Holsts Planetene

Holsts Planetene

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 28. november kl. 19.30

Abonnementssalget er åpnet. Øvrig billettsalg starter mandag 17. juni kl. 10.00

 

Verdensrommet er et slags bindeledd mellom de to verkene på kveldens konsertprogram, skrevet med over hundre års mellomrom. Holsts klassiker i kontrast til førstegangsframføring med hommage til Griegakademiets komposisjonslærer Morten Eide Pedersen.

Cycles er bestilt av saxofonkvartetten NoXas og Bergen Filharmoniske Orkester. Verket har fire satser som bærer navnene Joie, Catacombes du Paris, the Jovian system og 4. sats ved navn la Tomba di San Francesco d’Assisi.

Jan Erik Mikalsen skriver følgende om sitt verk: – Jeg har både vært ved katakombene i Paris og ved graven til Frans av Assisi og tittelen refererer til både sykluser og repeterende sykluser, både menneskelige og universelle. The Jovian system, eller de fire galileiske måner er et lite mini-solsystem i seg selv og består av de fire største månene til Jupiter, hvor månen Europa er absolutt den mest interessante med nesten helt sikkert et saltholdig hav under overflaten, og er et av objektene i solsystemet hvor vi mest sannsynlig kan finne liv. Verket er også dedisert til min lærer Morten Eide Pedersen, så tanken bak det er både av respekt, men også det å videreføre kunnskap og viten fra lærer til elev.

Kveldens konsert avrundes med Gustav Holsts alltid populære Planetene fra 1914. Planetene er i seg selv merkelig nok ikke tema her. Det dreier seg om astrologi, ikke astronomi, og det handler om planetenes egenskaper, fra krigens budbringer Mars via fredens budbringer Venus, til mystikeren Neptun og mange flere. Orkesteret har spilt inn Planetene med tidligere sjefdirigent Andrew Litton, og verket kan oppleves på Bergenphilive.no.

Den unge britiske dirigenten Ben Glassberg er musikksjef ved Volksoper i Wien og ved Operá de Rouen Normandie. Han har i løpet av kort tid etablert seg som en svært etterspurt dirigent internasjonalt.

Varm opp til konserten på Bergenphilive:
Gustav Holst: Planetene