Rusalka

Rusalka

Grieghallen

 

Innledning ved Gunnar Danbolt én time før hver forestilling i Grieghallens foajé i 2. etasje

 

Varighet ca. 3  timer, inkludert 30 minutter pause   
Akt 1 og 2 går i ett, og varer ca 1 time og 40 minutter, deretter 30 minutter pause
Akt 3 varer ca 45 minutter

Kjøp billett

fredag 24. mars kl. 19.00

2023-03-24 19:00:00 2023-03-24 22:00:00 Europe/Oslo Rusalka Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Den kjente regigruppa bak åpningsseremonien for sommer-OL i Barcelona, La Fura dels Baus, tolker operaen om vannymfen Rusalka som forvandler seg til et menneske.

Våren 2023 fremføres den tsjekkiske nasjonalskatten Rusalka av Dvořák i Bergen for første gang. Operaen er også en av de absolutte favorittene til Bergen Nasjonale Operas operasjef, som selv dirigerer Bergen Filharmoniske Orkester, solister og Edvard Grieg Kor.

– Eg gler meg til å presentera Rusalka for fyrste gong i Bergen. Dvořáks meisterverk har følgd meg i operakarrieren min, frå eg dirigerte den fyrste framføringa av denne operaen i Noreg, i det då splitter nye operahuset i Bjørvika. Eivind Gullberg Jensen

Norske og utenlandske solister
Gullberg Jensen har håndplukket både norske og utenlandske solister til Rusalka. I Grieghallen vil den svenske sopranen Malin Byström, kjent fra sterke tittelroller som Salome, Jenůfa og Tosca, rolledebutere som Rusalka. Hennes store kjærlighet blir tolket av den amerikanske tenoren Brandon Jovanovich, som har sunget rollen som Prinsen både ved The Metropolitan Opera i New York, og ved Wiener Staatsoper. Og den handlekraftige heksen Ježibaba er fra Bergen: Mezzosopranen Hege Høisæter har lang erfaring både fra klassiske roller ved Den Norske Opera & Ballett, og som en markant utøver av samtidsmusikk.

Rusalka av Antonín Dvořák er en nasjonalskatt i Tsjekkia, og tilhører operaens kjernerepertoar, men her i landet er denne romantiske og melodiøse operaen ennå en sjelden framført perle: Faktisk var det Gullberg Jensen selv som dirigerte Rusalka da Den Norske Opera & Ballett fremførte operaen for første gang i Norge i 2009, med Solveig Kringlebotn i tittelrollen. Dette var også starten på den første sesongen i det nye operabygget i Bjørvika, og forestillingen ble direktesendt på NRK2.
Senere har Gullberg Jensen dirigert Rusalka både ved operaen i Zürich, Teatro dell’Opera di Roma og Wiener Staatsoper.

Verdenskjent sang til månen
Er operaen Rusalka ukjent for deg, er det likevel godt mulig at du nikker gjenkjennende til "Rusalkas sang til månen". Denne overjordiske arien kommer allerede i 1. akt, når vannymfen Rusalka sitter og lengter etter kjærligheten – før heksen Ježibaba kommer og forvandler henne om til menneske.

INFORMASJON
Premiere lørdag 18. mars 2023 kl. 18
Spilles også 20., 22. og 24. mars kl. 19
Synges på  tsjekkisk, tekstes på norsk 
Varighet ca. 3  timer, inkludert 30 minutter pause   
En ny produksjon fra Bergen Nasjonale Opera

Presenteres av Bergen Nasjonale Opera i samarbeid med Musikkselskapet Harmonien og Edvard Grieg Korene.

Les mer om forestillingen på bno.no