Rakhmaninovs tredje pianokonsert

Rakhmaninovfestival

Rakhmaninovs tredje pianokonsert

Grieghallen 

Tett på i foajeen
18.45: Introduksjon til konserten ved Frode Skag Storheim

Rakhmaninovs monumentale korsymfoni og dramatiske pianokonsert.

Sergej Rakhmaninov begynte å komponere korsymfonien Klokkene i Roma i april 1913, og avsluttet den hjemme i Russland i november samme år. Han syntes verket kanskje var det beste han hadde skrevet, og dirigerte selv urframføringen 30. november 1913 i St. Petersburg. Inspirasjonen til verket fant han i Edgar Allan Poes dikt The Bells, som ble sendt til han anonymt av en russisk musikkstudent.

Klokker har hatt stor åndelig og kulturell betydning i russisk kultur, og klokkeklang var en del av Rakhmaninovs oppvekst. – Gjennom hele mitt liv har jeg funnet glede i klingende klokker, enten de de kimte gledens budskap eller varslet om triste hendelser. Kjærligheten til klokkene ligger iboende i hver eneste russer – sa komponisten i 1913.

Korsymfonien er skrevet for tre solister, kor og stort orkester. Det klinger i klokker og Rakhmaninovs mesterlige orkestrering etterligner klokker. Det handler om minner som vekkes av klangen.

Rakhmaninov komponerte sin stort anlagte, teknisk utfordrende, romantiske og dramatiske pianokonsert nr. 3 i 1909. Verket befant seg en god stund i skyggen av pianokonsert nr. 2, men blir nå hyppig framført. Kveldens solist er den russisk-amerikanske stjernepianisten Kirill Gerstein, som også tidligere har spilt med Bergen Filharmoniske Orkester.

Les hele konsertprogrammet her