Ukraina i våre hjerter - solidaritetskonsert

Grieghallen

Urframføring av Bent Sørensens cembalokonsert, Vasks dynamiske og sorgfulle verk for strykere etterfulgt av Sjostakovitsj’ oppgjør med Stalin.

Andris Poga, sjefdirigent for Stavanger Symfoniorkester, innleder kveldens konsert med et verk av sin landsmann Pētēris Vasks, Latvias store og internasjonalt anerkjente komponist. Hans Musica serena ble skrevet til hans finske dirigentvenn Juha Kangas. Verket har et stort dynamisk spenn og bygger seg opp forsiktig fra skimrende fioliner til fortissimo, for deretter å falle til ro. Sorgfullt som ofte hos Vasks, men også med håp.

Sovjetunionens leder Joseph Stalin døde 5. mars 1953. Nærmere 30 års diktatur med fysisk og psykologisk tortur var over. Alle traumer fra Stalinperioden ble arbeidet inn i Sjostakovitsj’s tiende symfoni som ble urframført i desember samme år. Et verk som er preget av desperasjon, terror og vold. Symfoniens grusomme militærmarsj og rasende scherzo illustrerer Stalin og hans regime.

«Det minner meg om noe jeg aldri har hørt» sa en gang Arne Nordheim om et av Bent Sørensens verk. Den iransk-amerikanske cembalisten Mahan Esfahani er solist i hans nye cembalokonsert. Bent Sørensens verk er en sambestilling med City of Birmingham Symphony Orchestra og Odense Symfoniorkester.

NB: Konsertens tittel er endret fra Sjostakovitsj' opprør med Stalin.

Våre tanker går til det ukrainske folket som er blitt offer for et brutalt og ulovlig angrep fra Putins Russland. Vi har derfor endret tittelen på kveldens konsert til Ukraina i våre hjerter, og har satt inn et ekstra verk på programmet - den ukrainske komponisten Valentin Silvestrovs Bønn for Ukraina, som framføres av Edvard Grieg Kor.

De ukrainske folkelige protestene som begynte i november 2013 og som nådde sitt blodige klimaks i februar 2014 med 80 døde, ble kalt ''Euromajdan'' og ''verdighetsrevolusjonen''. Gjennom hele denne opprørske perioden gikk Valentin Silvestrov til Majdanplassen i Kyiv hvor han hørte sangene og bønnene til de fredelige demonstrantene, og så skuddene. Nærmest i stormens øye skrev han en rekke korverk - hymner, klagesanger, bønner og rekviemsatser - og kjempet på den måten for sitt land med musikalske midler, og manifesterte sin usvikelige tro på landets kulturelle og religiøse røtter. Senere samlet Silvestrov disse verkene i fire sykluser som han senere igjen innarbeidet til en større ''Majdan syklus av sykluser som er tenkt skal framføres samlet. Bønn for Ukraina er en foreløpig publikasjon.

Billettinntektene fra konserten går til humanitær bistand til Ukraina.

 

Kl. 18.45: Introduksjon til kveldens konsert ved Gunnar Danbolt

Konserten presenteres med støtte fra Trond Mohn.

Konserten presenteres i samarbeid med Borealis – en festival for eksperimentell musikk