Beethovens fjerde pianokonsert

Beethovens fjerde pianokonsert

Grieghallen

Ung fransk pianostjerne tolker Beethoven, mens Thomas Dausgaard leder framføring av sin landsmanns Carl Nielsens siste symfoni og Maurice Ravels utsøkt orkestrerte La valse.

Thomas Dausgaard, som har stor suksess med en serie Bruckner-innspillinger med Bergen Filharmoniske Orkester, er tilbake for å lede et variert program.

Den unge franske pianisten Alexandre Kantorow, omtalt som den helt store kommende pianisten, er solist i Beethovens fjerde pianokonsert fra 1806 og som ble urframført med komponisten som solist på en firetimers konsert hvor han også dirigerte både Skjebnesymfonien og Pastoralesymfonien.

Kontrasten til neste innslag på programmet, Carl Nielsens siste og mer gåtefulle symfoni fra 1924, kunne knapt være større til tross for tittelen. Da Nielsen begynte på symfonien hadde han tenkt seg et ganske idyllisk verk, slik det høres ut fra de første taktene. I sistesatsen derimot, hadde verket fått en annen og mørkere tone. La valse er et uttrykk for Maurice Ravels fascinasjon av valsen som form. I ettertid har man lurt på hva Ravel selv la i stykket – var det en hyllest til Johann Strauss II og den wienerske tradisjonen eller var det en samfunnskritikk, et bilde på en verden i endring?

Her kan du lese hele konsertprogrammet