Bruckners ufullendte

Bruckners ufullendte

Grieghallen

Tett på i foajeen
18.45: Introduksjon til konserten ved Gunnar Danbolt

Den tyske dirigenten Axel Kober leder Bergen Filharmoniske Orkester for første gang når vi i 2024 markerer at det er to hundre år siden Anton Bruckners fødsel.

Linz, den sjarmerende østerrikske byen ved Donau, er en fellesnevner for kveldens konsert med musikk av Mozart og Bruckner. Mozart hadde hastverk da han besøkte byen i 1783, og komponerte sin symfoni nr. 36 i løpet av fire hektiske dager, slik at den kunne framføres på konsert mens han var i byen. Bruckner ble født i en forstad til Linz og fungerte som domorganist i byen fra 1855 til 1868.

Constanze og Wolfgang Mozart oppholdt seg tre uker i Linz i 1783, og bodde hos en gammel familievenn, grev Johann Thun-Hohenstein. De var på vei tilbake fra Salzburg til Wien etter å ha besøkt Wolfgangs far i et forsøk på å få han til å anerkjenne Constanze, uten å ha hell med seg. Mozart bestemte seg for å arrangere en konsert med grevens eget orkester mens han var i byen, og siden han ikke hadde noen symfoni med seg, måtte han skrive en i hui og hast. Fire dager tok det, og for første gang innleder han en av sine symfonier med en sakte introduksjon.

Anton Bruckner arbeidet på sin siste symfoni fra 1887 til 1896, da han døde i Wien uten å ha fått fullført verket, som ble urframført i 1903. Han tilegnet den storslagne og dristige symfonien, komponistens musikalske farvel med livet, Gud. Om det gikk mot slutten for Bruckner selv, åpner symfonien for nye musikalske horisonter.

Kveldens dirigent, Axel Kober, er musikksjef ved Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf/Duisburg, samt for Duisburg Philharmonic Orchestra. Han gjester ofte Bayreuthfestivalen og statsoperaen i Wien.

Les konsertprogrammet her

PROGRAMENDRING
Programmet for denne konserten ble endret 14.12.2023. Alle som har billett vil få en e-post med informasjon.

Det opprinnelige programmet var:

PELLEAS UND MELISANDE
Axel Kober dirigent
Marianne Crebassa mezzosopran
Bergen Filharmoniske Orkester

Richard Wagner Lohengrin, forspill til 1. akt
Hector Berlioz Les nuits d’été (Sommernetter)
Arnold Schönberg Pelleas und Melisande