Salome – vårens operabegivenhet i Bergen

Bergen Filharmoniske Orkester på Festspillene

Salome – vårens operabegivenhet i Bergen

Grieghallen

Allison Oakes synger hovedrollen i Strauss’ sensuelle opera.

Richard Strauss’ vokale og orkestrale mesterverk, Salome, er vårens operabegivenhet i Bergen. ​​Operaen sjokkerte sin samtid og ble raskt en klassiker. Strauss maktet å kombinere dramaet i Oscar Wildes oppsiktsvekkende tekst med sitt eget musikalske uttrykk. En sterk opera som når deg gjennom sinnet, hjertet og kroppen! 

Operaeksperten Edward Gardner dirigerer et stjernelag av solister og Bergen Filharmoniske Orkester. I august framfører Bergen Filharmoniske Orkester Salome på Edinburgh International Festival.

Grotesk, erotisk, forbudt, psykotisk, makaber – Salome tar for seg de ekstreme yttergrensene ved menneskets mørkeste tilbøyeligheter.

På 1890-tallet grep Oscar Wilde begjærlig fatt i den bibelske historien om Salome, Herodes og Johannes døperen, og få år etter hans død skapte Richard Strauss teksten hans om til en intens opera som når sitt grøssende klimaks i løpet av én eneste akt.

For Strauss var det ikke den sjokkerende fortellingen som appellerte, men muligheten til å lage eksplosiv og glitrende musikk. Han går rett på de urovekkende og voldelige følelsene til karakterene: Herodes snerrer og hans kone Herodias maser, mens prinsesse Salome synger hemningsløst og sensuelt, i en lydverden uten sidestykke. Den orientalsk-klingende orkesterpassasjen «De syv slørs dans» er et av høydepunktene i operaen, før kontrabassenes dype strenger dirrer illevarslende om noe som faller tungt mot gulvet ...

Den britiske sopranen Allison Oakes overtar tittelrollen. Oakes er kjent for sine tolkninger av dramatiske operaroller, og har briljert i rollen som Salome i Tyskland. Sopranen gjester nå Bergen sammen med et stjernelag av sangere. Bergen Filharmoniske Orkester ledes av Edward Gardner, i det som blir en lidenskapelig konsertopplevelse.

Bilde: Allison Oakes (foto: Fiona MacPherson)

Informasjon
Tittelrollen i Salome erstattes av sopran Allison Oakes (23. mai 2022).
Ny dato: Dette arrangementet er utsatt fra Festspillene i Bergen 2020 og har fått en ny konsertdato i 2022.