Beethovens Eroica

Beethovens Eroica

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 24. september kl. 19.30

Billettsalget åpner i august

Legg til i kalender 2020-09-24 19:30:00 2020-09-24 22:30:00 Europe/Oslo Beethovens Eroica Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

fredag 25. september kl. 19.30

Billettsalget åpner i august

Legg til i kalender 2020-09-25 19:30:00 2020-09-25 22:30:00 Europe/Oslo Beethovens Eroica Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Den unge og allerede internasjonalt anerkjente spanske dirigenten Pablo Heras-Casado besøker Bergen for første gang med Schubert, Henze og Beethoven på programmet.

Balladen Erlkönig (Alvekongen) er et av Johann Wolfgang von Goethes mest kjente verk, tonesatt av Franz Schubert i 1815 og utgitt som hans første opus noen år senere. Handlingen er mørk og dramatisk: en far som i en mørk og stormfull natt rir gjennom skogen med sin syke sønn som blir skrekkslagen når han tror han ser alvekongen. Farens forsøk på å berolige sønnen er fåfengte og gutten dør i armene hans. I Henzes verk kan man høre deler av balladen og Schuberts musikk, men det er først og fremst musikkens voldsomme og fryktinngytende energi som framkaller Goethes triste historie.

1815 var et særdeles fruktbart år for 18-åringen Schubert, og hans tredje symfoni ble også til dette året, sammen med 150 sanger, kirkemusikk og enda en symfoni.

Konserten avrundes med Beethovens revolusjonære Eroica. Han skrev verket til og om Napoleon, som Beethoven håpet ville inspirere til et mer humanistisk Europa hvor frihet og likhet var idealet. Selv om Napoleon skuffet, og Beethoven strøk ut dedikasjonen, lever komponistens inspirasjon videre i dette fantastiske musikkverket.

Varm opp med Bergenphilive

Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 3 «Eroica»