Chamber Orchestra of Europe

Chamber Orchestra of Europe

Grieghallen

Norsk fiolinstjerne og verdens beste kammerorkester besøker Norge for første gang for å presentere et nydelig klassisk program med sprudlende Mozart, Schumanns tapte fiolinkonsert og Beethovens symfoni nr. 3 «Eroica».

Det er en stor glede å ønske et av verdens beste kammerorkestre, The Chamber Orchestra of Europe, velkommen til Norge for første gang. Med seg har de vår norske fiolinstjerne Vilde Frang og den venezuelanske dirigenten Rafael Payare.

The Chamber Orchestra of Europe ble etablert i 1981 og består av toppmusikere fra europeiske orkestre, kammermusikere og lærere. Den italienske dirigenten Claudio Abbado var en viktig mentor for orkesteret i oppstartfasen.

Orkesteret innleder konserten med Mozarts sprudlende overtyre til operaen Figaros bryllup, populær musikk som har gledet publikum fra 1786 til i dag.

Vilde Frang er solist i Robert Schumanns fiolinkonsert som man lenge trodde var tapt. En mentalt syk Schumann skrev konserten i 1853 for den legendariske fiolinisten Joseph Joachim, som imidlertid nektet å framføre verket offentlig. Først på 1930-tallet ble konserten gjenfunnet på, mener noen, mystisk vis. Den svenske ambassadøren i London, Baron Erik Kule Palmstierna, arrangerte i mars 1933 en seanse hvor blant annet to fiolinister i slekt med Joachim deltok. I løpet av seansen fikk de spørsmål om de ville finne og spille en forsvunnet fiolinkonsert. De spurte så om komponistens navn. Svaret var Schumann. Til slutt ble konserten funnet i det prøyssiske statsarkivet.

Payare og orkesteret runder av kvelden med Beethovens symfoni nr. 3 «Eroica».

Her kan du lese hele konsertprogrammet