Víkingur Ólafsson spiller Bach

Víkingur Ólafsson spiller Bach

Håkonshallen

Kjøp billett

onsdag 27. september kl. 19.30

2023-09-27 19:30:00 2023-09-27 22:30:00 Europe/Oslo Víkingur Ólafsson spiller Bach Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Bergensvennen og verdensstjernen Víkingur Ólafsson inntar Håkonshallen for å framføre Bachs udødelige Goldbergvariasjoner.

Víkingur Ólafsson, eller Islands Glenn Gould, som New York Times omtalte han, kommer tilbake til Bergen for å spille Goldbergvariasjonene, et av de mest ikoniske Bach-verkene. Høyt ansett allerede i hans egen samtid, og et av ytterst få verker som ble publisert mens han levde. Publisering var eksklusivt, notene ble stukket i kobber og trykket som grafiske blad.

Bach demonstrerer her sitt nærmest ufattelige mesterskap som komponist. Et vakkert tema blir etterfulgt av ikke mindre enn 30 variasjoner, hvilket betyr at den samme rekkefølgen av akkorder blir gjentatt 30 ganger, med stadig nye måter å gjøre det på, uten å kjøre på autopilot en eneste gang.

Kritiker og organist Tore Hegdahl omtaler verket som - en Sareptas krukke av satstyper, dansetyper, polyfone teknikker, og ikke minst av følelser – det de gamle dramatisk kalte affekter.

Tilnavnet Goldbergvariasjonene fikk det senere. Bach selv, med sin sans for understatement, kalte det «Klaver-øvelse».

Les konsertprogrammet her.

TILGJENGELIGHET I HÅKONSHALLEN
• Rullestol: Svært begrenset tilgang.
Rullestolbrukere må ha mye hjelp til å komme seg over plassen og må bæres inn hoveddøren og opp trappene. Vi kan være behjelpelig med assistanse, men dette må arrangeres i forkant.
• HC-toalett: Ja, men det er et trinn inn i 1. etasje.
• Heis: Nei
• Anlegg for hørselshemmede: Nei