Víkingur Ólafsson spiller Bach

Víkingur Ólafsson spiller Bach

Håkonshallen

 

HUSK Å TA MED GYLDIG LEGITIMASJON!
Bergenhus Heimevernsdistrikt 09 gjennomfører øvelsen Bjørgvin 2023 fra fredag 22. september til fredag 29. september. 1400 soldater er kalt inn til øvelsen, og folk vil oppleve økt militær trafikk på veiene og synlige soldater flere steder i Bergen og kommunene rundt. Soldatene kommer til å trene på krisehåndtering og sikring av militære og sivile objekt i Bergen og i nærheten. Derfor må alle som skal inn på Bergenhus festning, også konsertpublikum i Håkonshallen, vise gyldig legitimasjon.

Vær vennlig å vær ute i god tid og ha legitimasjon og billett lett tilgjengelig. Konserten er utsolgt.

Bergensvennen og verdensstjernen Víkingur Ólafsson inntar Håkonshallen for å framføre Bachs udødelige Goldbergvariasjoner.

Víkingur Ólafsson, eller Islands Glenn Gould, som New York Times omtalte han, kommer tilbake til Bergen for å spille Goldbergvariasjonene, et av de mest ikoniske Bach-verkene. Høyt ansett allerede i hans egen samtid, og et av ytterst få verker som ble publisert mens han levde. Publisering var eksklusivt, notene ble stukket i kobber og trykket som grafiske blad.

Bach demonstrerer her sitt nærmest ufattelige mesterskap som komponist. Et vakkert tema blir etterfulgt av ikke mindre enn 30 variasjoner, hvilket betyr at den samme rekkefølgen av akkorder blir gjentatt 30 ganger, med stadig nye måter å gjøre det på, uten å kjøre på autopilot en eneste gang.

Kritiker og organist Tore Hegdahl omtaler verket som - en Sareptas krukke av satstyper, dansetyper, polyfone teknikker, og ikke minst av følelser – det de gamle dramatisk kalte affekter.

Tilnavnet Goldbergvariasjonene fikk det senere. Bach selv, med sin sans for understatement, kalte det «Klaver-øvelse».

Les konsertprogrammet her.

TILGJENGELIGHET I HÅKONSHALLEN
• Rullestol: Svært begrenset tilgang.
Rullestolbrukere må ha mye hjelp til å komme seg over plassen og må bæres inn hoveddøren og opp trappene. Vi kan være behjelpelig med assistanse, men dette må arrangeres i forkant.
• HC-toalett: Ja, men det er et trinn inn i 1. etasje.
• Heis: Nei
• Anlegg for hørselshemmede: Nei