Víkingur spiller Ravels pianokonsert i G

Víkingur spiller Ravels pianokonsert i G

Grieghallen

 

Tett på i foajeen
Kl. 18.45 Introduksjon til konserten ved Frode Skag Storheim

Etter høstens suksessfulle turné i Edinburgh og Tyskland er Víkingur Ólafsson tilbake og klar for en ny internasjonal turné, som publikum får en forsmak på i kveld. Fra Ravels fascinerende La valse, via hans jazzinspirerte pianokonsert, til Stravinskys musikalske portrett av et russisk vinterkarneval.

La Valse er et uttrykk for Maurice Ravels fascinasjon av valsen som form. I ettertid har man lurt på hva Ravel selv la i stykket – var det en hyllest til Johann Strauss II og den wienerske tradisjonen eller var det en samfunnskritikk?

Ravels ønske for pianokonserten i G-dur var å skrive noe som ikke var så tungt og alvorlig, men lyst, lett, raffinert og fantasifullt. – I Mozarts og Saint-Saëns ånd, sa han selv. Det betydde imidlertid ikke at konserten var enkel å komponere. Verket innledes med et berømt musikalsk piskeslag og fortsetter med jazzinspirerte toner i første og siste sats, med en gripende vakker annensats imellom. Pianokonserten ble et av Ravels sist fullførte verk.

Stravinskys ballett Petrusjka, i kveld framført som konsertversjon, befinner vi oss på et vinterlig russisk karneval. En av attraksjonene er et tradisjonelt russisk dukketeater, og Stravinsky ser for seg at dukkene våkner til live!