Helaftens Prokofiev

Helaftens Prokofiev

Grieghallen

 

Tett på i foajeen
Kl. 18.45: Introduksjon ved Gunnar Danbolt

Stjernepianisten Francesco Piemontesi er solist i Prokofievs mest framførte pianokonsert og Thomas Søndergård tolker den russiske komponistens sjette og svært personlige symfoni.

To av Sergej Prokofievs største verk står på kveldens konsertprogram. Hans tredje pianokonsert, fullført på Bretagne-kysten i Frankrike høsten 1921, er hans mest framførte og ble urframført i Chicago samme år med komponisten selv som solist. Etter flere år i utlendighet flyttet Prokofiev tilbake til Sovjetunionen midt på 1930-tallet.

Hans sjette symfoni ble komponert like etter den andre verdenskrigen, ble fullført i 1947 og urframført under ledelse av selveste Jevgenij Mravinsky i daværende Leningrad samme år. Symfonien er mørk, personlig, og preget av etterkrigstidens stalinisme og kald krig.

Kveldens solist, den prisvinnende og internasjonalt anerkjente sveitsiske pianisten Francesco Piemontesi, besøker Bergen for første gang. Thomas Søndergård kommer fra Danmark, ble omtalt som en sensasjon da han gjorde sin debut i Det Kongelige Teater i København i 2005, og er i dag sjefdirigent for Royal Scottish National Orchestra.

Bergen Filharmoniske Orkester har, under ledelse av tidligere sjefdirigent Andrew Litton, spilt inn begge verkene på kveldens konsert for plateselskapet BIS. Freddy Kempf er solist i pianokonserten.