BFO Ed Gardner A 8.2.23 5995 Crop Web

Edward Gardner utnevnt til æresdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester

– Det er vanskelig å oppsummere alle Edward Gardners høydepunkt med orkesteret gjennom hans ni år som sjefdirigent, sier direktør Bernt Bauge.

Statistikken forteller at han har dirigert hele 214 konserter siden han dirigerte orkesteret for første gang. 22 CD-er er gitt ut, og det er flere på gang. I det digitale konserthuset Bergenphilive ligger en lang rekke glimrende konsertopptak fritt tilgjengelig. Alt har blitt mottatt med kritikerros og anerkjennelse. Edward Gardner har rett og slett brakt Bergen Filharmoniske Orkester til et høyere nivå, både teknisk og kunstnerisk, og han har styrket orkestrets bånd til publikum. 

– Det er derfor en stor glede å utnevne Edward Gardner som æresdirigent, sier Bauge.

Komponister som Brahms, Mahler, Strauss, Berlioz, Schønberg, Janacek, Britten, Bartok, Sibelius, Nielsen og Grieg har stått sentralt. Han har også åpnet opp for nytt repertoar, samt vist sterk interesse for å fremføre norsk samtidsmusikk, blant andre vestlandskomponistene Knut Vaage, Ketil Hvoslef, Ørjan Matre og Marius Neset. Andre kjennetegn ved Gardners sjefdirigentperiode har vært satsningen på store kor- og orkesterverk, der Bergen Filharmoniske Kor har stått sentralt, og hans engasjement for vår store talentsatsning, BFUng – Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester.

Ed Gardner dirigerer BFUng i juni 2021. Foto: Magnus Skrede

Ikke bare korverk, men også konsertversjoner av store operaer har vært høydepunkter, både i Bergen og internasjonalt. Wagners Parsifal, Strauss’ Elektra og Salome og Puccinis Tosca for å nevne noen. Satsningen på Benjamin Brittens Peter Grimes skiller seg klart ut, både konsertene og cden, som av tidsskriftet Gramophone ble kåret til Årets innspilling, Recording of the Year. Suksessen med Peter Grimes, i Bergen, Edinburgh og London, var også et glimrende eksempel på samarbeidet mellom Musikkselskapet Harmonien, Festspillene,Bergen Nasjonale Opera og Edvard Grieg Korene.

Stuart Skelton i rollen som Peter Grimes under Festspillene i 2017. Foto: Thor Brødreskift

Internasjonale turnéer har vært et viktig satsningsområde i perioden. Med Edward Gardner har nye dører blitt åpnet for oss. Han har gjort 12 suksessrike turneer med til sammen 47 konserter på viktige festivaler og arenaer rundt om i Europa.

Med ustoppelig energi og stort engasjement og med stadig skjerpede krav til kvalitet har han sammen med Bergen Filharmoniske Orkester skapt enestående kunstneriske resultater.

Vi er glade for at Edward Gardner fortsatt vil bidra til norsk musikklivs vekst og utvikling, og vi ønsker ham lykke til i sin nye stilling ved Den Norske Opera & Ballett i Oslo. Samtidig ser vi veldig frem til at han kommer tilbake til Bergen Filharmoniske Orkester i sin nye rolle som æresdirigent!

Publisert 6. juni 2024