Sjostakovitsj' femte med BFUng

Sjostakovitsj' femte med BFUng

Fredag 17. april

Grieghallen

Kjøp billett

Fredag 17. april kl. 19.30

Fredagsserien | Fredag komplett
Legg til i kalender 2020-04-17 19:30:00 2020-04-17 22:30:00 Europe/Oslo Sjostakovitsj' femte med BFUng Se beskrivelse Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Stortalentet Johan Dalene framfører Jean Sibelius’ virtuose og romantiske fiolinkonsert. Konserten står i skarp kontrast til Dmitri Sjostakovitsj’ mest kjente symfoni spekket med underliggende budskap.

Johan Dalene er født i 2000 og har allerede vunnet en rekke internasjonale konkurranser og spilt med flere skandinaviske orkestre. Jean Sibelius var selv en habil fiolinist og han la ikke instrumentet på hyllen da han satset på komposisjon. Hans kjærlighet til instrumentet skinner gjennom hele det virtuose verket.

Sjostakovitsj’ femte symfoni er i dag hans mest kjente, og ble en umiddelbar suksess, både kunstnerisk og politisk, da den første gang ble framført i 1937. Den varme mottakelsen var avgjørende for Sjostakovitsj, som året før fikk sin musikk fordømt av Stalin etter at han ble frastøtt av Sjostakovitsj’ opera Lady Macbeth av Mtsensk.

Historien bak symfonien er kanskje velkjent, men er likevel viktig å fortelle. Hva symfonien egentlig inneholder av budskap er vanskelig å si, men den hadde elementer i seg som sovjetmakten likte samtidig som vi finner spor av melankoli, sarkasme og ironi.

Det sier mye om den flotte utviklingen BFUng er i når størrelser som Lawrence Foster og Okko Kamu gjerne dirigerer dem denne sesongen. Kamu kan se tilbake på en fantastisk karriere verden over, etter at han startet som fiolinist og konsertmester i Helsinki, vant den første Karajan-dirigentkonkurransen, og var Oslofilharmoniens sjefdirigent fra 1975 til 1979.

VARM OPP TIL KONSERTEN MED BERGENPHILIVE.NO
Jean Sibelius: Fiolinkonsert