Elektra

Grieghallen

Tett på i foajeen
18.45: Introduksjon til konserten ved Gunnar Danbolt

Kirill Petrenko, Berlinfilharmoniens sjefdirigent, står i spissen for Richard Strauss’ sjokkerende og psykologisk intense opera, Elektra, og den krevende tittelrollen innehas av den verdenskjente svenske sopranen Irene Theorin, kjent for sine engasjerende framføringer.

Elektra er et sjokkerende, rått og bloddryppende drama – hundre handlingsmettede minutter med et gigantisk orkester, dramatisk, krass og opprivende musikk fra begynnelsen til den hårreisende finalen.

Librettoen til Richard Strauss’ mesterverk er skrevet av poeten Hugo von Hoffmansthal, som igjen er inspirert av gresk mytologi og Sofokles’ tragedie med samme navn.

Den greske helten Agamemnon kommer hjem fra trojanerkrigen og blir myrdet av sin kone Klytaimnestra og hennes elsker Aigistos. Elektra er vitne til at moren dreper faren, og blir besatt av et desperat begjær etter å hevne faren, og kan ikke hvile før hun har fått gjort det. Strauss’ musikk kaster oss som publikum rett inn i denne psykologisk intense og voldelige verden.

Rollen som Elektra er en av de mest krevende sopranpartiene i hele operarepertoaret, og for å gestalte rollen i Bergen kommer den verdenskjente svenske dramatiske sopranen Irene Theorin. Hun er anerkjent for sin intense musikalitet og engasjerende framføringer.

Det sies at hvor enn Kirill Petrenko befinner seg, skaper han sensasjon. Vi er utrolig glade og stolte over at nettopp han, Berlinfilharmoniens sjefdirigent og kunstneriske leder, ønsket å komme hit for å dirigere Elektra. Petrenko er født og oppvokst i industribyen Omsk i Sibir, og dro etter hvert til Østerrike for å studere musikk. Petrenko har dirigert mye opera, og var musikksjef ved statsoperaen i München før han tok over i Berlin.

Elektra arrangeres med generøs støtte fra Trond Mohn og Grieg Foundation.

LES KONSERTPROGRAMMET HER

Bildet over: Sopranen Iréne Theorin synger rollen som Elektra. Foto: Chris Gloag