Bergen Filharmoniske Orkester
Bergen Filharmoniske Orkester har status som nasjonalorkester og kan som et av verdens eldste orkestre føre sin historie helt tilbake til 1765. Edvard Grieg var nær knyttet til orkesteret, og var i årene 1880-82 orkesterets kunstneriske leder. Edward Gardner er sjefdirigent. Orkesteret teller 101 musikere og feiret sitt 250-års jubileum i 2015. Orkesteret nyter høy internasjonal anseelse takket være turner, innspillinger, strømmetjenesten Bergenphilive og internasjonale bestillingsverk. I 2020 ble orkesteret nominert til Orchestra of the Year av Gramophone, og i 2021 ble innspillingen av Benjamin Brittens opera Peter Grimes kåret til Gramophone Recording of the Year og Gramophone Opera Recording of the Year.
I løpet av de siste sesongene har orkesteret spilt i blant annet Concertgebouw, Amsterdam, BBC Proms i Royal Albert Hall, Wiener Musikverein og Konzerthaus, Carnegie Hall, New York samt Philharmonie og Konzerthaus Berlin. I 2017 gjorde orkesteret og medvirkende kor stor suksess på Edinburgh International Festival med en kritikerrost produksjon av Peter Grimes. I 2018 besøkte orkesteret igjen Concertgebouw og BBC Proms i Royal Albert Hall, og spilte som første skandinaviske orkester i Hamburgs Elbphilharmonie. I 2019 hadde orkesteret residensopphold i Salzburg og framførte Benjamin Brittens opera Peter Grimes i Royal Festival Hall, London. Orkesteret turnerte i Tyskland og Belgia i 2023, med Vikingur Olafsson og Augustin Hadelich som solister. I 2024 spilte orkesteret åpningskonsertene på Festival Internacional de Musica de Canarias og turnerte i Tyskland og Østerrike med Alexej Gerassimez, Isabelle Faust og Veronika Eberle som solister.
Orkesteret etablert sin gratis strømmetjeneste Bergenphilive i jubileumsåret 2015. Tjenesten tilbyr et bredt utvalg av orkesterets konserter. Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) ble etablert samme år og gir fire til seks konserter hvert år. BFUng har gjort flere internasjonale turneer, til Tyskland, Kina, Polen og Spania.
Bergen Filharmoniske Orkester er opptatt av formidling og har prosjekter rettet både mot barn, unge og eldre.
Orkesteret har en omfattende innspillingsplan og gir gjennomsnittlig ut fire cder per år. Internasjonale kritikere trekker fram dets energiske spillestil og store og varme strykerklang. Blant orkesterets prosjekter kan nevnes en serie med orkesterverker av Leos Janáček, Messiaens Turangalȋla, Stravinskys balletter, komplettutgaver av Prokofievs symfonier og klaverkonserter samt Griegs orkesterverker. Orkesteret har veletablert samarbeid med musikere som Leif Ove Andsnes, Jean-Efflam Bavouzet, James Ehnes, Gerald Finley, Stuart Skelton, Alban Gerhardt, Vadim Gluzman, Stephen Hough, Freddy Kempf, Truls Mørk, Steven Osborne, Lise Davidsen og Lawrence Power med flere. For komplett diskografi, se vår musikkbutikk.
Med Neeme Järvi har orkesteret spilt inn Tsjaikovskijs tre store balletter og to kritikerroste serier med musikk av Johan Halvorsen og Johan Svendsen. Sir Andrew Davis har ledet innspillinger av Berlioz, Delius, Elgar, Sibelius og Vaughan Williams, mens Thomas Dausgaard står i spissen for en serie med tre Bruckner-symfonier.
Med første gjestedirigent Sir Mark Elder har orkesteret spilt inn Frederick Delius' sjeldent framførte En messe for livet. Utgivelsen vant Spellemannprisen for beste klassiske innspilling 2023. Med Jan Willem de Vriend og Dejan Lazic spilles det inn en serie med pianokonserter av Mozart.
Sammen med Edward Gardner har orkesteret gjort flere innspillinger, deriblant en kritikerrost versjon av Benjamin Brittens Peter Grimes, en serie med musikk av Leos Janáĉek, inklusive en Grammy-nominert versjon av hans Glagolitiske messe. Av andre utgivelser kan nevnes Griegs a-moll konsert og scenemusikken fra Peer Gynt, Bela Bartóks Konsert for orkester, Berlioz’ Grande Messe des Morts, Schönbergs Pelleas und Melisande, og Sibelius' Luonnotar og andre verk med Lise Davidsen, sanger av Britten og Canteloube med Mari Eriksmoen, verk av og med saxofonisten Marius Neset, symfonier og konserter av Carl Nielsen samt Arne Nordheims Stormen.