Schumann og Brahms

Schumann og Brahms

Grieghallen

Kjøp billett

onsdag 16. november kl. 19.30

2022-11-16 19:30:00 2022-11-16 22:30:00 Europe/Oslo Schumann og Brahms Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

torsdag 17. november kl. 19.30

2022-11-17 19:30:00 2022-11-17 22:30:00 Europe/Oslo Schumann og Brahms Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Johannes Brahms’ monumentale og briljante pianokonsert samt Robert Schumanns siste symfoni med stjernepianist og et russisk dirigentstjerneskudd.

Brahms’ første og monumentale pianokonsert er en av de meste populære og mest framførte pianokonsertene i dag. Slik var det ikke da den unge komponisten skrev konserten i 1858. Da var han mest komfortabel med å komponere for solo piano, som den briljante pianisten han var.

Det er uansett ikke det virtuose i seg selv som er målet. Pianostemmen vever seg ut og inn i hele den store symfoniske orkesterklangen, og den langsomme andresatsen er, ifølge Brahms, et ømt portrett av Clara Schumann.

«Et verk skapt ut fra sjelens dyp» sa den samme Clara om ektemannen Robert Schumanns fjerde symfoni, som egentlig var den andre han komponerte. Han begynte arbeidet med symfonien i 1841, men da mottakelsen på premieren var langt fra entusiastisk, trakk Schumann tilbake symfonien, bearbeidet den og publiserte den på nytt i 1853.

Det er første gang den unge russiske dirigenten Maxim Emelyanychev, sjefdirigent for det skotske kammerorkester, leder orkesteret.

Kveldens pianist, Francesco Piemontesi (foto: Marco Borggreve), var solist med orkesteret i Prokofievs 3. pianokonsert høsten 2021 og fikk strålende mottakelse både hos publikum og i pressen - «en pianistisk prestasjon helt utover det vanlige», skrev Bergens Tidendes anmelder Peter Larsen etter konserten.