Rusalka

Rusalka

Grieghallen

Opera  i  tre  akter 
Fremført på  tsjekkisk, tekstes på norsk 
Varighet ca.  3  timer  og 30 minutter,  inkludert 30 minutter pause

Den kjente regigruppa bak åpningsseremonien for sommer-OL i Barcelona, La Fura dels Baus tolker operaen om vannymfen Rusalka som forvandler seg til et menneske – i Gullberg Jensens første forestilling som operasjef.

Høstens store operaopplevelse i Grieghallen er den tsjekkiske nasjonalskatten Rusalka av Dvořák. Operaen er også en av de absolutte favorittene til BNOs nye operasjef, som selv dirigerer Bergen Filharmoniske Orkester, solister og Edvard Grieg Kor ved denne milepælen i Bergens operahistorie.

Norske og utenlandske solister
Gullberg Jensen har håndplukket både norske og utenlandske solister til Rusalka:

I Grieghallen vil den svenske sopranen Malin Byström, kjent fra sterke tittelroller som Salome, Jenůfa og Tosca, rolledebutere som Rusalka. Prinsen hennes er den tsjekkiske tenoren Ladislav Elgr, som allerede har høstet lovord for denne mannlige hovedrollen i flere ulike operahus. Og den handlekraftige heksa Ježibaba er fra Bergen: Mezzosopranen Hege Høisæter har lang erfaring både fra klassiske roller ved Den Norske Opera & Ballett, og som en markant utøver av samtidsmusikk.

Operasjefen dirigerer
Rusalka av Antonín Dvořák er en nasjonalskatt i Tsjekkia, og tilhører operaens kjernerepertoar, men her i landet er denne romantiske og melodiøse operaen ennå en sjelden framført perle: Faktisk var det Gullberg Jensen selv som dirigerte Rusalka da Den Norske Opera & Ballett fremførte operaen for første gang i Norge i 2009, med Solveig Kringlebotn i tittelrollen. Dette var også starten på den første sesongen i det nye operabygget i Bjørvika, og forestillingen ble direktesendt på NRK2.

Senere har Gullberg Jensen dirigert Rusalka både ved operaen i Zürich, Teatro dell’Opera di Roma og Wiener Staatsoper.

– Eg gler meg til å presentera ein opera som har følgd meg i mi operakarriere, frå eg dirigerte den fyrste framføringa av denne operaen i Noreg, i det den gong splitter nye operahuset i Bjørvika. Sidan har operaen følgd meg, og eg gler meg til å la publikum i Bergen endeleg få oppleve denne eventyrlege operaen. Eivind Gullberg Jensen

Verdenskjent sang til månen
Er operaen Rusalka ukjent for deg, er det likevel godt mulig at du nikker gjenkjennende til "Rusalkas sang til månen". Denne overjordiske arien kommer allerede i 1. akt, når vannymfen Rusalka sitte og lengter etter kjærligheten – før heksen Jezibaba kommer og forvandler henne om til menneske.

Her i et klipp fra The Metropolitan Opera i New York, med sopranen Renée Fleming som Rusalka.

 

RUSALKA
Eventyropera i tre akter

Antonín Dvorák / Musikk
Jaroslav Kvapil / Libretto (etter eventyret Undine av Friedrich de la Motte Fouqué)

Kunstnerisk team

Eivind Gullberg Jensen / Musikalsk ledelse
Àlex Ollé / Regi
Alfons Flores / Scenografi
Lluc Castells / Kostymedesign
Urs Schönebaum / Lysdesign
Håkon Matti Skrede / Kormester

Solister

Malin Byström / Rusalka
Ladislav Elgr / Prinsen
Allison Cook / Den fremmende fyrstinnen
Jongmin Park / Vodník
Hege Høisæter / Ježibaba
Igor Gnidii / Viltvokteren
Siv Oda Hagerupsen / Kjøkkengutten
Hamida Kristoffersen / Første skognymfe
Marcela Randem / Andre skognymfe
Monika Jägerová / Tredje skognymfe
Ian Marcus Bjørsvik / En jeger

Bergen Filharmoniske Orkester 

Edvard Grieg Kor 
Damestemmer fra Bergen Filharmoniske Kor

Premiere lørdag 23. oktober 2021 kl. 18
Spilles også 25., 27. og 29. oktober kl. 19

En ny produksjon fra Bergen Nasjonale Opera
Presenteres av Bergen Nasjonale Opera og Musikkselskapet Harmonien