konserten ble funnet i det prøyssiske statsbiblioteket, og framført fire år etter.

Kveldens solist, Frank Peter Zimmermann, har spilt med orkesteret tidligere, og anerkjennes som en av vår tids største fiolinister.

Beethovens syvende symfoni er et av hans mest humørfylte og energiske verk, men har en langsom og høytidelig åpning. Tenk på filmen Kongens tale hvor musikken forsterker alvoret når den stammende Kong Georg VI skal holde sin første tale i krigstid. Uansett er det energi og glede som kjennetegner verket.

Varm opp til konserten på Bergenphilive:
Robert Schumann: Symfoni nr. 4
Robert Schumann: Konsert for piano og orkester
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 3 (Eroica)
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 5 (Skjebnesymfonien)
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 7
Ludwig van Beethoven: Romanse nr. 2 for fiolin og orkester