Purcell’s Playhouse

Purcell’s Playhouse

Grieghallen

 

I dette gjestespillet inviterer vi til to konserter på samme billett – først i Griegsalen hvor vi blir kjent med en av Englands største komponister, Henry Purcell, og deretter i foajeen hvor du får høre mer folkelige innslag!

Denne kvelden får publikum oppleve en «double bill» med musikk fra 1600-tallets England, hvor kunstmusikk og populære låter og danser smeltet inn i hverandre i datidens puber og barer. (Foto: Knut Utler)

Kveldens arrangement er et nytt samarbeid mellom Edvard Grieg Vokalensemble og Barokksolistene under ledelse av Bjarte Eike, med den britiske stjernesopranen Mary Bevan som gjesteartist.

Mary Bevan, sopran (foto: Victoria Cadisch)

I kveldens første avdeling – Purcell’s Playground – får vi et musikalsk portrett av en av Englands største komponister gjennom tidene, Henry Purcell. Hans unike musikalske stil fanget essensen i datidens politiske dramaer og formidler den skarpe, britiske humoren, samtidig som han tonesetter tekster av Shakespeare og andre store forfattere. I denne konserten tolker Barokksolistene og Edvard Grieg Vokalensemble Purcells rikholdige katalog, med innslag fra bl.a. operaene Dido og Aeneas og The Fairy Queen, kirkemusikalske verk og sekulære sanger og danser.

Purcell’s Playground (foto: Anja Koehler)

Etterpå beveger vi oss til tavernen (denne kvelden i form av Grieghallens foaje) hvor man på 1600-tallet ofte kunne finne en liten teaterscene på bakrommet. Da Oliver Cromwell stengte Englands teatre i 1642 flyttet kunstnerne seg til pubene, hvor gjestene kunne oppleve nokså improviserte forestillinger bestående av skuespill, dans og sang – gjerne en god blanding av kunstmusikk og mer folkelige innslag. Selv etter at teatrene gjenåpnet, var disse uformelle konsertene så populære at de fortsatte, og ble en viktig kilde til både inntekt for kunstnere og utveksling og utvikling av den tidens musikk.

Bjarte Eike, Barokksolistene og Edvard Grieg Vokalensemble tar oss med inn i et ekte 1600-talls show – kanskje med et lite glass i hånden.

Bjarte Eike og Barokksolistene har skapt furore og høstet lovord over hele Europa og i USA med The Alehouse Sessions og beslektede produksjoner.

Anmelderen fra London’s The Spectator skrev etter en Alehouse-forestilling i London’s juridiske kvartal: “… you haven’t lived until you’ve heard a hall full of pinstriped QCs bellowing like dockers …”

Både CD-innspillingen The Alehouse Sessions (2017) og oppfølgeren The Playhouse Sessions (sluppet september 2022) er blitt mottatt med strålende kritikk av norsk og internasjonal presse. The Playhouse Sessions var nylig «Editor’s Choice» i Gramophone Magazine og har i skrivende stund fått strålende anmeldelser i britiske, tyske og nederlandske medier.