Ragnhild Hemsing med BFUng

Ragnhild Hemsing med BFUng

Grieghallen

BFUng er tilbake i Grieghallen etter bejublet turné i Polen og framfører Johannes Brahms’ første symfoni. Ragnhild Hemsing er solist i Philip Glass’ nyvinnende fiolinkonsert.

Estiske Risto Joost innleder kveldens konsert med en fanfare av sin landsmann, Eino Tamberg, en representant for den nye bølgen i estisk musikk.

Orkestervennen Ragnhild Hemsing er solist i Philip Glass fiolinkonsert nr. 1, omtalt av ClassicFM som den beste som er skrevet i løpet av de siste femti årene. Fordi, skriver de, den ikke først og fremst handler om den virtuose solisten, men om klang og samhandling mellom solist og orkester.

Som den forsiktige og tålmodige perfeksjonisten Brahms var, tok han seg god tid til å komponere sin første symfoni. De tidligste skissene stammer fra 1855, men først i 1876 var partituret klart. Dirigenten Hans von Bülow ga symfonien tilnavnet «den tiende» med klar henvisning til slektskapet med Beethoven, men det er ikke tvil om at symfonien er et ekte uttrykk for Brahms’ egen stemme.

Symfonien sto også på programmet da BFUng ledet av Lawrence Foster spilte tre konserter på den anerkjente Beethovenfestivalen i Polen i påsken.

(Foto: Kaupo Kikkas) 

Les konsertprogrammet her