Skodvin Harmonien 10 Håkon Matti Skrede 1400X700px

Håkon Matti Skrede

Kormester

Håkon Matti Skrede er kormester for Bergen Filharmoniske Kor.

Skrede er utdannet fiolinist og sanger med mastergrad fra Griegakademiet i Bergen. Som sanger har han vært solist i en rekke kirkemusikalske verk og har også deltatt i mange operaproduksjoner og mesterklasser.

Han utviklet sine ferdigheter som kordirigent da han var kormester for Drakensberg Boys Choir under studiene i Sør-Afrika.

Håkon Matti Skrede grunnla Edvard Grieg Kor (tidl. KorVest) i 2002, Bergen Guttekor i 2008 (nå Edvard Grieg Guttekor), Bergen Pikekor (nå Edvard Grieg Jentekor) i 2010 og Edvard Grieg Ungdomskor i 2013. Skrede er nå kormester for Bergen Nasjonale Opera og Bergen Filharmoniske Kor, samt dirigent for Collegium Musicum.

Skrede har dirigert flere operaer med barn og ungdommer, i tillegg til en rekke større kirkemusikalske verk for kor og orkester.

I 2016 ble han Grammy-nominert for innspillingen av Glagolitisk messe av Leoš Janácek, i kategorien "Best Choral Performance", sammen med Bergen Filharmoniske Orkester og kor. I 2017 mottok han Bergen Kommunes kulturpris. og i 2018 Alle kan synge-prisen for innsatsen for barn og unge. Innspillingen av Frederick Delius' Eine Messe des Lebens vant Spellemannprisen 2023 i kategorien "Klassisk".

Innspillingen av Benjamin Brittens opera Peter Grimes vant Gramophone Recording of the Year 2021.