Sjefdirigent Edward Gardner

Sjefdirigent Edward Gardner

Edward Gardner (f. 1974) er internasjonalt anerkjent som en av de ledende dirigenter i sin generasjon. Gardner ble musikksjef ved English National Opera (ENO) i London i 2007, en posisjon han hadde til våren 2015. I 2008 mottok han Royal Philharmonic Societys pris for beste dirigent og i 2009 ble han tildelt Olivier-prisen for Outstanding Achievement i opera.

I 2011 ledet han, som den yngste dirigent i historien, den prestisjefylte Last Night of the Proms-konserten i Royal Albert Hall. Han ble i juni 2012 tildelt ordenen OBE (Order of the British Empire) for sin innsats for britisk musikkliv. Gardner dirigerer jevnlig i de store internasjonale operahusene; Metropolitan i New York, La Scala i Milano, Paris-operaen og Glyndebourne Festival Opera. I 2010 ble han utnevnt til Første gjestedirigent ved City of Birmingham Symphony Orchestra.

Edward Gardner har en eksklusiv kontrakt med plateselskapet Chandos og har utgitt en rekke cder som er møtt med strålende omtaler. Med Bergen Filharmoniske Orkester har han allerede spilt inn flere cder: Orchestral Realisations med musikk av Luciano Berio, en serie på tre kritikerroste cder med musikk av Leoš Janáček, og Arnold Schönbergs Gurrelieder. Sistnevnte ble kåret til Album of the Week av The Sunday Times og kom inn på Gramophones Critic's Choice liste. Flere utgivelser kommer. Gardner har sin utdanning fra Cambridge og Royal Academy of Music. Etter avlagt eksamen ble han assistent for Sir Mark Elder ved Hallé Orchestra i Manchester før han ble utnevnt til musikksjef ved Glyndebourne Touring Opera i 2004.

Gardners første konsert som sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester fant sted 22. oktober 2015, og han valgte Mahlers første symfoni til å innlede sin sjefsperiode. Han har etter det ledet en rekke konserter med orkesteret, deriblant finalen på orkesterets 250-årsjubileum med en framføring av Schönbergs Gurrelieder, de to sommerkonsertene på Torgallmenningen 2015 og tolket alle Brahms' symfonier. Gardner har ledet orkesteret på to suksessrike internasjonale turneer: Göteborg høsten 2015, Tyskland høsten 2016, med konserter i Berlin, Bremen, Braunschweig og München. Våren 2017 besøkte orkesteret England og Nederland med konserter i Birmingham, Saffron-Walden, Sheffield, Basingstoke og London.

 

Les også intervjuet nettstedet The Arts Desk har gjort med Edward Gardner om å forlate London og bli sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester.