Mahlers femte symfoni

Mahlers femte symfoni

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 12. desember kl. 19.30

Abonnementssalget er åpnet. Øvrig billettsalg starter mandag 17. juni kl. 10.00

 

Det blir garantert en stor musikalsk opplevelse når orkesterets første gjestedirigent Sir Mark Elder gir seg i kast med to av senromantikkens store verk; Mahlers femte symfoni og Wagners Siegfried Idyll, to musikalske kjærlighetserklæringer.

Mahlers 5. symfoni er hans mest kjente verk, særlig takket være den vidunderlige adagiettoen som blant annet er brukt i en rekke filmer. Det var hans første symfoni uten sang siden den første, som han skrev i 1880-årene. «En stor framføring av den femte er en opplevelse som forandrer en. Man glemmer at tiden går», sa dirigenten Herbert von Karajan om symfonien.
Mahler komponerte symfonien i en lykkelig periode i livet, like etter sitt møte med Alma Schindler i 1901. Han fridde til henne høsten samme år, og symfonien, som beveger seg fra sorg til triumf, gjenspeiler Mahlers personlige utvikling i denne tiden. Symfonien inneholder hans kanskje største hit – en adagietto som ifølge dirigentlegenden Willem Mengelberg, som kjente Mahler, var hans ordløse kjærlighetserklæring til Alma.

Kjærlighet er også stikkordet for Wagners Siegfried Idyll. Første juledag i 1870 ble Richard Wagners vakre verk hørt for første gang. Ikke i en konsertsal, men i en sveitsisk villa hvor Wagner bodde sammen med sin kone Cosima. Verket var hans kjærlighetsgave til henne, komponert og innøvd i hemmelighet. Mye av innholdet i verket er beslektet med pastorale passasjer i operaen Siegfried. I dag er dette Wagners mest populære orkesterverk, selv om han i utgangspunktet ønsket å holde det helt privat.

Varm opp til konserten på Bergenphilive:
Gustav Mahler: Symfoni nr. 1
Gustav Mahler: Symfoni nr. 2
Gustav Mahler: Symfoni nr. 4
Gustav Mahler: Symfoni nr. 9
Gustav Mahler: Das Lied von der Erde
Gustav Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen
Richard Wagner: Parsifal
Richard Wagner: Forspill til mestersangerne fra Nürnberg
Richard Wagner: Lohengrin, forspill til tredje akt
Richard Wagner: Wesendonck-Lieder
Richard Wagner: Faust-ouverture