Nasjonalromantiske tonelandskap

Nasjonalromantiske tonelandskap

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 15. april kl. 19.30

Billetter kommer i salg

Legg til i kalender 2021-04-15 19:30:00 2021-04-15 22:30:00 Europe/Oslo Nasjonalromantiske tonelandskap Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Kveldens konsert er i sin helhet viet tre store tsjekkiske komponister som på hver sin måte var opptatt av å framheve sitt hjemlands verdier og kultur gjennom sin musikk.

Konserten innledes med den tsjekkiske komponisten Bedřich Smetanas mesterlige tonedikt, spekket med musikalske landskapsbilder. Verket er ikke minst kjent for sin stemningsfulle skildring av elven Moldau som bukter seg gjennom tsjekkiske byer, fjell og daler.

På samme måte som Smetana, tilhørte Dvořák nasjonalromantikken, og begge ønsket et selvstendig Tsjekkia. Det sies at Dvořák fant inspirasjon til sin 7. symfoni da han under et av sine mange besøk til Prahas jernbanestasjon (han var nemlig en pasjonert "Trainspotter") så at militære tropper ankom byen for å overvære en spesiell konsert til støtte for kampen om et eget tsjekkisk fedreland. Symfonien har mange referanser til Tsjekkia og er full av slaviske melodier, og på partituret skrev han ‘’Gud, kjærlighet og land’’.

Leoš Janáček var også svært opptatt av det nasjonale i musikken, og han utarbeidet en særegen tsjekkisk stil som var nært knyttet til det tsjekkiske språket og folkemusikken fra den tsjekkiske regionen Moravia. Janáčeks originale Capriccio for piano (venstre hånd) og blåsere ble bestilt av pianisten Otakar Hollmann, som hadde mistet sin høyre arm under den første verdenskrigen.