Littons Sjostakovitsj

Lunsjkonsert

Littons Sjostakovitsj

Grieghallen

Dmitri Sjostakovitsj beskrev sin åttende symfoni, komponert i 1943, som «et forsøk på å reflektere over krigens fryktelige tragedie»

Det var i alle fall den offisielle linjen. I virkeligheten var symfonien et rekviem for alle de som hadde lidd, ikke bare i nazistenes hender, men også under diktatoren Josef Stalins hensynsløse regime. Musikken avslører stygge sannheter med sin hånende grandeur og uopphørlige klaustrofobi. Når symfonien endelig oppdager den «varme» tonearten C-dur, føles det ikke som en seier, men som en heldig flukt.

Vi gleder oss til gjensyn med tidligere sjefdirigent Andrew Litton. For tyve år siden, i 2003, overtok Andrew Litton som sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester. Etter over 260 konserter med orkesteret, overlot han dirigentpodiet til Edward Gardner tolv år senere, i jubileumsåret 2015.

I 1998 dirigerte han Harmonien for første gang, et besøk han minnes slik: – Jeg var sjokkert da jeg ankom denne vakre, lille byen, en sen nattetime med øsende regn, og jeg spurte meg selv om min karriere hadde stoppet opp så mye at jeg nå måtte dirigere i denne mørke utposten? Neste morgen dro jeg fra gardinene på hotellrommet, og det var sol og puddersnø på fjellene rundt. Jeg tenkte at det i det minste var vakkert her. Jeg spaserte så over til Grieghallen og hadde ikke så store forventninger da jeg begynte å dirigere Sjostakovitsj’ femte symfoni, men da de mørke strykerne kom inn med et enormt «Bah Dum», falt jeg nesten bakover av sjokk. «It was love at first beat!»