Vestlandsturné med Sonoko Miriam Welde

Vestlandsturné med Sonoko Miriam Welde

Sonoko Miriam Welde er solist i Max Bruchs vakre, populære og eviggrønne fiolinkonsert. Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent Edward Gardner dirigerer.

Sonoko Miriam Welde og Bergen Filharmoniske Orkester kjenner hverandre godt. Hun var bare ni år gammel da hun i 1996 var solist med orkesteret for første gang. Da Bergens Tidende intervjuet henne i forbindelse med konserten kunne hun fortelle at hun ''likte å spille fort på fiolin og at hun skulle bli tennisspiller når hun ble stor''. Heldigvis for oss alle valgte hun å være trofast mot fiolinen. Nå er hun anerkjent som et av våre største talenter, er prisbelønnet, og har spilt inn en kritikerrost cd som inneholder blant annet Max Bruchs fiolinkonsert. Leif Ove Andsnes sier om Sonoko at hun har en sterk og personlig stemme i sitt fiolinspill som både fascinerer og berører.

Max Bruchs fiolinkonsert fra 1866 er ikke bare en stor og romantisk fiolinkonsert, men kanskje rett og slett verdens mest populære, og det er en stor glede å få spille den på vestlandsturné sammen med Sonoko. det er bare å glede seg til hennes gnistrende, inderlige og humørfylte spill.

Konserten innledes med overtyren fra den tyske komponisten Engelbert Humperdincks opera Hans og Grete som er basert på Grimm-brødrenes kjente samling av eventyr. Engelberts søster hadde skrevet noen vers basert på eventyret, og hun spurte sin bror om han kunne lage musikk til dem slik at de kunne framføres på et juleselskap hun hadde planlagt for sine barn. Han gjorde det, la til flere sanger og kalte resultatet et syngespill som han så, julen 1890, ga til sin kjæreste som forlovelsespresang. Juleferien var knapt ferdig før Engelbert orkestrerte sangene og den komplette operaen ble til.  

Vi er fortsatt i eventyrverden når Edward Gardner, Bergen Filharmoniske Orkesterets sjefdirigent, runder av konsertkvelden med utvalgte høydepunkter fra Peter Tsjaikovskijs magiske og melodiøse ballett Tornerose. Mange kjenner fortellingen om prinsessen som sovner inn etter å ha stukket seg på en spindel, og som bare kan vekkes av et kyss.

Varm opp til konserten med Bergenphilive
Samuel Barber: Fiolinkonsert med Sonoko Miriam Welde

Foto: Nadia Norskott

Solisten på denne turneen var opprinnelig Nicola Benedetti som måtte avlyse pga sykdom. Endringen ble publisert 14.9.2022. Programmet er uendret.