Den dype, dype evigheten
En messe for livet blir en sjelden og uforglemmelig opplevelse. Musikk på romantikkens høyeste springflo, og med et digert orkester og dobbeltkor. Før konserten (18:45) gir Andrew J. Boyle en introduksjon til verket i Grieghallens foajé.
På midten av 1800-tallet gjorde vitenskapen store oppdagelser som forandret for alltid hvordan vi ser oss selv. Geologer ga oss en dyp fortid. Astronomer ga oss ubegripelige avstander i himmelrommet. Og evolusjonsteorien ga mennesker en helt ny familiehistorie.
Det var en revolusjon, utfordrende for sinnet. Eksistensiell angst ble en grunntone for mange gjennom mye av 1800-tallet.
Men for noen var det en frigjøring, og førte til en livsbejaende humanisme. Også i kulturuttrykk: med kunstnere som Monet, Debussy og kveldens mann, Frederick Delius.
Delius skrev En messe for livet for å hylle filosofen Friedrich Nietzsche, etter hans død i 1900. Det var gjennom Nietzsches diktning at Delius hadde lært at livet i seg selv er verdt å leve intenst. Men Delius måtte stadig vende tilbake til Norge for å fornye retningen i kunsten sin. Hele 20 lange somre var han i de norske fjellene – noe som kommer klart frem i En messe for livet.
Introduksjonen gis på norsk.
Dr. Andrew J. Boyle er forfatteren av boken Delius and Norway.